1a divisió

Una lliga de reptes

Els equips catalans ja coneixen el calendari de la lliga, en què el Barça i l’Espanyol necessitaran millorar el rendiment d’un últim curs decebedor

El Girona torna a primera amb la màxima ambició i després d’insistir-hi

Un mes després de tancar la paradeta de la lliga 2021/22, els 20 equips participants ja coneixen el calendari del nou curs, que arrencarà el cap de setmana del 12, 13 i 14 d’agost. Un total de 38 jornades que aquest any resultaran més alterades que mai per la disputa del mundial de Qatar entre els mesos de novembre i desembre. Però un curs més que il·lusionant per als equips catalans, que aquest any tornaran a tenir una triple representació després de l’ascens del Girona tres anys després d’acomiadar-se de la màxima categoria. De fet, la representació catalana serà de les majoritàries: quatre equips de Madrid (Atlético, Madrid, Getafe i Rayo) i Andalusia (Sevilla, Betis, Cadis i Almeria), tres de Catalunya (Barça, Espanyol i Girona) i de la Comunitat Valenciana (Vila-real, València i Elx), dos del País Basc (Real Sociedad i Athletic) i un equip de les Balears (Mallorca), de Galícia (Celta), de Navarra (Osasuna) i Castella i Lleó (Valladolid).

La temporada 2022/23 es presenta apassionant i plena de reptes per als tres equips catalans. Serà la lliga en què Xavi Hernández haurà pogut dirigir el seu equip des del primer moment i en què el Barça estarà obligat a millorar les prestacions del curs passat. Serà la temporada en què l’Espanyol iniciarà una nova etapa amb l’arribada de Diego Martínez a la banqueta i després de l’adeu de Vicente Moreno i alguns jugadors il·lustres dels darrers anys. I serà també el curs del retorn del Girona a l’elit del futbol després d’haver-se quedat amb la mel als llavis en dues promocions consecutives.

Una lliga de 38 jornades i que en la primera ens deixarà un Barça-Rayo Vallecano, un Celta-Espanyol i un València-Girona. El conjunt blaugrana, per tant, tornarà a fer l’estrena davant de la seva afició. L’any passat ja va debutar al Camp Nou contra la Real Sociedad (4-2). Els blanc-i-blaus, que estrenaran projecte, també repetiran el fet d’arrencar lluny de casa: el 2021 ho van fer a camp de l’Osasuna (0-0). Pel que fa al Girona, retornarà a primera lluny de Montilivi per primera vegada. Tant el 2017 com el 2018 ho va fer com a local rebent l’Atlético i el Valladolid, respectivament. Els gironins podran retrobar-se amb l’afició en la següent jornada contra el Getafe, mentre que el nou Espanyol de Diego Martínez ho farà contra el Rayo Vallecano.

Enguany, en què el calendari torna a ser asimètric, hi haurà un total de cinc jornades intersetmanals: la 10 (19 d’octubre), la 14 (9 de novembre), la 31 (26 d’abril), la 33 (3 de maig) i la 36 (24 de maig). Precisament serà després de la jornada 14 quan es produirà l’aturada per la disputa del mundial de Qatar, que arrencarà el 21 de novembre i s’allargarà fins al 18 de desembre, dia de la gran final.

Cap d’Any de derbi

Hi haurà tres equips catalans a primera, però el primer enfrontament nacional es farà esperar més que mai. Serà just després de l’aturada per culpa del mundial, després de la represa de la competició estatal, un mes i mig després. Per Cap d’Any (29, 30 o 31), a més de celebrar l’arribada de l’any nou, serà jornada de derbi. Barça i Espanyol es veuran les cares al Camp Nou en la jornada 15. El duel de la segona volta es disputarà en dates calentes i amb possibles objectius en joc: serà en la jornada 34, el cap de setmana del 13 i 14 de maig, a Cornellà-el Prat.

Una setmana després d’aquest primer derbi, serà el torn de l’Espanyol-Girona, que servirà per obrir l’any el cap de setmana del 6, 7 i 8 de gener (jornada 16). El conjunt de Míchel farà d’amfitrió del Barça en la darrera jornada de la primera volta (19), prevista pels dies 27, 28 i 29 de gener, i rebrà l’Espanyol el primer cap de setmana d’abril (jornada 27). Tot just una setmana després d’aquest duel entre els gironins i el conjunt blanc-i-blau, es disputarà el Barça-Girona al Camp Nou (7, 8 o 9 d’abril) corresponent a la jornada 28.

Clàssic: primer a Madrid

Per primera vegada des de la temporada 2017/18, el clàssic tornarà a fer la primera parada al Santiago Bernabéu. Serà el cap de setmana del 15 i 16 d’octubre (jornada 9), amb el record del 0-4 d’aquesta última temporada present. La visita madridista a Barcelona es produirà al març, el cap de setmana del 18 i 19 (jornada 26). Serà el primer clàssic de Xavi Hernández com a local, després dels dos que ha dirigit en la supercopa i a l’estadi blanc.

La lliga acabarà el cap de setmana del 3 i 4 de juny. El Barça visitarà el Celta a Balaídos, l’Espanyol rebrà l’Almeria a l’RCDE Stadium i el Girona acomiadarà l’any del retorn a Pamplona per enfrontar-se a l’Osasuna.

PROJECTES

El Barça de Xavi ha de fer un pas; Diego Martínez debuta en l’Espanyol

EL RETORN

El Girona de Míchel intentarà consolidar-se en la màxima categoria del futbol

L’ESTRENA

Barça-Rayo, Celta-Espanyol i València-Girona, duels de la primera jornada

CATALANS

Hi haurà derbi per Cap d’Any i Barça-Girona per tancar la primera volta de la lliga
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)