Més futbol

KIKO CASILLA

PORTER DEL LEEDS UNITED

“Bielsa és exigent, però et millora i et diverteixes”

“El futbol és espectacle, dels aficionats, i per tornar a jugar la gent ha d’estar bé, la salut ha de ser una prioritat”

“Hem hagut de frenar quan estàvem en un molt bon moment, ho teníem bastant de cara per a l’ascens”

Hi ha partits en què faig més passades que jugadors rivals; és arriscat, però alhora estàs molt connectat a l’equip i gaudeixes

El coronavirus ha posat en suspens el que podia ser un any històric per al Leeds, el del retorn a la Premier League, amb un estil trepidant com el de Marcelo Bielsa i amb un escenari que ha permès a Kiko Casilla (Alcover, 1986) tornar a gaudir del futbol. El virus, però, ha posat la passió d’un estadi mític com Elland Road al congelador.

Com està?
Doncs amb la sensació que estem vivint un somni, però és la realitat que ens toca viure. Amb un ull aquí, on tinc la meva dona i els fills, i amb l’altre a Alcover, on hi ha la família i on veiem amb preocupació tot el que s’està vivint. Amb l’esperança que acabi aviat i tancats a casa, si bé aquí a Anglaterra el confinament no és tan exigent. Podem sortir al parc, si sou família podeu sortir junts respectant la distància amb la resta de la gent. El problema és que aquest cap de setmana, com que ha fet bon temps, tinc la sensació que la gent s’ha passat una mica i que les mesures es poden incrementar tenint en compte que segueix creixent el nombre d’infectats.
Comparteix la sensació que el primer ministre anglès, Boris Johnson, ha reaccionat tard a la pandèmia?
En comparació amb el que ha succeït en altres llocs d’Europa com ara a Espanya o Itàlia, el sentiment que hem tingut sí que és d’anar una mica a remolc. Sobretot nosaltres, que teníem informació de primera mà de com estava funcionant tot amb els nostres familiars i com aquí fins a dues setmanes més tard no es van prendre mesures en consonància amb el que està passant.
Veient com s’està allargant tot, té esperança de tornar a jugar?
No penso tant en això com sí que passi tot de la millor manera possible i que la salut sigui una prioritat, perquè al final l’esport és espectacle per a la gent i per gaudir-lo hem d’estar tots bé. S’ha parlat de la possibilitat de jugar a porta tancada i si ha de ser per acabar la temporada com es pugui ho entenc, però de cara al curs vinent crec que s’han de reunir totes les parts i entendre que l’aficionat és fonamental en tot això.
La Premier s’ha plantejat acabar la competició jugant a porta tancada i només a Londres. A segona divisió què s’està dient?
La Premier i la Championship en general van de costat, estem bastant lligats i tinc la sensació que el que es faci amb la Premier s’aplicarà també a segona, però per ara l’únic que ens han dit és que fins al 16 de maig no podrem tornar a entrenar i és una data que dependrà molt de com evolucioni el virus.
El coronavirus ha frenat una temporada que podia ser històrica per al Leeds…
Sí, la veritat és que per a nosaltres no ha estat gens oportú. Havíem aconseguit cinc victòries consecutives abans que tot parés, quedaven nou partits, alguns a casa, que fent les coses bé els podíem haver guanyat i ho hauríem tingut tot bastant de cara per tornar a la Premier League.
Amb la fama que amb Bielsa els entrenaments que estan fent individualment a casa són especialment exigents?
Crec que si ell pogués vindria casa per casa a fer un seguiment [riu]. Cada jugador té una planificació setmanal del que ha de fer, amb el GPS per passar les dades de la seva activitat. També ens controlen el pes, ens han enviat material a casa i per exemple els porters tenim una espècia de rampeta per fer rebotar la pilota i que puguem seguir treballant el tema dels reflexos, els blocatges de pilota, les caigudes...
Bielsa és com diuen?
És un crac, molt difícil de definir. Bielsa és Bielsa. Parlant afectuosament, hi ha dies que el mataries, però després veus com prepara cada setmana, com analitza cada partit com si fos l’últim i això el futbolista ho nota. Sap molt de futbol i, si bé és molt exigent el seu mètode, és dur, tots els que estem al Leeds hem millorat molt amb ell. Val la pena l’esforç perquè aixeques el cap i veus que l’equip és atractiu, que molts equips no ens aguanten el ritme de joc i físic. I això és una conseqüència clara del treball que han fet, tant ell com el seu cos tècnic, que arriba a les vuit del matí a la ciutat esportiva i marxa a les vuit del vespre.
Li ha canviat la manera d’interpretar el joc?
Et fa ser molt més protagonista, et fa arriscar molt més, jugar quasi de lliure. Has d’acceptar el risc però alhora és entretingut, et fa estar molt connectat a l’equip. Hi ha partits en què faig més passades que futbolistes de camp de l’equip rival.
Per com parla, se’l nota satisfet amb el canvi Madrid-Leeds…
El futbol anglès sempre m’havia cridat l’atenció i quan em va arribar l’oportunitat no m’ho vaig pensar. Al Madrid al final ja pintava poc, vivia molt bé, però un sempre vol aquesta sensació de jugar cada setmana i al Leeds m’he trobat amb la possibilitat de fer-ho en una lliga espectacular, amb futbolistes de molt nivell, estadis plens...; és segona divisió però no ho sembla, podria ser comparada amb moltes lligues de primera, sens dubte.
I a sobre en un històric com el Leeds…
És un club que, estant a segona, et fa sentir que és un gran equip. Potser juguem a Londres entre setmana, que és a quatre hores d’autobús de Leeds, i hi ha 3.000 o 4.000 aficionats que ens han acompanyat. Juguem a una hora de Leeds i tota la tribuna del darrere de la porteria està plena d’aficionats nostres i el nostre estadi està ple tots els partits. La passió pel Leeds te la fan sentir des del primer moment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)