Internacional

Un intent més

La copa Amèrica es posa en marxa i Leo Messi intentarà d’una vegada per totes treure’s una espina que té clavada

El Brasil, amfitrió i favorit, haurà de conviure amb l’absència del lesionat Neymar

A Leo Messi se li esgota el temps i l’agonia continua sent tan majúscula com el desig, tan fervent com les ganes de coronar-se vestit d’albiceleste, de desfogar-se amb un crit en sintonia amb tot un país que li genera sensacions enfrontades. Una bandera que l’empeny a intentar-ho una i mil vegades, però que alhora l’obliga a respondre a les preguntes més insospitades per algú acostumat a viure instal·lat en l’elogi unànime. “Per què et maten a l’Argentina, papa?”, el va sorprendre el seu fill Thiago fa no gaire temps. Una resposta dolorosa. Una cicatriu més per a un futbolista que fa just tres anys va decidir enterrar la número 10. “Ho he intentat i això no està fet per a mi”, va proclamar després de caure per segon any consecutiu en la tanda de penals d’una copa Amèrica contra Xile i amb el record del mundial del 2014 tatuat en la memòria, quan un gol de Mario Götze li va negar el colofó a una carrera de somni: coronar-se campió del món al Maracanã.

Però Messi sempre torna. I després de l’enèsim entrebanc a Rússia 2018, d’haver-se perdut la majoria de convocatòries amb la selecció aquesta temporada en un nou intent de posar el comptador a zero i la ment en blanc, Leo torna a enfundar-se l’albiceleste per comandar el seu país en una nova edició de la copa Amèrica, una vegada més en terra hostil, al Brasil, i en un dels últims intents que li posarà la pilota al davant per obtenir l’objectiu més gran de tots: fer campiona l’Argentina, allò pel qual l’astre de Rosario va proclamar que renunciaria a totes les Champions amb el Barça, un objectiu que fins i tot s’ha convertit en una obsessió dels que l’envolten. “Quasi tinc més ganes de guanyar un títol per Leo que per mi”, va confessar fa uns dies en una entrevista a la Fox Sergio Agüero, etern company d’habitació del blaugrana.

Messi torna amb la fam de sempre, i l’Argentina de nou hi correspon amb un projecte discontinu, emmarcat en la provisionalitat que ha acompanyat tota la trajectòria de la seva estrella. De Sampaoli a Scaloni. D’un tècnic que no va saber impregnar la seva mirada dràstica del joc a un de novell que quan xiuli l’àrbitre la matinada de dissabte a diumenge en el debut contra Colòmbia estarà dirigint el seu primer partit oficial. Un interí que fa mesos que planifica un camí incert i que en nou partits amistosos que ha orientat el combinat nacional ha apostat per nou onzes diferents. Mai ha repetit una alineació l’extècnic del Mallorca o del Dépor, que, seguint la pauta dels seus predecessors, ha prescindit d’un dels millors davanters del país com és Mauro Icardi i s’ha encomanat a la brúixola d’un Messi desorientat, que haurà de posar llum, recolzar-se en velles societats amb Agüero i Di María i fomentar-ne de noves, com la que ha esbossat recentment amb el talentós Giovanni Lo Celso per modificar el signe del seu destí.

Orfes de Neymar

Obrirà el foc del torneig la matinada que ve el Brasil, enfrontant-se a Bolívia i a les pors que li pugui haver deixat l’absència de Neymar, sentenciat per una lesió al turmell i perseguit per la seva vida fora dels terrenys de joc. Com ja va succeir en el desenllaç del mundial del 2014 i durant els primers partits de l’edició del 2018, la canarinha haurà de sobreviure sense la seva gran estrella, però amb l’avantatge de tenir ben assimilades les idees d’un entrenador que ja fa temps que comanda el destí del Brasil com és Tite i amb la irrupció de joves de talent com ara David Neres i Richarlison, que eleven la quota de desequilibri d’una de les grans favorites per conquerir el títol.

Camí cap a la seva copa Amèrica, el Brasil ha deixat en la cuneta Paulinho, peça indiscutible per a Tite fins al mundial de Rússia, i ha pujat a la nau un Arthur que no aporta tanta dinàmica però sí ascendència sobre el joc. El migcampista del Barça s’ha assentat com a acompanyant de Casemiro a la zona ampla del conjunt brasiler, si bé uns problemes físics l’han apartat dels últims entrenaments i la verdeamarela viu pendent de si estarà disponible per a l’estrena contra el conjunt bolivià o si Tite ha de buscar-li un relleu, amb el completíssim migcampista del Nàpols Allan com a gran candidat.

Tot i derrotes sonades en mundials com a local (1950 i 2014), el Brasil ha guanyat sempre la copa Amèrica quan ha hagut d’organitzar-la (1919, 1922, 1949 i 1989) i ara intentarà cosir les seves ferides recents en una edició en què, a més de Bolívia, haurà d’enfrontar-se d’entrada a la sempre interessant Perú de Ricardo Gareca i a una Veneçuela en plena evolució, comandada per un Rafael Dudamel que està fent una contrastada feina en les categories de base.

L’Uruguai continua buscant el seu equilibri

Ningú ha guanyat més copes Amèrica que l’orgullosa Uruguai. I sempre amb un estil d’entrega i sacrifici irrenunciables, amb una garra que forma part de l’ADN charrúa. Ja fa mesos, però, que el país viu immers en l’intent de dotar la selecció d’una capacitat per governar partits superior a la que havien tingut fins ara integrants futbolistes de bon peu, com ara Rodrigo Bentancur, Giorgian de Arrascaeta, Gastón Pereiro, Lucas Torreira o Fede Valverde. Un procés que durant el mundial del 2018 ja va generar debats inacabables al país, sobre si aquest gir argumental restava vigència a la recepta de tota la vida. De fet, el seleccionador Óscar Washington Tabárez va acabar el torneig retornant a les bases amb més presència de futbolistes ara ja absents com ara els veterans Carlos Sánchez i el Cebolla Rodríguez. Sempre competitiva fins a la medul·la, la celeste reprèn la seva recerca identitària amb un equip que el que no perd és la presència intimidatòria de defenses com ara Godín i Giménez, i la voracitat de davanters com per exemple Suárez, Cavani i Stuani.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)