Mundial

Dibu atura, Messi respira

Quarts de final. El porter de l’Aston Villa, el Dibu Martínez, atura dos penals en la tanda, classifica l’Argentina per a les semifinals del mundial i manté viu el somni de Leo Messi

Argentina bateja al ritme d’allò diví i allò terrenal. Ajuda Diego des del cel i atura Emiliano Martínez des de Lusail. Messi ho connecta tot. És el nexe entre l’Olimp i Qatar. Respira el 10. El seu somni continua viu. Acaba aquí el viatge per a Frenkie i Memphis. Somriu Scaloni i plora Van Gaal. Com en la final del 78, premi per a Argentina i enorme decepció oranje. L’albiceleste jugarà les semifinals de la copa del món contra Croàcia. Polze amunt de Mario Kempes des de la grada.

Dibu Martínez és el nou heroi nacional a l’Argentina. El porter de l’Aston Villa va aturar dos penals en la tanda (a Van Dijk i Berghuis) i manté viva la flama. Les seves dues aturades valen un bitllet per a les semis. Heroi per accident, perquè ni l’argentí més pessimista hauria imaginat arribar a l’escenari dels penals quan a falta de deu minuts l’equip d’Scaloni guanyava per 0-2. Però si Messi vol aixecar l’únic trofeu que li falta, el més desitjat, en el seu cinquè i últim mundial, està clar que haurà de suar sang. La derrota inicial contra Aràbia Saudita ho va dinamitar tot en la fase de grups i Weghorst i la pissarra de Van Gaal van estar a punt d’allunyar-lo ahir definitivament de la glòria eterna. Argentina guanyava per dos gols i ho tenia fet però la irrupció en el partit de l’actual futbolista del Besiktas va fer aparèixer el fantasma de Mario Göetze en els pensaments de Messi. Weghorst va entrar en el minut 78 per Memphis i cinc minuts després, en la seva primera rematada batia Emiliano Martínez amb un espectacular cop de cap. Weghorst era l’actor que faltava per irrompre a escena en el partit d’una manera fulminant perquè seu va ser també el gol que enviava el partit a la pròrroga: falta a la frontal de l’àrea, onze minuts per sobre dels noranta, i aleshores, quan a la majoria se li apaguen els llums, Koopmeiers i Weghorst van tenir la lucidesa per connectar en una acció d’estratègia que va agafar en fals a Argentina. La màgia de la pissarra de Van Gaal. Servei suau al cor de l’àrea enlloc de provar la canonada des de fora i encert total. Dramatisme per a Argentina i eufòria dels Països Baixos, que trenta minuts després es convertiria en llàgrimes.

Dibu Martínez va ser vital en la tanda i Messi decisiu en els noranta minuts. Una assistència i un gol. Seva va ser l’assistència en l’acció del 0-1 convertit pel futbolista de l’Atlético de Madrid, Nahuel Molina. Messi es va desfer de Frenkie amb un control orientat i va connectar una passada per a la incorporació de Molina, i aquest va superar per velocitat Blind i va col·locar la punta de la bota per enviar la pilota al fons de la xarxa abans que Van Dijk i Noppert poguessin intervenir (35’). Protagonisme també per l’altre carriler d’Argentina. Acuña va provocar un penal inocent de Dumfries, que es va empassar el retall. Messi, que ja havia fallat un penal en aquest mundial, va assumir la responsabilitat i va fer el segon. En la pròrroga, Enzo, amb un xut al pal, i Lautaro en dues ocasions, haurien pogut evitar els penals, però Mar del Plata s’hauria perdut també vibrar amb la gran nit del Dibu.

MESSI

El capità va fer una assistència en el 0-1 i va marcar el penal del 0-2

P. BAIXOS

2
23
Noppert
120’
2
Timber
120’
4
Van Dijk
120’
5
Aké
120’
22
Dumfries
120’
15
De Roon
45’
20
Koopmeiners
75’
21
Frenkie
90’
17
Blind
64’
9
Luuk
46’
10
Memphis
78’
19
Weghorst
42’
8
Gakpo
113’
12
Lang
7’
7
Bergwijn
45’
11
Berghuis
75’

ARGENTINA

2
23
E, Martínez
90’
26
Molina
106’
4
Montiel
24’
13
Romero
78’
6
Pezella
42’
19
Otamendi
90’
25
Lisandro
112’
11
Di Maria
8’
8
Acuña
78’
3
Tagliafico
42’
7
De Paul
67’
5
Paredes
53’
24
Enzo
90’
20
Mac Allister
90’
10
Messi
90’
9
Álvarez
82’
22
Lautaro
38’
GOLS: 0-1 (35’) Molina. 0-2 (73’) Messi de penal. 1-2 (83’) Weghorst. 2-2 (90’+11’) Weghorst ÀRBITRE: Mateu Lahoz (Espanya). TARGETES. Grogues: a Berghuis, Weghorst, Lang, Memphis, Berwijn, Timber dels Països Baixos. Otamendi, Acuña, Romero, Lisandro, Messi, Paredes, Pezzella, Montiel. Vermelles: a Dumfries (128’).