Eurocopa

Eurocopa

Grup C

El sol de Macedònia

Goran Pandev, que tenia previst retirar-se l’estiu passat en cas que s’hagués jugat l’europeu, aprofita els seus dies de futbol i engreixa la seva llegenda amb Macedònia

Si no hagués estat per aquesta Eurocopa, qui sap si Goran Pandev (Strumica, Macedònia del Nord, 1983) continuaria sent futbolista. “La meva idea és jugar l’europeu i retirar-me.” Ho va dir abans que la pandèmia obligués a postergar el torneig l’estiu passat i el missatge es manté en l’aire. Al Genoa tenen l’esperança de poder-lo convèncer perquè continuï defensant la samarreta del Grifone, però en l’horitzó es manté un possible adeu definitiu. “Quan em retiri viuré a Gènova, em sento un genovès més”, ha reivindicat fins i tot el mateix davanter, nascut quasi una dècada abans que Macedònia segellés la seva independència de Iugoslàvia i futbolísticament tan important com el sol que escenifica la bandera del país.

Independentment del futur, el que no era negociable era que en la primera participació d’un país incipient com Macedònia en un gran torneig de seleccions no hi participés el millor futbolista de la seva història, un campió d’Europa amb l’Inter de Milà i un davanter atemporal, debutant amb la samarreta del seu país fa dues dècades i que encara avui, als 37 anys, és un futbolista diferencial per a una nació petita. Ell va fer el gol que els va donar la classificació i també va ser seva la primera diana en aquest campionat europeu. “Amb quasi 38 anys he de córrer el doble que els nois joves”, ha exposat en una entrevista recent a El País el mateix Pandev, que més enllà de l’esforç i la disciplina, si ha aconseguit arribar jugant a tocar de la quarantena, després de tota una vida a la Serie A (Spezia, Ancona, Lazio, Inter, Nàpols i ara al Genoa), és perquè ha acabat dominant tots els racons de l’ofici, i s’ha convertit en un davanter que no té la represa del passat, però intel·ligent en el desmarcatge i amb el timing just per fer fluir el futbol. A més, per a l’actual selecció de Macedònia i per al seu país és alguna cosa més que un futbolista. “Si segueix a gran nivell és perquè bàsicament li encanta el futbol. I per a tots els macedonis és un referent, algú que ens ha ajudat molt a tots i que ha estirat el carro perquè el país pugui gaudir d’aquesta festa”, va assegurar en una entrevista a L’Esportiu el novembre passat el porter Stole Dimitrievski.

A més de ser el màxim golejador de la curta història de Macedònia, Pandev ha ajudat a desenvolupar el futbol del seu país amb una inversió de tres milions d’euros en una acadèmia que du el seu nom (l’Akademija Pandev), fundada el 2010 i que ja ha estat a punt de jugar una competició europea amb el seu equip principal (van caure l’any passat en la primera prèvia de l’Europa League contra el Zrinjski de Mostar bosnià). De fet, dels 26 integrants de l’actual selecció, n’hi ha un, Marjan Radeski, que juga a l’Akademija, en una clara mostra de la dimensió que Goran Pandev té al seu país.

120
partits
ha jugat Pandev amb la samarreta de la selecció de Macedònia, amb la qual ha vist porteria en 37 ocasions. Ell lidera el rànquing de partits jugats i de golejadors
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)