Més futbol

2020. L'ANY QUE NO OBLIDAREM.

Només el Sabadell

El retorn a segona de l’equip arlequinat és el millor que ha passat al futbol català durant el 2020

El descens de l’Espanyol i l’ascens frustrat del Girona, en el minut 96, les dues pitjors notícies

El 2020 tampoc no ha estat, en general, un bon any per al futbol català. Ni de bon tros. De fet, ha estat un any nefast per a la majoria dels equips catalans de primera divisió, segona i segona B. L’excepció és el Centre d’Esports Sabadell, que va celebrar un meritori ascens a segona divisió a finals del mes de juliol. Després que la competició de segona B quedés aturada en la jornada 28a, la federació espanyola va acabar decidint que no hi haguessin descensos i que els quatre primers dels quatre grups s’enfrontessin, a partit únic, en un play-off exprés que es disputaria a Andalusia. Amb dues brillants actuacions, el Sabadell va superar el filial de l’Atlético de Madrid i la Cultural Leonesa, després d’una pròrroga i una tanda de penals, abans de guanyar el Barça B en l’eliminatòria definitiva (1-2, amb gols d’Aleix Coch i Néstor Querol). El 26 de juliol de 2020 i l’estadi Lorenzo Cuevas de Marbella quedaran gravats per sempre en la història arlequinada.

El filial del FC Barcelona no va ser l’únic català que va morir quan ensumava la segona divisió. Si els futbolistes de Garcia Pimienta es van quedar amb la mel a la boca després de tombar el Valladolid B i el Badajoz, el mateix va passar amb els jugadors de la UE Cornellà, que, en una final disputada a La Rosaleda de Màlaga, no van poder superar el Castelló. Abans, els de Fernández Romo s’havien desfet de l’Eivissa i l’Atlètic Balears.

Però si en aquest any hi ha hagut una història de desencís al futbol català és, sens dubte, la del Girona. Semblava impossible repetir el desastre de les temporades 2014/15 i 2015/16, però els blanc-i-vermells ho van tornar a fer. I de quina manera. Aquesta vegada el rival en la darrera instància abans de l’ascens a primera, un cop eliminat l’Almeria (0-1 i 2-1), era l’Elx, l’equip que havia entrat en el play-off a última hora, després d’un tèrbol final de lliga. Sigui com sigui, els alacantins havien escombrat, contra pronòstic, el Saragossa a la semifinal, empatant a casa (0-0) i imposant-se, per la mínima (0-1), a La Romareda. I això mateix és el que va passar en la final, contra el Girona: no hi va haver gols al Martínez Valero i, quan semblava que el resultat seria idèntic a Montilivi, en el minut 96 Pere Milla va clavar un gol criminal en una de les poques arribades a l’àrea gironina. El Girona, que havia jugat sense Stuani des del minut 61 per una més que discutible expulsió, tornava a ofegar-se a un pam de primera divisió.

Un ascens frustrat, el del Girona, i un descens fulminant a segona, el de l’Espanyol. No es podia esperar més en una de les pitjors temporades de la història del club blanc-i-blau. Quatre entrenadors (David Gallego, Pablo Machín, Abelardo i Rufete) van passar per la seva banqueta, per aconseguir... cinc victòries a la lliga (només dues a l’RCDE Stadium). De res no van servir les incorporacions de Raúl de Tomás i Embarba en el mercat d’hivern, la darrera posició, amb 25 punts, va ser inevitable. La pandèmia, que va aturar la lliga el mes de març, podia haver salvat els mobles, però el negoci va obligar a reprendre el campionat en el mes de juny i la caiguda a segona divisió de l’Espanyol va ser una realitat.

Bon final d’any per a l’Espanyol
Els quatre darrers mesos del 2020 han estat molt millors que els anteriors per a l’Espanyol. Corresponent a la seva condició de favorit, l’equip que dirigeix Vicente Moreno lidera la segona divisió quan gairebé s’ha jugat mitja lliga.

El Madrid guanya la lliga del coronavirus

La pandèmia ho va aturar tot el mes de març. També la lliga, quan el FC Barcelona era líder, amb dos punts d’avantatge respecte al Real Madrid. Però la represa de la competició, entre juny i juliol, va girar la truita a favor de l’equip de Zinedine Zidane, que, amb deu victòries i un empat a les últimes onze jornades, va superar l’irregular Barça de Quique Setién.

El Bayern, campió de tot

Malgrat l’inici tremolós, que va provocar la destitució de Niko Kovac, el Bayern ha acabat sent el millor equip del continent el 2020. Amb Hansi Flick a la banqueta, l’equip bavarès ha guanyat totes les competicions en què ha participat. La culminació de la temporada perfecta ha arribat amb la consecució de la Champions League, el 23 d’agost, a la final de Lisboa, contra el PSG (0-1), una setmana després de l’humiliant 2-8 al Barça en els quarts de final.

Una Europa League més per al Sevilla

Amb Julen Lopetegui a la banqueta, el Sevilla ha aixecat la sisena Europa League de la seva història. Aquest cop l’equip andalús va superar l’Inter de Milà en una emocionant final, disputada el 21 d’agost a Colònia, amb cinc gols i alternatives en el marcador. Va guanyar per 3-2. Abans de l’equip de Conte havien caigut a mans sevillistes el Cluj, la Roma, el Wolverhampton i el Manchester United.

Diego Armando Maradona (1960-2020)

El 25 de novembre, menys d’un mes després de complir 60 anys, Diego Armando Maradona moria, a Buenos Aires, i deixava enrere el record del seu futbol i una vida d’excessos que li havia malmès de manera important la salut. L’Argentina l’ha acomiadat com el mite que ja era abans de morir

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)