Eurocopa

RADEK BEJBL

SUBCAMPIÓ D’EUROPA AMB LA REPÚBLICA TXECA EL 1996

“Veig similituds amb l’equip del 96”

“Tenim jugadors com Soucek i Schick, però la nostra força és el col·lectiu, futbolistes treballadors i que estan organitzats”

Il·lustre exfutbolista de l’Atlético de Madrid, Radek Bejbl (Nymburk, República Txeca, 1972), va ser membre d’una generació de txecs que va vorejar la glòria en l’Eurocopa del 1996, en què va caure víctima d’un gol d’or d’Óliver Bierhoff en la final, i que ara observa atenta com el seu país torna a ésser a les portes de fer coses importants

És una sorpresa tornar a veure la República Txeca entre els vuit millors equips d’Europa?
Per a mi, no, perquè en els darrers dos anys ja hem assistit a un procés de millora com a equip que ha estat molt evident en els partits previs a l’Eurocopa, en què vam competir molt bé contra Bèlgica o anteriorment en la classificació per al mateix europeu, en què vam aconseguir guanyar Anglaterra. En els darrers dos anys ens hem demostrat que podem ser un equip competitiu.
Veu paral·lelismes entre aquesta elecció i la que va arribar a la final el 1996?
En algunes coses sí, en el fet que, per exemple, aquest és una barreja entre futbolistes experimentats, al voltant dels 30 anys, amb una segona unitat que en té entre 22 i 26 i que tenen moltes ganes i molta motivació de jugar bé i de progressar en la seva carrera. També en l’estil de joc, a la República Txeca sabem que no tenim gaires jugadors d’enorme qualitat tècnica, però el nostre futbol té altres aspectes que ens poden fer progressar.
En aquella del 96 hi havia jugadors de gran jerarquia com Nedved i Poborsky. En aquesta potser no és tan evident...
Sí, però som molt conscients que la nostra força ha de ser l’equip. Si m’he de quedar amb algun nom individual d’aquesta generació diria Patrick Schick i Tomas Soucek, però sent molt conscients que si la selecció ha arribat fins a quarts de final és per una qüestió de com han jugat col·lectivament, amb molts futbolistes que tenen una gran capacitat de treball i que estan ben organitzats sobre el terreny de joc
En aquesta selecció hi ha molts jugadors que juguen o que han jugat recentment a l’Slavia de Praga, que es coneixen molt. Ho veu clau amb vista al nivell competitiu com a país?
Crec que sí, que és un factor fonamental a l’hora de generar automatismes en una selecció, on a vegades no hi ha tant de temps per treballar les coses. L’Slavia de Praga en els darrers anys ha governat el futbol txec, és un club amb les idees molt clares i que sempre és capaç, quan ven jugadors, de fer que no es noti. Futbolistes com ara Tomas Holes i Petr Sevcik han elevat el seu nivell i estan tenint una gran aportació en l’Eurocopa, a més d’altres com Soucek i Vladimir Coufal, que jugaven a l’Slavia fa un any o dos i que es coneixen molt entre ells...
Jindrich Trpisovsky, entrenador de l’Slavia, ha canviat el futbol txec?
Sí, es pot dir perfectament que ell ha transformat el futbol txec perquè l’Slavia està jugant un futbol molt modern, molt agressiu, en què els seus futbolistes han d’estar molt ben preparats tant físicament, perquè la intensitat que es proposa és molt alta, com també pel que fa a mecanismes, de com pressionar o de com donar sortida al joc des del darrere. És un equip molt treballat i que ha millorat molt el nivell de preparació dels futbolistes.

En general, què és el que més li ha agradat de l’Eurocopa?

Bèlgica és un equip que m’agrada des de fa molt de temps i que ha tingut continuïtat en aquest torneig, Itàlia ha canviat molt els darrers mesos i és molt interessant de cara al futur, i també diria que Dinamarca, que ja m’esperava que podia oferir un rendiment tan convincent. He vist alguns partits d’ells en els darrers dos anys i també en categories inferiors i tenen molt bon futbol base. Veig els danesos un país similar quant a estructura a Bèlgica i amb molt de potencial per créixer en els pròxims anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)