Més futbol

Les lesions, un mal de cap més en l’aturada

Els efectes de la Covid-19. Jugadors, metges i readaptadors analitzen les conseqüències del confinament

Mentre els cossos tècnics es trenquen el cap per intentar que els seus jugadors continuïn entrenant i perdin el menys possible la forma física, hi ha una part de les plantilles que, des de la soledat, intenten també mitigar al màxim els efectes del confinament. Els lesionats, amb els doctors i els readaptadors busquen fórmules imaginatives en una situació que suposa una arma de doble tall: com més aturada estigui la competició, més temps de recuperació sense que els partits vagin passant però, alhora, més dificultats en les cures.

“Depèn molt de la lesió”, analitza el doctor Jorge Ramírez Haua, director i fundador de Haua Sports Medicine que s’encarrega de tractar esportistes de tots els àmbits, entre ells el futbol: “En el cas d’una operació, per exemple, d’encreuats que hagi estat propera al confinament, la rehabilitació queda limitada. Tot i que es poden fer exercicis i visitar telemàticament els pacients. D’altres, com ara una fractura d’una costella que no té més complicacions, doncs s’espera i es fa algun exercici per enfortir la zona. I altres com aquells que porten una fèrula que s’ha de retirar, hi ha protocols mèdics per poder visitar els pacients. Però han de ser casos molt puntuals”, afegeix.

Antonio Romero és un futbolista del Sabadell que entrava en la darrera fase de la recuperació de la seva operació de lligaments encreuats. “És un moment complicat per mi perquè havia passat el pitjor de la lesió, estava recuperant la mobilitat i el to muscular, entrenava de tant en tant amb l’equip i ara ens aturem”, reconeix. En el seu cas, tot s’ha complicat perquè necessita un fisioterapeuta que no l’està podent visitar, però ha trobat una solució: “La meva dona m’està ajudant molt. Ja després de l’operació, ella em feia alguns estiraments i en va aprendre i ara que som a casa, com que jo he tingut moltes sessions amb fisioterapeutes vaig indicant on pressionar o on estirar. No és l’escenari ideal però és millor que res”.

Els equips de futbol cada vegada més confien en la figura del readaptador, un preparador que posa a punt al jugador després d’una lesió. “Per als jugadors que havien superat el 80% de la recuperació és una dualitat”, diu Pol Fosch, expreparador físic de l’Auckland City (Nova Zelanda): “D’una banda es posaran al mateix nivell que la resta de la plantilla que necessitarà una posada a punt però d’altra banda els hi talla el ritme”.

LES REACCIONS

El més ideal és que ens veiem, comprovar el seu estat físic i l’estat psicosocial
Dr. Jorge Ramírez Haua
medicina esportiva
Havia passat el pitjor de la lesió i ja començava a entrenar-me amb els meus companys
Antonio Romero
jugador del sabadell lesionat
Es podran posar al mateix nivell que els companys però també els hi talla la progressió
Pol Fosch
readaptador

Canviarà la manera de tractar les lesions?

La tornada a la normalitat després dels efectes de la Covid-19 és una incògnita tot i que hi ha teories socials que determinen que la societat s’aboca a processos més aviat telemàtics. Per al Doctor Jorge Ramírez, aquest extrem és difícil en el camp de la medicina esportiva. “Valorarem molt més que la nostra feina és molt útil des del punt de vista presencial. Encara ningú ha inventat les exploracions de manera telemàtica”, afirma en la mateixa línia que Fosch: “Tan de bo serveixi perquè els jugadors, que ja ho comencen a fer quan tenen una edat, s’adonin que la nostra feina és important”. A més, la companyia en moments delicats com ara les lesions, suposen un afegit: “El més ideal és que ens veiem, que se sentin recolzats, comprovar el seu estat físic mitjançant exploracions però també el seu estat psicosocial”, diu el doctor Ramírez. “Ara hi ha les noves tecnologies, però les sensacions, les correccions i l’explicació ‘in situ’ és clau”, afirma Folch.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)