Internacional

EL SOMNI AMERICÀ

RAMIRO MARTÍN-LLANOS

«Les tendències? Barça i Madrid»

«Messi és humil i vull que li vagi bé sempre. I el Barça mostra que el futbol té un factor educatiu», diu Pacho Maturana


«Els únics que podem revertir la situació som nosaltres. Els insults fan mal»

Carlos Tévez


Continua sent un plaer parlar amb l'odontòleg Francisco, Pacho, Maturana, un dels entrenadors de referència del futbol sud-americà. Avui és el director esportiu de la selecció colombiana, la que entrena el seu deixeble més avantatjat, Hernán, Bolillo, Gómez.

Des d'un segon pla, la seva claredat per veure el futbol continua intacta. A l'hora de parlar de Messi, Maturana evoca els temps en què la seva Colòmbia havia de jugar contra l'Argentina de Maradona. «Aquella selecció dels anys vuitanta i aquesta, de Messi, tenen en comú, justament, que es pot gaudir del millor futbolista del món. Nosaltres vam voler un dia fer una marca personal, i havíem aconseguit controlar Diego, però vam veure que el nostre equip se'n ressentia, no estàvem sent nosaltres, sinó un altre equip, i vam desistir, vam tornar a la zona.»

A pesar de les crítiques que els seus compatriotes tenen sempre a la punta de la llengua per a Leo Messi, Maturana es rendeix al jugador del Barça. «Més enllà del goig que produeix veure'l jugar, hom sent el desig que a un futbolista com Messi li vagi sempre bé, perquè és un cant a l'humilitat i al respecte pel rival. Tant de bo puguem tenir Leo Messi per estona.»

Maturana, que desisteix de fer consideracions tècniques sobre Colòmbia per respecte al seleccionador Gómez, no veu gaire polèmica a l'hora de parlar de la demarcació ideal de Messi en la selecció argentina: «Jugadors com ell rendeixen en qualsevol lloc. Jugar amb un davanter com Messi aixeca la moral de qualsevol equip, perquè quan algun company està en problemes, sap que el té a ell perquè en solucioni algun.»

Matura, que no entrena des del 2007, quan va ocupar la banqueta del Gimnasia y Esgrima de La Plata argentí, divideix clarament les tendències predominants en el futbol actual. I el seu diagnòstic és claríssim. «Quan veus jugar el Barça, hi ha un missatge clar. La humilitat, el pla de joc i la certesa que, al cap i a la fi, l'esport té un factor educatiu. El Barça és modest i respectuós amb l'adversari en la victòria. I quan perd, mai no es queixa. Ha estat una ensenyança impecable el gest dels seus capitans a l'hora d'aixecar la lliga de campions. Ho va fer algú que havia patit.» «El Madrid, en canvi –contraposa–, és prepotència i supèrbia. Allà es defensa una estructura que fa prevaldre l'individualisme per sobre del sentit col·lectiu d'aquest esport. Les tendències estan clares, per mi. El Barça i el Madrid les encarnen», assegura, pausat i clar, l'odontòleg més famós del futbol.

La telenovel·la brasilera sempre mana

R.M-LL.

Insensato coração, així es diu la telenovel·la que, com cada any, paralitza el Brasil sencer. Les xarxes socials mostren com també els jugadors de la selecció de Mano Menezes intercanvien comentaris sobre el que passa i deixa de passar en una història que, quina coincidència, té un malvat que es diu Leo. Sembla una anècdota humorística d'aquesta copa Amèrica, però és molt més que això. L'única raó per la qual aquesta competició té partits a les 21.45 hora local és, justament, que en aquest horari el millor futbol de l'Amèrica del Sud no ha de competir amb Insensato coração. Si no, perdria.


L'APUNT

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)