Més futbol

Obligats a reinventar-se

Actius. El confinament ha afectat tots els futbolistes, que s’estan exercitant a casa per mantenir la forma. Els professionals disposen d’espai i luxes, però la resta han de recórrer a l’enginy

Des de fa setmanes, els futbolistes de les diverses categories i edats viuen l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol i el confinament de la millor manera possible, com la resta de la població. L’estat físic és una de les potes clau a l’hora d’afrontar la competició, i és per això, que tot i la incertesa sobre quan es podran reprendre les respectives lligues de cada categoria, els jugadors continuen exercitant-se per mantenir la forma física o per perdre’n com menys millor. Si bé els esportistes d’elit no tenen cap problema per trobar el lloc adequat per fer exercici, gràcies a l’amplitud de les seves cases i jardins amb tota mena de luxes a la seva disposició, la resta ha hagut de rumiar com fer de manera efectiva el pla d’entrenament recomanat pels preparadors físics. Aixecar garrafes d’aigua com si d’uns pesos es tractés, fer bicicleta estàtica o els típics estiraments, flexions i abdominals damunt d’una estoreta són les principals alternatives per a molts.

L’objectiu de moure’s i evitar perdre el mínim la forma de cara a la represa de la competició és tot un repte per a la majoria dels jugadors, que esperen amb paciència, com tothom, que passi l’episodi i tota la societat torni a la normalitat. Molts d’ells i elles han compartit les experiències en l’aspecte esportiu aquests dies de confinament a través de les xarxes socials per fer visible que intenten mantenir l’equilibri físic a casa. Els que poden es munten circuits amb diferents exercicis per treballar diverses parts del cos i els que no s’enginyen qualsevol cosa per fer la feina. Aixecar els animals de companyia, els propis fills o ajudar-se de la parella per treballar i alhora entretenir-se és ja habitual, i és que, a falta de recursos i material, qualsevol cosa pot servir als futbolistes per exercitar-se. Els professionals han rebut les instruccions dels preparadors físics dels seus clubs, alguns del seu assistent personal, per tal de no caure en el parany d’abaixar el ritme i perdre la forma de cara al futur reinici de la competició.

Aplicacions i entreteniment

La tecnologia, gràcies a les diverses aplicacions que ho fan possible, han estat d’ajuda per molts clubs humils, que han pogut realitzar videoconferències i seguir els passos marcats pel preparador físic en directe, en grup i sense perdre cap detall.

Paral·lelament als exercicis físics i la preocupació per mantenir la forma, molts futbolistes professionals, amateurs i dels respectius equips del futbol formatiu de molts clubs, s’han apuntat als diferents reptes creatius que han nascut amb els confinaments en diferents països.

N’hi ha que s’han apuntat a un entreteniment més comú entre tota la població com el món virtual dels ordinadors i les consoles. Fins i tot, s’han disputat diversos tornejos de futbol virtual entre els representats de diverses categories amb els seus propis futbolistes. Els jugadors de cada un dels equips s’han postulat per defensar els interessos de les seves entitats en tornejos virtuals solidaris que va substituir la competició que s’hauria d’estar disputant. El món virtual, cada vegada més important en la societat i la comunitat futbolística, ha entrat de ple a les cases dels jugadors, tot i que aquests no descuiden les seves tasques programades per no perdre la forma. I és que en aquest punt del curs, la premissa principal dels preparadors físics no és altra que mantenir el rodatge obtingut els mesos anteriors en què hi va haver un treball més dur que, entrant al mes de març, es va reduir a la fase de manteniment.

Tot i això, amb el confinament prolongat ja diverses vegades, el retrocés de la preparació física serà considerable, i si es comprimeixen els calendaris futurs per jugar partits amb pocs dies de recuperació, podria augmentar el nombre de lesions entre els futbolistes. I és que, les opinions dels preparadors físics són clares i totes apunten cap a un mínim de quinze dies de posada a punt abans de reiniciar qualsevol competició, un aspecte que els ens que determinaran o no la tornada de l’activitat haurien de tenir en compte per reformar els calendaris.

ELS PROFESSIONALS

Disposar d’espais amplis a casa i de tota mena de materials ho fa tot més fàcil

LA RESTA

Aixecar garrafes d’aigua o altres objectes i fer bici estàtica són els exercicis comuns

ESCAPATÒRIES

Els reptes, els tornejos virtuals i les aplicacions han ajudat a ocupar la ment de tots

LA PROLONGACIÓ

El retrocés físic és ja inevitable i si es comprimeix el calendari hi pot haver més lesions
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)