Més futbol

Futbol de base

La formació s'exporta

El tècnic gironí Jordi Gratacós, que va dirigir l'acadèmia de base del Dnipró ucraïnès durant tres anys i mig, començarà una nova aventura a la federació del Kazakhstan

Deixa el Llagostera, al qual es va integrar fa uns mesos per col·laborar amb l'àrea esportiva

No només hi ha jugadors del país escampats per lligues d'arreu del món, sinó que són un bon grapat també els tècnics que busquen camí lluny de casa. Hi fa sovint la falta d'oportunitats aquí, però també les millors ofertes que poden fer clubs o federacions de diversos països que volen créixer. I hi ajuda, en gran part, el reconeixement mundial del Barça. “Els èxits blaugrana, conjuntament després amb els de la selecció espanyola, han servit de reclam per a molts països, que s'han fixat en el model per mirar d'organitzar l'estructura de manera semblant”, explica Jordi Gratacós. El gironí, amb títol d'entrenador UEFA Pro, començarà una nova etapa lluny de casa. Se'n va la setmana que ve al Kazakhstan, juntament amb quatre tècnics catalans més, per començar un projecte de dos anys a la federació del país de l'Àsia central. La nova aventura al Kazakhstan li arriba poc després de tancar una etapa llarga a Ucraïna, com a director de l'acadèmia del planter del Dnipró.

Gratacós ha col·laborat els últims mesos amb l'àrea esportiva del Llagostera. “Tenim molt bona sintonia amb l'Oriol Alsina, i vam pactar la possibilitat de continuar vinculats o de deixar-ho en funció del que sortís. Estic molt agraït pel seu tracte i la seva predisposició”, comenta Gratacós. El tècnic valora especialment l'oportunitat de treballar per una federació, després d'haver agafat experiència en un club. Al Dnipró, s'hi va estar durant tres temporades i mitja: “A partir d'aquí, van confiar en un exjugador que era un referent al club i, tot i que em van oferir continuar, les condicions no eren del tot atractives.” Tot i això, fa un balanç molt positiu de l'experiència a Ucraïna. “No hi havia organització a nivell d'acadèmia, i s'ha avançat molt. A més, els resultats dels equips han estat molt bons.”

El potencial ucraïnès

Tot i dedicar-se al planter, Gratacós tenia “molt bona connexió” amb el primer equip del Dnipró. “En aquells països les dues àrees solen estar molt separades, però nosaltres vam fer una estructura més transversal, més de l'estil occidental.” Amb el primer equip en la final de l'Europa League, i amb el traspàs de Konoplyanka, el futbol ucraïnès ha agafat més ressò. “El nivell al país és molt bo. Potser falta que els grans clubs europeus acabin de perdre la por dels problemes d'adaptació que puguin tenir els jugadors”, valora Gratacós. “Konoplyanka pot ser una de les sensacions de la lliga, i això serviria d'impuls per al futbol ucraïnès.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)