Internacional

Europa League

Els remolins d’Unai Emery

Tres vegades campió amb el Sevilla, el basc s’abraça de nou al torneig per impulsar la seva arribada a l’Arsenal després d’un curs irregular

El tècnic és a un pas d’un títol europeu que Wengueri no va conquerir mai

Emery, a qui van encarregar de tenir cura del futbol base, ha fet debutar cinc jugadors aquest curs

Acceptar el llegat d’Arsène Wenger va ser com llençar-se de cap en un riu torrencial, de corrents enfrontades. D’una banda el sentiment creixent de que la fórmula de l’alsacià havia perdut impacte feia temps. Al davant però, l’evidència monumental de la seva empremta, evident en cada paret de les instal·lacions de l’Arsenal, la d’algú que ha construït una dinastia per moments condimentada en títols, però sobretot marcada a foc en la identitat de la institució de Londres, la herència d’algú que va canviar els hàbits alimentaris del futbolista anglès, que va modificar la genètica del joc d’un club que en el passat havia abraçat el futbol directe, valent en la captació de talent, que va convertir la formació en pal de paller i que, tot i no guanyar, va esgotar els seus dies amb una mirada nítida del que volia.

Caure en aquelles aigües del nord londinenc i no ofegar-se hauria estat ja un èxit de per sí. I més per algú com Unai Emery, sense l’autoritat moral d’alguns dels altres candidats que van figurar com a substituts, sempre amb Thierry Henry i Patrick Vieira ressonant amb força, i després d’una experiència atrotinada al París Saint-Germain. Però no sense sotracs, no sense haver de capbussar el cap dins de l’aigua en algun moment, el curs del riu ha dut el tècnic d’Hondarribia fins a Bakú, on demà contra el Chelsea pot convertir en brillant una temporada plena de grisos, de moments de llum i altres de dificultats, però que configuren una temporada més sòlida del que podria haver estat després de 22 anys de regnat de Wenger.

Aquest ha estat un Arsenal de moments. No va ser benèvol el calendari amb Emery, que va haver de desprecintar el projecte amb dos proves d’excessiu nivell, primer rebent a l’Emirates el campió, el Manchester City. Derrota. I després visitant Stamford Bridge. Una nova derrota. Però quan semblava que els primers núvols poblaven el cap del basc, l’Arsenal va collir deu victòries consecutives per primera vegada des del 2007, una ratxa que va canviar-ho tot pels primers elogis. “Emery és més detallista, estem intentant ser més agressius, pressionar més alt i robar la pilota en zones més perilloses”, es va atrevir fins i tot Aaron Ramsey, tirant una primera comparació amb Wenger. “La feina que està fent és excel·lent, ha portat solidesa defensiva a l’equip”, va completar el propi tècnic alsacià, en una consideració defensiva que no ha estat vigent al llarg del curs, amb un Arsenal vulnerable per moments al darrere, un fet evident fins i tot en la semifinal de l’Europa League contra el València, en què els gunners van imposar-se amb autoritat. Però a falta d’una estructura per moments més fiable al darrere, Emery ha sabut potenciar el binomi format per Pierre-Emerick Aubameyang i Alexandre Lacazette, demolidors en el xoc contra el València, ha sabut acompanyar-los amb carrilers de molta força com ara Kolasinac o el reinventat Maitland-Niles i pel camí ha correspost a una de les demandes que li havia fet la institució quan el va entrevistar: impulsar futbolistes joves. Ha consolidat al propi Maitland-Niles, ha potenciat a Mateo Guendouzi i ha donat els seus primers minuts a joves de l’acadèmia com ara Bukayo Saka, Emile Smith Rowe, Charlie Gilmour o Zech Medley. Tot en una temporada sempre canviant, en què els gunners no han pogut sostenir el ritme del big four de la Premier a l’hora de la veritat, però que alhora ha obert una finestra alternativa a l’Europa League.

Emery està a un partit de conquerir un títol europeu, un honor que Wenger no va aconseguir en 22 anys de llegat, i que retornaria a l’Arsenal a la Champions League, amb la possibilitat de calmar unes aigües que no baixaven del tot clares.

3
anys
de contracte va signar Emery amb l’Arsenal, encara que existeix alguna clàusula per exhaurir-lo abans en cas que no es compleixin les expectatives.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)