Internacional

La il·lusió del ‘Fla’ desafia l’hegemonia del River Plate

Copa Libertadores. El conjunt carioca jugarà la segona final de la seva història 38 anys després contra el vigent campió, dissenyat per guanyar títols importants amb Marcelo Gallardo a la banqueta

Més cara i creu que mai, per primera vegada a partit únic, la copa Libertadores dirimeix aquest vespre un nou campió d’Amèrica a Lima. Seu d’urgència com a substituta de Santiago de Xile, on les protestes socials van avortar l’organització de la final, la capital del Perú serà escenari del xoc entre dos gegants del continent en situacions enfrontades. Assedegat de glòria, el Flamengo intentarà posar fi a una sequera de 38 anys sense tocar la glòria continental. L’última i única vegada que el mengão, un dels clubs més populars del planeta, va conquerir la Libertadores, la samarreta número 10 la duia un tal Zico. Sense les seves urgències històriques, el conjunt carioca tindrà al davant la jerarquia d’un River Plate que defensa corona, aconseguida en la polèmica final del Santiago Bernabéu ara fa un any i que des de l’arribada de Marcelo Gallardo a la banqueta ja ha estat dues vegades campió d’Amèrica.

“Tinc la sensació que el que guanyi, pot competir el mundial de clubs al Liverpool”, ha proclamat l’històric Pablo Aimar, enfocant el nivell de dos equips que han demostrat tenir un nivell superlatiu en els seus entorns. El River, per mètode, per un equip que ja fa anys que es construeix al voltant de les idees de Gallardo, amb futbolistes de jerarquia com ara Leo Ponzio, Enzo Pérez o Franco Armani, amb el futbol indiscutible de Nacho Fernández i l’evolució que han aportat joves com ara Martínez Quarta o Exequiel Palacios. El Flamengo, en canvi, a partir d’una plantilla farcida de quirats, aprofitant les vendes de Vinicius Junior o Lucas Paquetá per construir un equip ple de luxes, amb futbolistes contrastats a Europa com ara Filipe Luis, Rafinha o Diego Alves, d’altres que marquen diferències des de fa temps en l futbol brasiler, com per exemple Willian Arão, Bruno Henrique o Rodrigo Caio, els gols d’un renascut Gabigol i la irrupció de nous talents des dels carrers de Rio de Janeiro, com ara el prometedor Reinier, que nascut l’any 2002 ja gaudeix de continuïtat a l’entitat rubro-negra. “És injust comparar aquest equip amb el del 1981. Només dic que a l’equip actual em dona gust veure’l”, ha proclamat el mateix Zico sobre un Flamengo dirigit per Jorge Jesús, tècnic lisboeta que amb el Benfica va perdre les dues finals continentals que va jugar. Incapaç de trencar la maledicció de Béla Guttman, el portuguès intentarà ara desfermar la bogeria als carrers de Rio de Janeiro i girar la inèrcia de Gallardo en finals: ha guanyat 10 de les 13 en què ha dirigit el River i no ha fallat en les dues de la copa Libertadores.

JORGE JESÚS

El tècnic del ‘mengão’ va perdre dues finals continentals amb el Benfica

GALLARDO

Només se li han escapat tres de les deu finals que ha disputat amb el River Plate

Domini ‘rubro-negro’ als carrers de Lima

Els aficionats del Flamengo fa dècades que esperen un dia com el d’avui i governaran primer els carrers de Lima i després les tribunes de l’estadi Monumental per sobre d’una afició del River Plate ja més saciada de títols en els últims anys. Segons dades d’ahir, els aficionats de Rio de Janeiro han comprat més del doble d’entrades (17.486) que els de Buenos Aires (8.227) i previsiblement el color ‘rubro-negro’ estarà molt més present a la capital peruana. Com de costum en partits de la copa Libertadores, i encara més en una final disputada en terreny neutral i amb dues aficions desplaçades, una de les grans preocupacions de l’organització és la seguretat, i per evitar enfrontaments entre brasilers i argentins, protagonistes d’una rivalitat eterna, al voltant de 200 persones, registrades com a violentes o amb antecedents, han estat interceptades en l’intent de posar rumb al Perú, en una maniobra similar a la que ja es va viure en la final del Santiago Bernabéu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)