Internacional

Pau Morer

Jugador del FC Zalgiris Vílnius, de la primera divisió lituana

Marcar gols al país del bàsquet

El jove davanter blanenc, que va arribar a jugar una pretemporada amb el Girona de Machín, vol guanyar la lliga lituana amb el Zalgiris després d’haver caigut eliminat en la prèvia de l’Europa League

El futbol és l’esport rei a gairebé tot el món, però en alguns països el seu ressò és clarament minoritari. Un dels països on la rellevància del futbol és menor és Lituània, i és que al país bàltic tots els esports viuen a l’ombra del bàsquet. “Aquí poca gent segueix el futbol apassionadament i quan expliques a algú pel carrer que vens de l’estranger per jugar-hi se sorprèn molt”, explica Pau Morer, un blanenc de 23 anys que des de principis del 2019 juga al FC Zalgiris de la capital lituana.

Que un jove futbolista nascut a Blanes acabi jugant a futbol a Lituània sembla difícil d’explicar, però la història de Pau Morer ha estat lligada des de fa anys a l’estranger. Amb 17 anys, després de fer un grandíssim any a divisió d’honor juvenil amb la Damm, amb més d’una quinzena de gols, i de quedar-se a només un pas d’anar al Saragossa per jugar-hi el darrer any de la seva etapa de formació, Morer va viatjar a Escòcia per jugar al Swansea. “No em volia quedar un tercer any de juvenil a la Damm perquè després no tens sortida cap amunt i aquesta oportunitat em semblava excel·lent per créixer, però llàstima dels problemes que vaig tenir”, comenta Morer, i és que alguns problemes burocràtics van fer que pogués jugar molt pocs partits i l’estiu següent va tornar a terres gironines per jugar al Girona B, a primera catalana. Va ser el seu primer curs de sènior i l’únic que ha jugat a casa, perquè el curs següent va iniciar la pretemporada a les ordres de Machín amb el primer equip però va fer les maletes per iniciar una aventura al Sandefjord de Noruega. Al país nòrdic hi va estar tres temporades i mitja –la lliga es disputa en anys naturals–, abans de decidir tornar a Blanes a finals del 2018 per buscar un nou destí. “Em va costar bastant trobar un equip, i és que les ofertes que tenia no m’atreien gaire, fins que al gener em va sortir la possibilitat d’anar al Zalgiris”, explica el davanter blanenc, que s’hi va llançar de cap tot i tenir poques referències: “No sabia gaire res de la lliga lituana, però em va semblar una proposta atractiva perquè al final l’objectiu és guanyar la lliga i ajuda molt que la ciutat sigui la capital, perquè més enllà del futbol també has de pensar en la vida fora del camp, i venia de Noruega, on estava en una petita població sense gaire res.”

Lituània com a trampolí

L’estiu ha estat mogut per a Pau Morer i el Zalgiris. Com a segon classificat de la temporada passada, el club va participar en la primera eliminatòria prèvia de l’Europa League, però va tenir la desgràcia de caure eliminat contra el Honved hongarès (3-1 en l’anada a domicili i 1-1 en la tornada). “És una llàstima perquè jugar aquestes eliminatòries europees és el que em feia més il·lusió, i és que és l’únic moment que veus els camps plens i un ambient de futbol de veritat. A més, vam perdre en la primera tot i ser molt superiors els dos partits, i és que ens va faltar efectivitat per materialitzar les moltes ocasions que vam tenir”, valora Morer, que desitjava viure una eliminatòria similar a la que el Zalgiris va jugar el curs anterior contra el Sevilla. Ara, després d’una petita aturada estival, la lliga lituana ha tornat a arrencar i el Zalgiris de Pau Morer confia a assaltar el lideratge. Els de la capital són, de moment, segons classificats, a dos punts del Suduva, el seu gran rival, que ha guanyat el títol els dos últims cursos d’una competició de només vuit equips, en què tots juguen quatre partits entre ells. “No és una lliga gaire competitiva, però el nivell nostre i del Suduva és molt superior al de tota la resta. Per estar a dalt hem de guanyar moltíssims partits i això vol dir disfrutar, i si podem ser campions la temporada que ve tindrem el premi de jugar la primera eliminatòria prèvia de la Champions, que seria molt interessant”, afirma el davanter blanenc, que després de les primeres 18 jornades ha marcat sis gols i ha repartit set assistències, unes xifres que espera fer créixer fins a final de temporada. Tot i la intensa lluita pel títol de lliga, Morer reconeix que “és difícil trobar la motivació en molts partits perquè els camps estan buits i l’ambient és fluix”, i no descarta canviar d’aires un cop acabi la temporada. “M’agradaria molt jugar a Espanya i crec que tinc el nivell, però vaig marxar tan jove que no em coneixen i és complicat. Ara el meu mercat està en països com Polònia, que és una lliga prou potent, i mirar d’anar baixant per Europa”, conclou.

6
gols
ha marcat Pau Morer en aquest primer tram de lliga, el seu màxim registre en un curs tot i estar tot just a mig campionat.
7
assistències
ha repartit Pau Morer en els 17 partits que ha jugat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)