Internacional

La tercera via anglesa

Imaginació. La Premier estudia acabar la lliga jugant els 92 partits que queden en un format semblant a un mundial, en uns estadis específics sense públic i amb els jugadors aïllats en hotels

Les lligues europees comencen a fer càlculs per esclarir com i quan es podran reprendre les lligues. El món del futbol sembla que viu lluny de la realitat o, com a mínim, vol driblar el pitjor dels seus malsons: no reprendre el curs futbolístic 2019/20. Ara mateix aquesta és una possibilitat tangible, com el fet que sí que es puguin reprendre les lligues. La situació comença a requerir que es planifiqui el que queda de curs amb propostes, algunes d’esbojarrades, o bé forçant la màquina per acabar la competició. La Premier League, segons el Mirror, està treballant en un calendari en què la competició es disputaria a partir del juny i hauria d’acabar abans del 12 de juliol. Per poder dur a terme aquest final de lliga inusual, hi hauria un protocol per a tots els futbolistes. Així, els artistes de la pilota haurien de romandre aïllats en hotels durant el mes que durés aquest torneig especial. Un format de joc similar a una mena de mundial en què es jugarien els 92 partits de la lliga anglesa que queden per acabar el campionat. Per fer-ho, s’escolliria una regió –tot fa pensar que seria la zona de Londres– on es jugarien tots els partits en diversos camps neutrals, que no tindrien espectadors, però sí que serien televisats.

Els interessos econòmics de la lliga i els governamentals van de bracet. Els clubs de futbol saben que si s’aconseguís finalitzar la lliga en la data assenyalada, els clubs no haurien de pagar els gairebé 1.000 milions d’euros que suposaria la cancel·lació de la temporada. Uns diners –el preu equivalent a cada partit no disputat– que haurien de retornar als operadors televisius. El govern, per la seva banda, tindria un element de benzina emocional en un país amb una forta tradició futbolística i que li serviria per calmar les masses. El famós Panem et circenses llatí, aplicat als temps de la Covid-19. Hi ha coses que no canvien, ni en època de confinament ni en plena epidèmia. L’oci és l’oci, i amb diners pel mig, encara més, sobretot si cal continuar pagant les milionàries fitxes dels futbolistes.

Per afrontar la possibilitat de jugar deu partits en un mes, als clubs de la Premier se’ls permetria tenir una plantilla més àmplia que les 25 fitxes que han de tenir com a màxim actualment, així com aixecar la restricció del nombre de futbolistes estrangers en nòmina i utilitzar tots els futbolistes que volguessin dins del club. Això els permetria afrontar aquesta inusual circumstància amb molta càrrega de partits.

Reducció de salaris

No obstant això, ara el més urgent és rebaixar, encara que sigui de manera temporal, les fitxes dels jugadors. L’onada d’austeritat s’ha estès a la Premier. Constret per una patronal que comença a experimentar dificultats per operar amb efectiu, el sindicat de jugadors professionals d’Anglaterra va accedir divendres passat a discutir una reducció salarial de més del 20% mensual, la qual cosa suposaria uns 110 milions d’euros, segons el Daily Mail. El 3 d’abril, els clubs de la Premier s’han citat per videoconferència per parlar d’aquesta qüestió i trobar una solució, que esperen aplicar amb el mateix paràmetre per a tothom. Els anglesos pensen abordar el conflicte de manera col·legiada. Una via que també volen explorar altres lligues europees de manera genèrica, com la Bundesliga i la Ligue 1. I és que, tot i les propostes per seguir amb els diversos campionats, el futur, ara mateix, és una incògnita. “Trobem a faltar el futbol i la vida que teníem abans, però ara és moment d’escoltar els nostres científics, doctors i infermers”, explicava ahir Pep Guardiola en declaracions al web del Manchester City. I és que el futbol no depèn dels dirigents ni de les televisions, sinó de l’evolució de la pandèmia.

TOT TÉ UN PREU

Els clubs no haurien de pagar els 1.000 milions d’euros que suposaria la cancel·lació del curs
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)