1a divisió

No caldrà concentrar-se abans dels partits

Futbol. Els clubs de primera i segona divisió ja tenen el protocol de la Lliga per als partits. Parla de concentracions voluntàries per als equips locals i detalla com seran els viatges

El futbol va fent passes cap al retorn de la competició, previst, segons el president de la Lliga, Javier Tebas, per al 12 de juny, si ho permet el Ministeri de Sanitat, una setmana abans del que desitgen la majoria de futbolistes. Sigui un cap de setmana o un altre, la Lliga té elaborat ja un protocol de 34 pàgines per als partits.

Els estadis es dividiran en tres àrees. La zona verda són totes les sales i passadissos que van des de l’entrada exclusiva per a jugadors, tècnics i àrbitres fins al terreny de joc. Inclou els vestidors, les banquetes, les parts de la graderia destinades a suplents i no convocats i el terreny de joc. Hi podran accedir entre 100 i 102 persones, depenent del tipus de partit, distribuïdes de la manera següent: jugadors (22), suplents i descartats (24), àrbitres (5), tècnics i metges (16), aplegapilotes (4), cap de seguretat dels clubs (2), delegat i directors de partit (3), encarregats del camp (2), personal sanitari (6), policia (6), personal de producció i televisió amb drets (7), tècnics de VAR (2), personal de la Lliga (1) i personal de neteja (2). Tota aquesta zona, a més d’una profunda neteja que es farà 24 hores abans del partit, s’anirà netejant de manera constant durant el partit.

La segona zona és la blava i correspon a tota la part de l’estadi que no sigui zona verda, com ara la llotja i la sala UCO. Hi tindran accés 107 persones, i destaca que a la llotja hi podrà haver quatre directius locals i dos de visitants.

La tercera zona és la vermella, que està fora de l’estadi, on se situaran els punts de control, les unitats mòbils i els aparcaments de cotxes o autobusos. Tindrà un accés limitat a 32 persones.

El partit

El protocol de la Lliga divideix el partit en quatre apartats: dia previ, prepartit, partit i postpartit. El dia previ es faran les corresponents proves mèdiques a tots els jugadors i tècnics, es posaran tots els senyals que calguin i es desinfectaran i netejaran totes les zones, i quedaran precintades les zones reservades als jugadors, com ara els vestidors.

Pel que fa al prepartit, destaca que els encarregats de material hauran d’arribar tres hores abans a l’estadi, i seran ells els encarregats de desprecintar els vestidors. L’entrada a l’estadi es produirà per tres portes. Una per a àrbitres, jugadors i cos tècnic; una altra per al personal que hi hagi d’accedir per treballar abans del partit, i una altra per a la resta.

Pel que fa al partit, primer haurà d’arribar l’equip local i després el visitant. Els jugadors locals podran fer-ho en autocar o en els seus cotxes particulars perquè les concentracions no seran obligatòries. Si arriben en els seus vehicles, tindran una hora esglaonada d’arribada. Tots passaran per un control de temperatura quan arribin i hauran d’arribar amb mascareta i guants. Les banquetes es podran ampliar, amb una separació entre suplents i jugadors no convocats, i tindran sempre gel de neteja de mans. Serà obligatori que tothom es renti les mans cada vegada que entri i surti del terreny de joc. Els futbolistes sortiran al camp com sempre, però no hi haurà salutació amb els rivals. A la mitja part, tots els jugadors s’hauran de canviar completament l’equipament.

Una vegada hagi acabat el partit, es recomana que els jugadors estiguin com menys temps millor als vestidors i que no coincideixin molts a les dutxes. S’habilitarà una sala per passar el control antidopatge, així com una altra per si algun futbolista necessita fer activació, amb un temps no superior a la mitja hora. Les rodes de premsa seran telemàtiques. La sortida dels equips es farà de manera esglaonada. Primer marxarà l’equip visitant, després el local i, finalment, els àrbitres.

Viatges i hotels

També detalla el protocol de la Lliga com han de ser els viatges i les concentracions. Pel que fa als desplaçaments, la Lliga recomana que els jugadors locals arribin a l’estadi en els seus cotxes particulars. I parla de concentracions només d’una manera suposada i a elecció de l’equip. En aquest cas, si l’expedició supera les 25 persones, s’hauran de fer servir dos autocars. Pel que fa al visitant, tindrà l’opció de desplaçar-se en autocar –prèviament desinfectat i amb un màxim de 25 persones–, avió xàrter o TAV xàrter. En aquests casos, el temps d’estada a les terminals ha de ser el mínim, els jugadors no podran dirigir-se a les botigues de les terminals, hauran d’anar amb mascareta i guants, viatjaran sempre amb la distància de seguretat exigida i no tindran servei a bord.

Pel que fa als hotels de concentracions, voluntàries per als equips locals, el protocol diu que el menjar del dinar el recollirà cada jugador de manera individual en una bossa amb el seu nom. Podran dinar els futbolistes plegats, sempre respectant la distància de seguretat. Cada jugador tindrà també un pícnic per després del partit. Les habitacions hauran de ser d’ús individual, hauran de ser ventilades constantment i es recomana que no es faci servir gaire l’aire condicionat. També es diu que els jugadors hauran de passar el temps a les seves habitacions i que aquestes no seran netejades mentre duri l’estada.

El protocol acaba recordant que si hi hagués un cas positiu, el jugador quedaria aïllat immediatament al seu domicili i amb el dispositiu Mediacoach s’analitzaria el contacte que hagi tingut amb altres jugadors.

ELS JUGADORS

Serà obligatori desinfectar-se les mans cada vegada que s’entri i surti del camp

LA LLOTJA

Només podran veure el partit quatre directius locals i dos de visitants
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)