Mundial

Croàcia elimina del mundial el Brasil als penals

La selecció de Croàcia ha eliminat el Brasil, una de les grans favorites per ser campiona del món. Els 90 minuts reglamentaris han acabat amb empat a zero després que la defensa croata i el porter Livakovic evitessin que les ocasions brasileres acabessin en gol. En la pròrroga, Neymar ha avançat a la canarinha amb un golàs després d’una doble paret amb Rodrygo i Paquetá (106’) però en l’últim sospir, Petkovic ha establert l’empat a una diana amb un xut des de la frontal que ha topat amb Marquinhos i que enviava l’eliminatòria als penals (116’). Des dels onze metres, Croàcia no ha fallat cap dels seus quatre llançaments però Rodrygo, que ha topat amb Livakovic, i Marquinhos, que ha enviat el seu xut al pal, han acabat amb les opcions dels de Tite d’aconseguir la seva sisena estrella al pit. Els balcànics es colen en la seva segona semifinal d’un mundial de forma consecutiva, i és que, a Rússia, els de Zlatko Dalic van quedar subcampions.

La primera part ha estat igualada i molt competida entre els dos equips. El Brasil intentava generar futbol ofensiu amb l’arsenal d’atacants que disposa en els seus onze però Croàcia ha sabut com aturar les embranzides canarinha, sense espais per desplegar el seu joc habitual. De fet, només alguna espurna a través de les individualitats han apropat als de Tite a l’àrea balcànica. I les arribades les ha generat Vinicius, que ha provat el primer xut entre pals, tou a les mans de Livakovic (5’) i ha fet treballar a la defensa croata, que li ha bloquejat un tir en bona posició després d’una combinació amb Richarlison (20’). Entremig de les dues arribades amb cara i ulls del Brasil, Croàcia ha gaudit d’una bona oportunitat quan Pasalic ha provat una centrada des de la dreta que Perisic no ha pogut rematar bé ja a dins de la frontal de l’àrea petita (13’).

En la segona part, el Brasil ha sortit amb una marxa més per buscar desequilibrar el matx i accedir a les semifinals. Ja d’entrada, els sud-americans han tingut una doble ocasió quan Militao ha provat una centrada cap a Richarlison al primer pal i Gvardiol, en l’intent de refús, ha fet lluir Livakovic amb el peu (47’). Només un minut després, Neymar i Vinicius han contactat a dins de l’àrea però el primer no li ha tornat l’esfèrica al jugador del Madrid i ha intentat un xut que Gvardiol ha bloquejat. El refús l’ha caçat Vinicius però Livakovic amb el cos ha tornat a aturar (48’). El porter del Dinamo de Zagreb ha tornat a apareixer per tapar un xut a Neymar, un pèl forçat i escorat (55’) i un altre de Paquetá, que s’havia inventat un dribb ling entre rebots per deixar enrere Lovren i Gvardiol (66’).

Croàcia ha sabut, de nou, calmar la bèstia que tenia al davant i al Brasil li ha costat generar futbol ofensiu. Ho ha acabat fent en un mà a mà de Neymar, que Livakovic, després de reduir espais de manera brillant, ha refusat (76’), o després d’un xut de Paquetá, que ha rebut a la frontal una passada de l’exjugador del Barça però, de nou, el porter de Zadar ha aturat (80’).

Croàcia no es rendeix

Brasil ha començat la primera part de la pròrroga sense trobar solucions per fer mal al rival i només Antony ha buscat desequilibrar des del costat esquerre. Croàcia, en una acció aïllada ha pogut fins i tot avançar-se en el marcador si Brozovic hagués dirigit bé un xut des de la frontal després d’una passada de Petkovic, que havia deixat bocabadats a tots deixant enrere Militao i Casemiro (103).

En l’únic minut afegit del primer temps de la pròrroga, Neymar s’ha inventat un golàs que ha donat el pas a Brasil a les semifinals del mundial. El futbolista del PSG ha baixat a buscar la pilota a la zona de tres quarts, ha fet una primera paret amb Rodrygo, una segona amb Paquetá i ja a dins de l’àrea ha aguantat l’entrada de Borna Sosa i ha marxat de Livakovic amb una finta marca de la casa per colar l’esfèrica a dins de la xarxa i fer esclatar als aficionats de la canarinha (106’).

En el segon acte del temps extra, Brasil ha jugat a conservar l’avantatge i a fiar una segona diana a la contra. Els balcànics s’han bolcat a l’atac i han aprofitat el seu moment gràcies a una contra que ha pogut iniciar Vlasic. L’atacant ha fet l’obertura cap a Orsic i aquest ha vist Petkovic a la frontal, que ha xutat amb el cor i, gràcies al genoll de Marquinhos, la trajectòria de l’esfèrica ha superat Alisson (116’). Els de Zlatko Dalic han aconseguit l’objectiu d’enviar l’eliminatòria als penals tot i que Casemiro ha tingut una última ocasió després d’un corner però Livakovic li ha refusat una rematada al segon pal (122’).

Livakovic i el pal, la clau

En els penals, Croàcia s’ha mostrat immaculada en els seus quatre llançaments però el Brasil no. Vlasic, Majer, Modric i Orsic han fet gol mentre que Livakovic ha aturat el primer xut a Rodrygo i Marquinhos ha enviat al pal el seu darrer llançament (4-2).