Internacional

ROBERT MARTINEZ

Arrels ben profundes

Després d’haver-se guanyat el respecte d’un país com Anglaterra, Robert Martínez va pel camí de deixar petjada a Bèlgica, on ha renovat com a seleccionador fins al 2022

“Estem tots molt contents que pugui continuar. Tenim un projecte que encara no ha acabat”, va dir ahir De Bruyne

Bèlgica ja feia temps que sabia que estava davant de la millor generació de la seva història, però fins que Robert Martínez (Balaguer, 1973) no es va fer càrrec de la seva selecció, res havia acabat de tenir harmonia. Especialment després d’una Euro 2016 volcànica, en què els diables vermells van ser eliminats per la sorprenent Gal·les i en què un dels referents del vestidor, Thibaut Courtois, se les va tenir amb l’aleshores tècnic, un històric com Marc Wilmots.

Va ser aleshores quan la federació belga va concebre un canvi de rumb, i Bob Martínez, que ha renovat fins al 2022 en el càrrec, va aparèixer en la vida d’un vestidor històricament difícil, separat entre flamencs i valons, amb Kevin de Bruyne i Eden Hazard com a grans exponents actuals. No formar part ni dels uns ni dels altres, ser una figura de consens, ha ajudat el tècnic de Balaguer a endreçar les idees d’un país on, després d’haver viscut la seva millor era durant els anys vuitanta, hi ha començat a aflorar talent. I la tasca del català fins ara és inqüestionable, més enllà d’uns inicis en què Kevin de Bruyne va expressar certs dubtes després d’un partit contra Mèxic (3-3). “Estem tots molt contents que pugui continuar amb nosaltres”, ha exclamat l’estrella del Manchester City.

Més enllà d’aconseguir focalitzar un grup en un objectiu comú, Robert Martínez va portar a la selecció belga modificacions tàctiques per intentar acoblar millor els perfils de jugadors que tenia un país on no abundava la presència de laterals i on Jan Verthongen havia exercit el rol per l’esquerra en moltes ocasions. Davant d’aquest diagnòstic, el tècnic català va decidir apostar per un sistema de tres centrals, abundants al país (Verthongen, Alderweireld, Vermaelen, Kompany, Boyata) per acomodar millor l’equip i facilitar l’adaptació d’un jugador de més recorregut com Yannick Carrasco al rol de carriler profund. A la dreta, Thomas Meunier és una opció més natural. A més, va tenir la valentia de deixar fora del mundial una de les estrelles del país, com és Radja Nainggolan, perquè no encaixava en la seva idea futbolística. Així, amb decisions controvertides però fermes i fonamentades, Martínez va dur Bèlgica al seu zenit mundialista l’estiu del 2018, quan va quedar tercera i amb exhibicions des de la banqueta a vuitens de final contra el Japó o a quarts contra el Brasil. Un estiu de Rússia en què Robert Martínez es va guanyar la unanimitat d’un país que avui considera casa seva: “Hi estic molt còmode, i la meva filla de sis anys estava contentíssima aquest matí”, ha confessat el de Balaguer, que a més de seleccionador també tindrà des d’ara el càrrec de director esportiu.

Amb el futur al cap

“Robert Martínez no és solament el nostre seleccionador. És la persona que està preparant el nostre futur”, ha manifestat Mehdi Bayat, president de la federació, fent referència a la necessitat d’anar incorporant noves peces a l’engranatge de la selecció, un procés que el català ja fa temps que té al cap. De fet, pel camí ja ha anat guanyant protagonisme Tielemans, ha debutat el talentós Vershaeren i no passen per alt les evolucions d’alguns joves, com la fornada de talent que ve a l’Anderlecht, amb Doku, Sambi Lokonga i alguns jugadors ja venuts com Bornauw (Colònia) o Saelemaekers (Milan) que fan presagiar un futur estimulant.

Lideratge en el rànquing FIFA
Sota la gestió de Robert Martínez, Bèlgica ha arribat a ser el número 1 del rànquing que estableix el màxim organisme del futbol mundial. “El nostre objectiu és estar sempre entre els 10 millors durant la pròxima dècada”, va proclamar ahir Mehdi Bayat.
43
partits
ha dirigit Martínez els diables vermells, amb un bagatge de 34 victòries, 6 empats i tan sols 3 derrotes: 134 gols marcats i tan sols 33 d’encaixats.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)