Internacional

Una història repetida

Mundial. Els Estats Units revaliden el títol aconseguit fa quatre anys al Canadà, el quart en total, després de vèncer Holanda en una final decidida amb gols de Rapinoe i Lavelle a la segona meitat

ESTATS uNITS 2 HOLANDA 0

ESTATS UNITS:Naeher; O’Hara (Krieger, 46’), Dahlkemper, Sauerbrunn, Dunn; Julie Ertz, Lavelle, Mewis; Heath (Lloyd, 87’), Rapinoe (Press, 79’) i Alex Morgan.HOLANDA:Van Veenendaal; Van Lunteren, Dekker (Van de Sanden, 73’), Van der Gragt, Bloodworth; Groenen, Spitse; Van de Donk, Miedema, Martens (Roord, 70’); Beerensteyn.GOLS:1-0 (61’) Rapinoe, de penal. 2-0 (69’) Lavelle.ÀRBITRE:Stéphanie Frappart.T.G.:a Dahlkemper, pels Estats Units; i a Spitse i Van der Gragt, per Holanda.PÚBLIC:57.900 espectadors.

No enamoren, però guanyen. Ho van fer fa quatre anys al Canadà, i a França van tornar a revalidar el títol, el quart de la seva història, en tancar un campionat immaculat: set victòries en set partits. Els Estats Units ja partien com a grans favorits i la pressió no els ha pesat ni en la final contra Holanda ni al llarg de tot el campionat. De fet, no hi ha selecció que convisqui millor amb aquesta obligació de guanyar que el combinat de Jill Ellis, còmode com ningú en el paper de favorit. En la final, contra l’oranje, les nord-americanes van ser superiors, i si bé els va faltar fluïdesa per superar l’entramat defensiu rival en el primer temps, després del descans van merèixer un triomf que encara hauria pogut ser més ampli.

Conscients del perill del conjunt nord-americà amb espais per explotar a l’esquena de la defensa, Holanda va decidir, amb encert, cedir la iniciativa al seu rival i esperar a camp propi plantada amb dues línies de quatre, una tàctica que va funcionar fins al descans, sobretot en els primers 30 minuts. I és que si la selecció de les barres i estrelles havia inaugurat el marcador abans del primer quart d’hora en la resta dels partits del mundial, les oranje van saber contenir l’inici vigorós de les americanes, que no van trobar-se còmodes en atac fins al darrer tram del primer temps. Rapinoe, Heath i Morgan no apareixien i el conjunt de Jill Ellis no va apropar-se a l’àrea de Van Veenendaal fins ben entrat el primer temps. Aleshores però, just abans del descans, els Estats Units van viure un moment de rauxa que només les intervencions de la sentinella holandesa van deixar sense efectes: primer va desviar un xut d’Ertz a la sortida d’un córner, i minuts després va evitar que Morgan obrís la llauna amb dues intervencions de mèrit.

El gol no va arribar al primer temps, però el conjunt nord-americà va adobar el terreny per passar la piconadora a la represa, en què una mala acció de la blaugrana Van der Gragt, cometent penal sobre Morgan, va decantar la balança: Megan Rapinoe, màxima golejadora i escollida millor jugadora del torneig, no va fallar des dels onze metres i les esperances d’Holanda de donar la sorpresa i repetir l’èxit de fa dos anys a l’Eurocopa van desaparèixer. Les europees no van pair gens bé l’1-0 i el gol de Lavelle, després d’una bona jugada personal i un xut des de la frontal, ja va ser definitiu. A partir d’aleshores, Holanda es va partir i més enllà d’una acció de Miedema, encara amb l’1-0, que va acabar morint dins l’àrea sense que l’atacant oranje acabés xutant, no va inquietar Naeher. Tot al contrari, abans de poder celebrar el seu quart títol de la seva història en vuit mundials, els Estats Units encara van perdonar algun gol més al contracop.

DOMINADORES

4
mundials
han guanyat els Estats Units després del triomf a França. La millor selecció de la història