Internacional

La música de cada estiu

Copa Amèrica. La derrota contra Colòmbia, la primera en un debut en el torneig des del 1979, invoca de nou els fantasmes del passat i les carències d’una Argentina discontínua

Els seus fonaments són tan febles que per poc que bufi el vent allò que intenta construir li torna a caure sobre els peus. I ja fa temps que l’Argentina intenta fonamentar els seus èxits sobre terra cremada, sobre un únic pilar que, per fort que sigui, per molt que es digui Leo Messi, s’acaba trencant. Un rere l’altre, des de Maradona fins a Scaloni. Des del déu de tots els argentins fins a un entrenador amb el carnet acabat de sortir del forn, passant per Sabella, Martino, Bauza o Sampaoli.

Són molts els que ho han intentat. I cap d’ells amb la pilota com a aliada. Els que han arribat lluny ho han fet a batzegades, sense cultivar una personalitat a l’altura de la potència que aspira a ser l’albiceleste.

I un estiu més, l’Argentina haurà de jugar des de l’angoixa, amb el cor encongit i des de la necessitat que li genera la derrota inicial contra Colòmbia (0-2), la més consistent en una estrena en una copa Amèrica per al país, la primera des del 1979 i en una tarda de Salvador de Bahia que desenterra els problemes de sempre. “La selecció no va jugar ni per a Messi ni per a ella mateixa”, escrivia ahir el diari Olé, que línies abans havia plasmat el gust de la derrota amb una màxima sense matisos. “Pitjor impossible”, va escriure el diari esportiu argentí, en unes sensacions condensades en una primera meitat en què l’Argentina va ser una ombra, incapaç d’agrupar-se a partir de la pilota, ofegada en pilotades perquè Messi i Agüero guanyessin la partida a dos gegants com Davinson Sánchez i Yerry Mina i amb alguns futbolistes molt per sota de l’expectativa. Com Ángel di María, substituït al descans, just abans que els gols de Roger Martínez i Duvan Zapata fulminessin els brots verds que semblava haver cultivat l’equip de Leo Messi.

Amb el cap alt i a continuar

Mai hi ha matisos en un país com l’Argentina, capaç de passar de l’eufòria a la depressió sense peatges. I el de Colòmbia és un partit per pagar penitència. Un més. Però tot i l’estridència d’un entorn i d’uns mitjans de comunicació de discurs dràstic, al vestidor de l’albiceleste encara queda algun sediment d’optimisme, sempre camuflat sota l’evidència del resultat. “La segona part ha estat bona, hi ha hagut un canvi d’actitud, l’hem demanat molt més, hem aguantat la seva pressió, hi ha hagut línies de passades..., ens hem de quedar amb això i intentar repetir-ho”, va analitzar en calent Scaloni, evocant una segona meitat en què, abans del gol de Roger Martínez, l’Argentina va poder viure a camp rival, va tenir mobilitat i va oferir certa sensació d’harmonia col·lectiva amb l’entrada de Rodrigo de Paul o la contribució de Leandro Paredes i Giovanni Lo Celso com a acompanyants de Messi, a qui tampoc van passar per alt aquests minuts. “Només ens queda aixecar el cap i continuar. Per moments hem sabut governar el partit, recuperar ràpid la pilota, hem generat ocasions. Hem de rescatar això i repetir-ho contra el Paraguai”, va argumentar l’astre del Barça, obligat com de costum a sostenir emocions desbordades i obligat a aixecar de nou la moral del seu país davant un primer cop a la mandíbula.

ELS VESTIDORS

Hem tingut trams de govern, en què hem robat ràpidament. Ens hem de quedar amb això per al futur
Leo Messi
cAPITÀ DE L’ARGENTINA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)