Internacional

Eua contra la resta del mon

Amb tres corones, els Estats Units tornen a ser els grans favorits per alçar el títol

A banda de la bicampiona Alemanya, França i Anglaterra arriben a aquest mundial ja com a grans candidates

Tricampions del món i defensors del títol, només fa falta mirar el palmarès per veure la superioritat històrica dels Estats Units, un altre cop grans favorits del torneig. Vint-i-quatrens en el rànquing de la FIFA en el futbol masculí, la selecció femenina és, per contra, la gran dominadora del soccer mundial i la gran rival a batre per a la resta. I és que en una competició relativament jove –el primer mundial es va jugar el 1991 a la Xina– cap selecció ha estat, com la nord-americana, sempre present entre les millors –tres títols, un subcampionat i tres tercers llocs.

Ja sense l’emblemàtica Hope Solo entre pals, la selecció estatunidenca continua disposant, però, de futbolistes com la migcampista Horan i l’atacant Megan Rapinoe –ambdues entre les 15 finalistes a la Pilota d’Or de l’any passat–, o Alex Morgan i Carli Lloyd, totes elles estrelles mundials i campiones del món al Canadà. De fet, en un combinat força experimentat, vuit de les onze titulars en la darrera final contra el Japó continuen en la convocatòria del conjunt nord-americà a França amb l’esperança de repetir la gesta. “Crec que el nivell respecte a fa quatre anys ha crescut exponencialment. Serà una copa del món molt oberta i tenim moltes ganes de disputar-la”, va declarar la preparadora americana, Jill Ellis.

Un mundial obert

Però amb el futbol femení en ple auge arreu del planeta, la copa del món de França es presenta més oberta que mai, precisament amb la selecció amfitriona com a gran candidata a destronar els Estats Units. I això que el combinat del gall té un historial força pobre, amb tot just una quarta posició en el mundial del 2011 i sense haver superat mai la barrera dels quarts en l’Eurocopa. Però amb l’Olympique de Lió, el gran dominador europeu pel que fa a clubs, el futbol francès no ha parat de créixer els últims anys i arriba al seu mundial amb l’objectiu de repetir la gesta del combinat masculí en la copa del món del 1998 i alçar el trofeu per primera vegada.

Més enllà de les bleues, entre les altres favorites a disputar el títol hi ha Anglaterra, semifinalista fa quatre anys i una altra de les seleccions europees que més han crescut en la darrera dècada, i les aspirants habituals: la bicampiona Alemanya (2003 i 2007); el Japó, finalista en les dues darreres edicions (i campió el 2011) i que combina una plantilla amb jugadores experimentades i la irrupció de la nova fornada de talent, i el Brasil, que arriba en un moment de forma desastrós –nou derrotes seguides– però que mai pot ser descartat tenint en compte la presència de futbolistes com Marta (33 anys), Cristiane (34) i Formiga (41), en la que podria ser la seva darrera participació en un gran torneig.

Espanya somia en gran

Però en una competició curta, el marge per a la sorpresa és ampli i aquí s’obre un horitzó per a seleccions com l’espanyola, que ja ha demostrat a còpia de bons resultats la seva millora en els últims anys. De fet, Espanya arriba a la que tot just és la seva segona participació mundialista amb unes sensacions immillorables després de la bona imatge mostrada pel combinat entrenat per Jorge Vilda en els partits de preparació del mundial.

En tot cas, però, el combinat espanyol afronta la cita sense haver guanyat encara cap partit en una fase final després de fracassar estrepitosament en el seu debut el 2015. Aquella decepció va desencadenar un motí de les jugadores, que al·legaven una mala planificació de la concentració i una escassa preparació dels partits, i finalment va acabar forçant la dimissió del seleccionador Ignacio Quereda després de 27 anys en el càrrec. El seu lloc el va ocupar Vilda, provinent de la sub-19, que en aquests quatre anys ha aconseguit fer madurar un equip eminentment jove i fonamentat en la base de les jugadores del Barça, i donar entrada a algunes de les joves integrants de la nova generació de futbolistes que tants èxits han aconseguit en les categories inferiors els últims anys. Així, Espanya arriba en el punt òptim i amb fam d’èxits, tot i que haurà de superar els obstacles d’un sorteig que no les ha afavorit ni en la fase de grup ni en els possibles emparellaments. “Amb diferència, ens ha tocat el grup més difícil del mundial”, no s’ha cansat de dir el tècnic espanyol. Sigui com sigui, però, el conjunt espanyol s’ha guanyat a pols ser considerat un dels aspirants i possible revelació, una etiqueta que comparteix amb seleccions com la d’Austràlia o la vigent campiona europea, Holanda.

TRICAMPIONA

La selecció dels Estats Units, la més guardonada, torna a ser la gran favorita

L’AMFITRIONA

Les ‘bleues’ aspiren a repetir la gesta de l’equip masculí en el mundial del 1998

ESPANYA

Les de Jorge Vilda arriben en un moment dolç de forma a la seva 2a copa del món

LES DEBUTANTS

Xile, Sud-àfrica, Jamaica i Escòcia s’estrenaran en una fase final de la competició

L’amfitriona debuta contra Corea

Europa tornarà a ser el marc d’una cita mundialista, després de Suècia (1995) i Alemanya (2007), en un dels països que més han apostat pel futbol femení la darrera dècada. I és que amb l’Olympique de Lió, França ha fet passos de gegant en els últims anys i arriba a la competició entre les favorites per aconseguir la corona mundial. Així, com és tradició amb els equips amfitrions del torneig, el combinat entrenat per Corinne Diacre inaugurarà la competició amb el duel contra Corea del Sud (21 h, Gol) que es disputarà al Parc dels Prínceps de París. L’estadi del PSG serà, doncs, la seu de la cerimònia inaugural, però no ho serà de la gran final, que es disputarà, com també les dues semifinals, al Parc OL, a casa de l’Olympique de Lió.

En el primer partit, França s’enfrontarà a Corea, segurament la selecció més fluixa d’un grup A força potent en què també hi ha Noruega, campiona el 1995, i Nigèria, la gran dominadora del continent africà i present en tots els mundials disputats fins ara però que mai ha aconseguit passar de la fase de grups.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)