1a divisió

Sí al retorn, però sense tests massius

Irene Lozano, presidenta del CSD, comunica a LaLiga, l’AFE i la FEF, que els clubs de 1a i 2a divisió podran tornar, ara sí, als entrenaments la setmana que ve

El ministeri aprova la tornada però Salvador Illa descarta de nou els tests massius i només es permetran sota prescripció mèdica a futbolistes amb símptomes

Via lliure al retorn dels entrenaments. Els clubs de primera i segona divisió tornaran a engegar motors la setmana que ve després que Sanitat hagi autoritzat l’esperat retorn a l’activitat futbolística sempre sota el compliment estricte de la normativa prèviament fixada. Irene Lozano, presidenta del Consejo Superior de Deportes (CSD), va comunicar ahir al matí a LaLiga, l’AFE i la FEF l’aprovació del protocol de la tornada a la pràctica futbolística pel ministeri. El mur que fins ara impedia aquest retorn, el dels famosos tests, queda sembla enderrocat, però amb matisos importants, això sí. Hi haurà tests, sí, però no seran tests massius a tots els futbolistes de forma indiscriminada com pretenia LaLiga. Els tests és un dels requisits que sempre ha exigit també l’AFE, però en aquest aspecte continua existint desavinences. Salvador Illa va tornar a insistir ahir en una idea que ja va deixar clara dies enrere: Sanitat descarta fer tests massius als esportistes professionals i només se’n faran als que presentin algun símptoma i sota prescripció mèdica. Per tant, el retorn als entrenaments serà sense proves per tots els futbolistes, fet que no ha agradat mai al sindicat de futbolistes.

Un cop fetes les proves als futbolistes que presentin símptomes es procedirà al retorn a l’activitat damunt la gespa. Serà un retorn anòmal, amb entrenaments individuals i respectant la distància entre professionals, tal i com marca el protocol de la fase 0 de la desescalada.

“El CSD ha comunicat en la reunió d’avui del Grup de Tasques d’Impuls a l’Esport (GTID) que el Ministeri de Sanitat ha validat la pràctica totalitat del protocol sanitari que, amb les aportacions de nombrosos agents, es va remetre al departament que comanda el ministre Salvador Illa la passada setmana. El protocol ha mantingut els seus principis rectors, estructura, fases i clàusula de control i seguiment, i només serà públic en els pròxims dies, ja que necessita adaptar el seu contingut a les ordres ministerials que el Govern preveu aprovar aquests dies per a l’inici de la fase 0 de la desescalada”, explica el comunicat emès pel Consejo Superior de Deportes. “Pel que fa a les proves diagnòstiques per a la detecció de la Covid-19, el CSD ha transmès als presents que els serveis mèdics dels clubs de lligues professionals, i sempre parlant en el context de la Fase 0 del pla de desescalada, podran efectuar-les d’acord al que preveu l’ordre ministerial SND/344/2020 del 13 d’abril dictada pel Ministeri de Sanitat”, afegia. “Seran tests, en tot cas individuals i bàsics”, puntualitzava el mateix CSD a la nit, després de la intervenció de Salvador Illa.

“No sabem encara quan podrà tornar la lliga. Anem partit a partit i de moment el que es produirà és el retorn als entrenaments. I això és gràcies al pacte de Viana i al compromís de totes les parts”, manifestava Irene Lozano.

Amb vista a aquest esperat retorn als entrenaments, LaLiga ha instat a tots els clubs professionals a practicar un exhaustiu treball de desinfecció de les seves ciutats esportives i l’accés a les instal·lacions serà permès només al mínim personal necessari per evitar riscos de contagi.

El PSG, campió de la Ligue 1

El PSG de Neymar i Kylian Mbappé és a tots els efectes el campió de la Ligue 1 de la temporada 19/20. La decisió va prendre’s ahir de forma oficial en una reunió en què l’Assemblea de la Lliga Francesa Professional va ratificar la notícia que havia transcendit dies enrere: el futbol francès no tornarà fins a la temporada vinent. La LFP ha donat el títol a un PSG que abans de l’esclat de la pandèmia ja tenia dotze punts d’avantatge respecte del segon classificat. En aquesta reunió també s’ha acordat que el Marsella i el Rennes acompanyaran el PSG a la Champions i que el Lille, el Reims i el Niça jugaran l’Europa League. L’Amiens i el Tolosa baixen de categoria i ascendeixen el Lorient i el Lens.

La lliga portuguesa, a finals de mes

Un altre país que no vol donar la temporada per perduda és Portugal. La lliga portuguesa té el propòsit de tornar als terrenys de joc a finals del mes de maig. Ho ha anunciat en les darreres hores el ministre d’Economia, Pedro Siza Vieira. A partir del dilluns es podran practicar esports individuals a l’aire lliure i a finals de mes tornaria el campionat de futbol, amb partits a porta tancada. Ara mateix el líder és el Porto (60 punts), seguit pel Benfica a un sol punt de distància.

La Serie A, per la seva banda, continua amb un futur incert. El govern italià amenaça de suspendre la competició de forma definitiva si no hi ha acord amb el protocol sanitari els dies vinents.

La Bundesliga comença a fer tests

Alemanya, a diferència de França, aposta per intentar acabar la competició en la mateixa línia que el futbol espanyol. En aquest sentit, la Bundesliga ja ha començat a practicar tests entre els futbolistes. El càlcul és que seran necessaris uns 20.000 tests per cobrir els jugadors, tècnics i diferents treballadors dels estadis dels 36 clubs de la primera i segona divisió del futbol alemany. Recordem que els equips de la Bundesliga ja fa dies que van tornar als entrenaments. La voluntat és poder acabar la temporada abans del dia 30 de juny. Aquesta és la data fixada. També es parla del 9 de maig com a data del retorn, però seran Angela Merkel i els líders regionals els qui tindran l’última paraula.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)