Mundial

Croàcia té un nou heroi

Vuitens de final. La subcampiona del món accedeix als quarts de final després d’una tanda de penals en què Livakovic va aturar tres tirs japonesos

Luka Modric va ser el líder absolut de la selecció croata que es va plantar a la final del mundial de Rússia 2018. Escollit millor jugador del torneig, el madridista guanyaria la Pilota d’Or aquell mateix any després de fer somiar tot un país 20 anys després de fer-ho gràcies a Suker amb el tercer lloc a França 98. Un mundial després, Modric continua sent l’estendard de Croàcia als 37 anys, però ahir els focus de la subcampiona se’ls va endur un secundari de Rússia. El porter Dominik Livakovic va posar fi al somni del Japó i va ser l’autèntic heroi de Croàcia en la tanda de penals que va certificar el bitllet per als quarts de final del mundial.

Japonesos i croats van regalar a l’espectador un partit d’allò més entretingut. Els nipons arribaven com a gran revelació del torneig després de derrotar Espanya i Alemanya en la fase de grups. Contra la subcampiona del món van tornar a demostrar una personalitat exemplar. El combinat de Hajime Moriyasu va ser millor en la primera meitat, neutralitzant el talent croat que pogués sortir de les botes de Modric, Kovacic, Brozovic, Kramaric o Perisic, que va tenir l’ocasió més clara del primer temps. El Japó, amb possessió o en transició, avisava i avisava, fins que va trobar premi. Maeda va recollir una pilota morta dins l’àrea just abans del descans per allargar el somni nipó.

Zlatko Dalic va moure la banqueta en el descans i Croàcia va trigar ben poc en empatar. Una centrada de Lovren la va rematar Perisic amb el cap de forma inapel·lable per posar l’1-1. Amb el gol van arribar els millors minuts dels croats, però el Japó va saber resistir i fins i tot va tenir a les seves mans el gol de la victòria. El cansament s’apoderava de les cames dels futbolistes i el ritme va baixar clarament durant la pròrroga, on cap de les dues seleccions va voler arriscar i prendre mal.

Tot es va decidir en la tanda de penals, allà on l’atzar hi juga un paper, però també l’encert dels protagonistes. I el Japó no va encertar, sobretot perquè davant seu va erigir-se la figura de Livakovic. Tercer porter a Rússia 2018, el jugador del Dinamo de Zagreb va aturar tres dels quatre tirs nipons –a Minamino, Mitoma i Yoshida–. Amb la meitat de la feina feta, Vlasic, Brozovic i Pasalic no van fallar des dels onze metres i Croàcia va engrandir la llegenda del 2018.

JAPÓ

1
12
Gonda
120’
3
Taniguchi
120’
16
Tomiyasu
120’
22
Yoshida
120’
5
Nagatomo
64’
9
Mitoma
56’
6
Endo
120’
13
Morita
105’
17
Tanaka
15’
14
Ito
120’
8
Doan
87’
10
Minamino
33’
15
Kamada
75’
19
Sakai
45’
25
Maeda
64’
18
Asano
56’

CROÀCIA

1
1
Livakovic
120’
3
Barisic
120’
6
Lovren
120’
20
Gvardiol
120’
22
Juranovic
120’
8
Kovacic
99’
13
Vlasic
21’
10
Modric
99’
7
Majer
21’
11
Brozovic
120’
4
Perisic
105’
18
Orsic
15’
9
Kramaric
68’
15
Pasalic
52’
16
Petkovic
62’
17
Budimir
43’
14
Livaja
15’
GOLS: 1-0 (43’) Maeda. 1-1 (55’) Perisic. ELS PENALS: Minamino, atura Livakovic (0-0). Vlasic, gol (0-1). Mitoma, atura Livakovic (0-1). Brozovic, gol (0-2). Asano, gol (1-2). Livaja, al pal (1-2). Yoshida, atura Livakovic (1-2). Pasalic, gol (1-3). ÀRBITRE: Ismail Elfath (Estats Units). TARGETES. Grogues: a Kovacic (90’) i a Barisic (116’), de Croàcia.