Internacional

SALVA FERRER

JUGADOR DE L’SPEZIA CALCIO DE LA SERIE B ITALIANA

“Jugar sense públic és trist, però és el que s’ha de fer”

“Es parla de començar a entrenar la primera setmana de maig, però no hi ha res decidit. Tot són hipòtesis”

“Després de complir un mes de confinament costa més treure forces per seguir els entrenaments des de casa”

A porta tancada hi pots posar tota la intensitat que vulguis, però l’extra de motivació no el pots igualar

Salva Ferrer (21/1/98, Martorell) viu la pandèmia de la Covid-19 des d’Itàlia, un dels països més afectats. L’exjugador del Nàstic, que ara és a l’Spezia Calcio de la Serie B, amb què lluita per l’ascens, explica com està vivint la situació actual.

Amb 22 anys i lluny de casa, com ho està vivint?
És dur. És veritat que ja vivia fora de casa quan era a Tarragona, però és el primer any que soc tan lluny de la família. Ara fa dos mesos que no veig ningú, però potser en seran quatre o cinc, ves a saber. És una situació molt estranya.
Itàlia i Catalunya són dues de les zones més afectades. Ho fa més difícil?
És curiós, perquè al principi, com que va començar més aquí, tothom es preocupava molt per com anava tot. Que ja era coincidència que passés tot allà on havia anat jo, em deien. La meva resposta sempre era que no es preocupessin, i intentava treure-hi importància, però amb la globalització que hi ha, ha arribat a tot arreu en un moment.
Al nord d’Itàlia, on és, la situació és de les més crítiques.
Sorprenentment, la província on és Spezia està tocant les més afectades del país, com ara la Llombardia i l’Emília-Romanya, però per nombre de casos l’afectació és la mateixa que qualsevol altra de més al sud. No és punt crític, tot i que ara ja no vagi controlant els casos que hi ha cada dia.
Quines mesures ha de seguir actualment?
Ens trobem en un punt una mica ambigu, perquè en unes zones del país estan donant més llibertat i en d’altres, menys. Ho fa complicat perquè veus un comunicat per aplicar-se a tot el país, però a la teva província s’ha dit que no. Fa uns dies, per exemple, van dir que es podria sortir a córrer a prop de casa, però la veritat és que a Spezia no tinc gaire clar que es pugui fer. Jo només surto per fer compres essencials, però és veritat que ja s’han obert comerços com ara copisteries, botigues de roba infantil i alguns altres.
Com porta fer els entrenaments a casa?
Les primeres setmanes, molt bé, la veritat. M’ho vaig prendre amb molta motivació. Tenia una rutina que feia encantat i que segueixo fent, però cada vegada costa més. Des que vam complir un mes, a inicis d’abril, s’ha fet més difícil i costa treure forces. La rutina és la mateixa i mentalment és complicat.
Com deu enyorar la pilota.
I tant! Tinc una piloteta aquí a casa, però el que necessites és deixar anar la cama i fer volar la pilota. Fent tocs tot el dia acabarem sent tots com Ronaldinho el dia que ens deixin sortir [riu].
Veu grans diferències entre Itàlia i l’Estat espanyol?
M’agradaria saber exactament com es fan les coses a l’Estat espanyol. Aquí a l’inici, la gent s’ho prenia mig en broma, però quan van augmentar els casos, fins i tot abans del confinament, ja s’ho prenien molt seriosament. A tot arreu, hi ha gent de tota mena. N’hi ha que s’ho prenen amb més seriositat i d’altres, amb menys.
Quina informació tenen sobre la competició?
No hi ha res definitiu. Els últims dies, s’està parlant de començar a entrenar algun dia de la primera setmana de maig, però tot són hipòtesis. Es parla sobretot de la Serie A, però la Serie B també s’haurà d’acabar, perquè també és dins del futbol professional. Ningú no sap encara què es farà exactament.
Abans del confinament ja van jugar a porta tancada. Com va ser l’experiència?
Vam jugar-hi un partit i va ser estrany. I és que sentíem els aficionats que s’havien reunit fora de l’estadi. Es van prendre mesures perquè no hi hagués aglomeracions a dins, però fora la gent encara no estava conscienciada i es va acabar arriscant igual.
Com a jugador no ha d’agradar jugar sense públic.
Jugar a porta tancada és com un entrenament. Hi pots posar tota la intensitat que vulguis, però l’extra de motivació que et dona l’afició no el pots igualar.
Però si es reprèn la competició haurà de ser així.
Segur. I fins i tot de cara a l’any vinent. Ens haurem de començar a acostumar a aquesta situació en qualsevol esport fins que no s’acabi de controlar la propagació del virus. És trist, però és el que s’ha de fer.
Estaven lluitant per l’ascens. Això els fa tenir més ganes de tornar a competir?
Estàvem en una molt bona ratxa i començàvem a fer un joc molt recognoscible, i aquesta aturada ens ho ha trencat. Volem que es reprengui la competició. Ara bé, no és a les nostres mans i per davant de tot està la salut.
Està content d’aquest primer any en el futbol italià?
L’inici va ser difícil perquè el futbol és bastant diferent i m’hi vaig haver d’adaptar, però ho valoro molt positivament. Considero que he madurat moltíssim, no només com a jugador, sinó també per aquesta capacitat que he hagut de tenir per adaptar-me a una altra cultura futbolística.
El salt de jugar amb la Pobla en 3a a la Serie B ha estat molt ràpid. La decisió va ser fàcil?
La meva intenció després d’acabar la temporada passada jugant amb el Nàstic era continuar jugant al futbol professional. M’ho vaig haver de pensar perquè el Nàstic era casa meva i a Tarragona estava molt a gust. No m’hagués fet res quedar-m’hi, però quan em va aparèixer aquesta oportunitat vaig pensar que l’havia d’acceptar. No sabia si la tornaria a tenir i era un pas endavant en la meva carrera.
On li agradaria ser els pròxims anys?
Tinc tres anys més de contracte aquí i hi seré mentre m’hi vulguin. Si hi ha l’oportunitat de fer un pas endavant en la meva carrera, benvingut sigui. Vull seguir en el futbol professional tant de temps com pugui. Ara que som en play-off, és difícil no somiar amb l’ascens a la Serie A, però és clar que no és un camí gens fàcil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)