Més futbol

Espera un rei ‘paulista’

Copa Libertadores. El Santos i el Palmeiras es disputen aquest vespre al Maracaná la corona d’Amèrica, propietat del Flamengo des de l’any passat

El Maracanà, temple de temples, dirimeix aquest vespre una nova edició de la copa Libertadores d’Amèrica. A l’epicentre de la capital carioca serà, però, un equip paulista el que conquerirà el títol més preuat de l’altra banda de l’Atlàntic en una final –la segona a partit únic després de la de l’any passat a Lima– que triarà el successor del brillant Flamengo de Jorge Jesús, que la temporada passada va tocar el cel per segona vegada en la seva història.

El Santos contra el Palmeiras. El Peixe contra el Verdão, en un duel de dos dels gegants del futbol de São Paulo per una corona que tots dos anhelen amb força. Especialment el Palmeiras, que només ha estat campió d’Amèrica en una ocasió (1999) i que busca la glòria a través d’una fornada de joves formats al club i que brillen de verd abans de ser exportats a Europa. Futbolistes com ara Gabriel Verón, millor jugador de l’últim mundial sub-20; Patrick de Paula, sorgit de les faveles de Rio i esdevingut un dels migcampistes més complets del campionat brasiler; l’esquerrà Danilo o el polivalent Gabriel Menino, que, alternant la posició de migcampista amb la de lateral dret, ja ha estat convocat fins i tot per a la selecció absoluta del país. Al davant, un Santos que històricament ha estat considerat un dels millors planters de l’Amèrica del Sud, bressol de Pelé i de Neymar i que l’última vegada que va conquerir el trofeu va ser precisament amb l’astre del PSG com a gran argument ofensiu. Ara, amb un equip menys glamurós, amb algun jove interessant com per exemple Kaio Jorge i amb la jerarquia de Marinho, un esquerrà enverinat que ha assolit el seu millor nivell en el certamen, busca la que seria la seva quarta corona continental.

La final, a més, posa en joc un corrent força establert al Brasil al voltant del nivell dels seus entrenadors. De la banda del Santos, dirigirà l’equip Alexi Stival, conegut popularment com Cuca, amb una dilatada experiència en el futbol del gegant sud-americà, mentre que al bàndol del Palmeiras brilla la presència d’un entrenador portuguès jove i amb idees estimulants, Abel Ferreira, arribat al club a mitja temporada després d’una feina notable al PAOK de Salònica, al qual va estar a punt de classificar per a la Champions League. Amb un altre entrenador portuguès com és Jorge Jesús com a vigent campió i d’altres estrangers com ara Eduardo Coudet o Jorge Sampaoli, que han deixat petja en el futbol brasiler, el duel entre Cuca i Ferreira amenaça de sufocar o continuar alimentant el debat en un país que transpira futbol i que aquest vespre, en un dels temples del futbol mundial, busca un nou campió continental.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)