Barça B

SERGI BARJUAN

ENTRENADOR DEL BARÇA B

“L’ascens? Digues-me un equip que no aspiri a pujar”

Sergi Barjuan, garant del 4-3-3, afronta la seva tercera etapa al Barça amb el desig d’aconseguir retornar el filial a segona A. L’engresca el miniclàssic, demana fitxatges en defensa i accepta el rol de ‘coach’ en el cas Ilaix

He parlat amb Ilaix. Se l’ha de cuidar i entendre. Passa per un moment difícil, però ara no pot deixar-se anar

Els culers amb certa capacitat retentiva senten el nom de Sergi Barjuan (28-12-1971, les Franqueses del Vallès) i ràpidament recorden aquell gol del 19 de març del 1996 al Philips Stadion contra el PSV. Sergi tampoc escapa del parany del reduccionisme. Centenars de futbolistes associats a un gol. Batalletes de la dècada dels noranta. Ara, el seu present és la banqueta del Barça B. Ahir va veure en directe el Barça-Nàstic. L’equip de Raül Agné serà precisament el rival del filial en la segona jornada de lliga. Sergi va prendre’n nota.

Jugador del primer equip, entrenador del Juvenil B i ara tècnic del filial. Com afronta aquesta tercera etapa al club?
L’afronto amb moltes ganes, després d’haver digerit ja el factor sorpresa. Durant la campanya electoral és cert que vaig donar suport al Jan i li vaig transmetre les meves ganes d’ajudar, però la conversa va quedar aquí. Res més. Més endavant es va donar aquesta opció, es van accelerar les coses i sóc aquí. Assumeixo el repte amb màxima il·lusió.
Sergi a la banqueta del B i Raúl González Blanco a la del Madrid Castilla. Per als equips filials és aquest el model més vàlid?
No sé si és el model més vàlid o no, però en tot cas és important que els nens, perquè al cap i a la fi parlem de nens de 16, 17 i 18 anys, et vegin com un referent. Jo vaig arribar al Barça a 15 anys i he passat pel mateix procés que ells i això és important. El que no és vàlid és ser un referent sense tenir els coneixements suficients.
Koeman, Sergi, Jordi Cruyff, Laporta. El cruyffisme, blindat.
Ho intentarem. El cruyffisme és la nostra essència, però també tenim clara la idea d’anar millorant. El futbol és evolució i mai et pots quedar estancat.
El seu Barça B viurà abraçat al 4-3-3?
Tots aquests nanos han mamat aquest sistema en les categories inferiors i jo en els meus equips l’he intentat implementar. Després hi ha situacions extremes, com va ser el cas de l’Almeria a 1a divisió, en què has d’adaptar-te a l’estil de jugadors que tens. Aquí serà un 4-3-3. El nostre serà un futbol associatiu.
Què li sembla el nou format de la Primera RFEF?
És un format atractiu. És com una segona divisió potser amb un perfil una mica menor. Auguro partits amb resultats molt incerts. Hi ha molts candidats a l’ascens. El Sabadell, el Castelló i l’Albacete són equips que venen de segona A i en el nostre grup també hi ha sis equips que l’any passat van fer play-off, com l’Andorra, el Linense i l’Algesires... Serà una lliga dura.
L’ascens és una exigència?
Digues-me tu un equip que no aspiri a pujar. El Barça sempre ha de ser ambiciós. L’objectiu sempre és formar jugadors, però sense oblidar que som un club guanyador. Hem de trobar l’equilibri entre el camí individual i el camí col·lectiu.
Quins dos entrenadors em destacaria de la categoria?
Antonio Hidalgo ha estat molt clar amb les seves idees, fins i tot en moments de dificultats. També diria en Ruano del Betis. És un bon gestor. Coneix bé aquest futbol associatiu. Són dos entrenadors que tinc en bona consideració.
Aquesta setmana es va sortejar el calendari. Deu tenir anotades les dates dels dos clàssics.
El miniclàssic serà un dels al·licients de la lliga, és evident. Vull que arribem a aquell partit en bones condicions, però seria un error pensar només en la vuitena jornada. Abans hi haurà set partits molt importants en què cal anar adquirint tot un seguit de cosetes en l’àmbit tàctic, físic i d’autoestima.
Quin Ilaix s’ha trobat? Un Ilaix preocupat, deprimit o tranquil?
Hem parlat. Ell ha de ser el mirall en el qual es reflecteixin els seus companys del B i és això el que li he transmès. Ha de respondre a la imatge que s’espera d’ell. No pot deixar-se anar. Ara passa per un moment difícil. El club i ell estan en un punt difícil, però si se soluciona tot això ell ha d’estar preparat mentalment i físicament per ser l’Ilaix que l’ha permès arribar a dalt.
L’ha hagut de cuidar, doncs.
Se l’ha de cuidar i entendre que és lògic que estigui absent en moments puntuals, però l’ajudaré en el que pugui. Has de ser un bon gestor i entendre que hi haurà dies que vindrà més content i altres més preocupat.
Espera molts més fitxatges?
Ens hem reforçat bé de mig camp endavant, però defensivament necessitem alguns fitxatges. Mirem el mercat, hem de valorar les coses amb tranquil·litat.
Laporta va parlar de Jordi Cruyff com un comodí i tothom va interpretar que podria ser el substitut de Koeman en cas d’emergència. És vostè també un comodí?
Per què li ha d’anar malament, a en Ronald? Anirà bé. És el que tots volem. Soc el mister del B i la resta és parlar per parlar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)