Girona

Girona

Primera divisió

Eloi fa el cim

Agraït per com li van reconèixer un moment que no oblidarà, el capità del Girona veu en el debut un estímul per al futur

No hi ha cap altre jugador en actiu a primera que hagi pujat des de tercera amb el seu equip

Va arribar l’últim al vestidor, perquè va ser l’escollit –com no podia ser de cap altra manera– per atendre la televisió amb drets a peu de gespa. Quan va entrar, els companys es van posar dempeus i el van aplaudir. Com havien fet una estona abans tots els espectadors que van ser a Montilivi, els jugadors del Girona sabien que no acabaven de viure un debut qualsevol. El seu capità, Eloi Amagat, havia jugat el seu primer partit a primera divisió i, amb 32 anys, es convertia en l’únic jugador que ha vestit la samarreta blanc-i-vermella a tercera, a segona B, a segona A i a primera. No hi ha cap altre futbolista que competeixi a primera que ho hagi fet abans amb el mateix club en les tres categories inferiors.

Amb Pere Pons lesionat, Timor inhabilitat per una clàusula i Douglas sense acabar de girar rodó, Eloi ja intuïa que la visita del Leganés podria ser una bona oportunitat per a la seva estrena. El guió del partit hi va ajudar, i Machín el va cridar per substituir Borja García. L’ovació de l’afició al capità va ser impactant. “Em penso que hi havia gent que tenia tantes ganes o més que jo que arribés el moment. Sempre m’he sentit molt estimat.” Eloi va trepitjar la gespa amb tranquil·litat –“potser quedaria millor dir que estava nerviós pel debut, però la veritat és que només volia participar i disfrutar”– i va celebrar el 3-0 només d’entrar. El seu amic Àlex Granell, sempre atent a tots els detalls, li va voler cedir el braçal de capità, però Mateu Lahoz els va advertir que no era permès un canvi de capità si no era per substitució.

Eloi va estar deu minuts –comptant l’afegit– al camp. “Se’m va fer curt, però per alguna cosa es comença”, va reconèixer el migcampista, que es pren l’estrena com un estímul per afrontar els últims mesos de competició. “És una dosi de confiança i motivació per seguir endavant. A partir d’ara en vull més. Valoro molt tot el que estan fent els meus companys i costa moltíssim esgarrapar minuts, però en això estic i aquest és un primer pas.” Amb 34 punts, el panorama és engrescador. “Per a un equip que acaba de pujar, el principal objectiu és assegurar la permanència. Potser fins i tot nosaltres ens estem sorprenent de com està responent el Girona a primera. Som gent ambiciosa i hi ha molts jugadors amb fam d’aconseguir coses grans”, explica el capità.

Eloi va tenir un debut gloriós amb el primer equip del Girona, a fer el gol que eliminava el Vila-real de la copa. Tenia 19 anys i va tastar abans la segona B que la tercera a Montilivi. Es va haver d’espavilar a Gavà, a Llorca i a Llagostera abans de tornar a Girona, ja a segona A. I divendres, en un vespre que no oblidarà mai, es va convertir en el dotzè jugador que el Girona fa debutar a la màxima categoria. Choco Lozano, l’únic fitxatge d’hivern, ho havia fet una setmana abans, al Sánchez Pizjuán. Amb el davanter hondureny i el migcampista gironí, Machín ha utilitzat 24 futbolistes i ja no n’hi ha cap del primer equip –un cop va marxar Boulaya– sense participació.

Valoro moltíssim tot el que estan fent els companys i costa moltíssim esgarrapar minuts, però en això estic i aquest és un primer pas

EL PROTAGONISTA

El meu debut no pot tapar una altra gran nit de l’equip i un altre pas importantíssim cap a l’objectiu principal
Eloi Amagat

DURANT EL PARTIT

Granell li va voler cedir el braçal de capità, però Mateu els va dir que no es podia

LA XIFRA

Per a un gironí, poder haver viscut aquesta època gloriosa, tot i els moments durs que també hi ha hagut, és tota una sort
M’ho dieu fa quatre anys i responc que esteu bojos. És espectacular jugar a primera en un club en el qual et sents tan estimat
Se’m va fer curt, però per alguna cosa es comença. Haver debutat és una dosi de confiança i motivació per seguir endavant
183
partits
d’Eloi amb el Girona: 24 a tercera, 24 a segona B, 134 a segona A i 1 a primera

El pòquer gironí, per fi actiu

X.M.

Eloi Amagat és el quart jugador gironí que té participació en la lliga aquesta temporada amb el Girona i l’únic que faltava per estrenar-se en la màxima categoria. Els altres tres futbolistes de la demarcació van debutar de seguida, en el primer partit de lliga contra l’Atlético, i el capità ha hagut d’esperar la 24a jornada. Muniesa, l’únic que ja tenia experiència en la màxima categoria –un partit la temporada 2008/09 i un altre la 2011/12, amb el Barça– acumula 959 minuts en onze jornades, però ha vist els tres últims partits des de la banqueta. Àlex Granell (1688 minuts en 21 partits) i Pere Pons (1610 en 19) tornen a formar el mig del camp més habitual amb Pablo Machín, que a segona A va utilitzar sovint un triple pivot genuí, amb Eloi, Granell i Pere Pons.

Casos comptats i amb filials

X.M.

És estrany trobar a l’elit futbolistes que hagin competit amb un mateix equip en quatre categories diferents. Dels que juguen ara a primera divisió, Eloi Amagat és un cas únic perquè no hi ha més clubs amb un passat relativament recent a tercera. Sí que hi ha jugadors que han competit a tercera i segona B amb altres clubs –Àlex Granell, sense anar més lluny– i fins i tot alguns que ho han fet en el mateix club, però en equips diferents. Són jugadors que han competit en categories inferiors amb els filials d’equips de primera, com David Simón, Jonathan Viera o Aythami Artiles, amb Las Palmas. Nacho juga a primera amb el Madrid després d’haver jugat amb el Madrid C a tercera i amb el Madrid B a segona B i segona A. Ander Capa va jugar amb l’Eibar B a tercera i amb el primer equip a segona B, segona A i primera. I Xabi Prieto (Real Sociedad) i l’exjugador del Girona Ivan López (Llevant), ho van fer amb el filial a tercera i a segona B abans de jugar a segona A i a primera divisió amb el primer equip.

Històricament, hi ha algun altre cas comparable al que acaba d’aconseguir Eloi Amagat. Al Màlaga, el defensa Francisco Javier López Bravo va jugar amb el primer equip a tercera divisió (1994/95), va anar pujant fins a primera i va arribar a jugar la copa de la UEFA (2002/03).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)