Internacional

El futbol que ve...

Naci Ünüvar (Ajax)

La factoria continua

En una temporada difícil i de transició, l’Ajax comença a donar oportunitats a una talentosa fornada

Ünüvar, hàbil mitjapunta d’origen turc, ja ha debutat en el primer equip i ha confirmat que tot i la seva escassa estatura du a dins un pou de qualitats

Westerveld: “No està bé fer aquestes comparacions, però té gestos de Messi. És d’aquells nois que veuen la passada abans que la resta”

Sense haver lluït mai de blaugrana ni saber si en un futur seguirà el camí de tants altres des d’Amsterdam fins a Barcelona, en el que ja és un dels ponts aeris futbolístics més habituals, Naci Ünüvar (Zaandam, Països Baixos, 2003) ja té un petit racó en la història del Barça. De convidat a protagonista, es va quedar tota l’escena en la que havia de ser una festa del barcelonisme amb la inauguració de l’estadi Johan Cruyff, la que ha de ser la nova catedral de la Masia, símbol d’un dels tresors del club barceloní. Aquell 27 d’agost del 2019, però, l’altaveu va ser per al prometedor mitjapunta de l’Ajax, autor dels dos gols del partit i posseïdor d’un ventall de recursos que no va passar desapercebut. Com tampoc ho havien fet un parell de mesos enrere, a l’Europeu sub-17 disputat a la República d’Irlanda, on, sent un any més petit que la resta, Ünüvar ja va ser una peça destacada en la selecció dels Països Baixos que va ser proclamada campiona continental. El mateix que mesos enrere s’havia convertit en el golejador més jove de la història de la Youth Legue, amb 15 anys.

“Sé que no hauria de dir-ho perquè és impossible arribar al seu nivell, però en alguns gestos, en alguns moviments, té coses de Leo Messi”, destapa Sander Westervel, exporter de clubs com la Real Sociedad, el Mallorca o l’Almeria, avui membre del cos tècnic de la selecció oranje sub-17, càrrec des d’on ha pogut veure de prop un futbolista d’aquells que sorprenen. “És veritat que físicament té bastant per treballar, perquè és petit, però és d’aquells futbolistes amb un do, amb un talent natural, que veu les coses abans que la resta. A vegades el veus fer una passada i d’entrada et preguntes: «Però què fa?» I al cap de dos segons la pilota ha deixat sol el davanter davant del porter”, comenta Westerveld sobre un jugador que no supera l’1,68, però que viu de l’enginy, del canvi de ritme i d’un toc de pilota que l’han dut a cremar etapes d’una manera salvatge. Protagonista també de la selecció neerlandesa present al passat mundial sub-17 del Brasil, encara que sense aconseguir les prestacions que havia tingut a l’europeu, Ünüvar està considerat com el millor element d’una bona fornada de futbolistes que l’Ajax té en cocció. De fet, amb tan sols 15 anys, el club ajacied ja va decidir fer-li un contracte professional fins al 2022. “La gent el mira molt, hi ha pressió, però és un noi tranquil, dels que només pensen en la pilota. Vaig conviure tres setmanes amb ell en un hotel i la imatge que em va transmetre és la d’una persona molt centrada”, conclou Westeveld sobre un futbolista que avui creix vestit de taronja però amb la disputa amb el país dels seus pares, Turquia, previsible en l’horitzó.

Gol en el seu debut

Malgrat que no farà 17 anys fins al 13 de juny, Ünüvar ja s’ha estrenat amb el primer equip. I com molts dels grans projectes que han vist la llum a l’Ajax, va marcar en el debut. És cert que en un partit ja resolt de copa contra un rival menor com l’Spakenburg, però amb jugadors de jerarquia al camp com Huntelaarl li van donar la pilota a ell perquè executés un penal, evidenciant que des del club tothom contempla Ünüvar com un jugador cridat a escriure la història. Amb els seus primers minuts amb el primer equip, de fet, el menut mitjapunta es va convertir en el segon jugador més jove que ha debutat en la institució, superant ni més ni menys que Clarence Seedorf i quedant tan sols a darrere de Ryan Gravenverch, un altre dels joves talents que comencen a treure el cap amb el primer equip. Molt més robust físicament i amb un any més que Ünüvar, Gravenverch és el referent d’una generació del 2002 generosa, en què també brillen el migcampista Kenneth Taylor, la potència de Brian Brobbey i l’instint de Sontje Hansen, màxim golejador de l’últim mundial sub-17 i a qui Antoine Griezmann va enviar un missatge per dir-li que li agradava la seva manera de jugar.

Encara que viu una temporada de transició, l’Ajax segueix bategant amb talent a les seves entranyes, i amb la generació del 2002 també s’hi barregen integrants del 2003, amb Ünüvar com a capdavanter, però també amb el central Devyne Rensch com un dels seus millors exponents o el sorprenent Youri Regeer, que entre el mundial passat al Brasil i la Youth League se l’ha pogut veure jugant d’extrem i fent-li un hat-trick al València, de central i també de migcampista, amb una naturalesa polifuncional que en algunes coses evoca Frenkie de Jong i que va en l’ADN d’un dels clubs que millor forma al planeta.

2022
Collat.
Amb 15 anys, l’Ajax va fer un contracte professional a Ünüvar que venç d’aquí a 3 estius.
15
minuts
va jugar en el debut amb l’Ajax. “És un noi descarat, encarador, un futbolista dels que agraden”, va dir Erik ten Hag.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)