Girona

EUSEBIO SACRISTÁN

ENTRENADOR DEL GIRONA FC

“Que Portu es quedés va ser una gran alegria”

Després de deixar fora de la convocatòria de Vila-real el murcià, el tècnic admet que és l’hora de recuperar-lo: “És una fortalesa molt gran per a aquest equip i treballarem perquè senti que estar al Girona també és un premi”

“El millor és que puguem dominar dues maneres diferents de jugar i que ens serveixin totes dues. Això ens fa més rics de recursos, més complets i més forts”

Douglas s’ha marcat el repte de fer aquí el salt que necessita per ser titular al City. L’autoexigència li anirà molt bé La plantilla de 21? És bo que tinguem la porta oberta del filial perquè tothom pugui veure a prop la possibilitat de fer el salt a primera
Tenir un futbolista amb la capacitat golejadora de Doumbia ens ajuda a arrodonir tot el que ja tenim a dalt Estic encantat amb l’àrea esportiva i amb la professionalitat del club. M’agrada gaudir del dia a dia i aquí tinc la tranquil·litat per fer-ho
Tot el que ens ha mostrat Porro ens fa pensar que es pot tractar d’un tresor. Ens il·lusiona, però hem de ser cauts

Eusebio Sacristán Mena (La Seca, Valladolid, 13-4-1964) va ser l’escollit per Quique Cárcel per ser el relleu de Pablo Machín després de la marxa sobtada del de Gómara al Sevilla. Tot i ser una decisió complicada perquè la plantilla era un vestit a mida per a l’anterior entrenador, el director esportiu del Girona va tenir molt clar el substitut i a principis de juny ja havia resolt l’enigma de la banqueta. Amb tres jornades de lliga ja consumides, l’entrenador castellà passa revista als primers mesos de treball i al futur immediat.

4 punts de 9 possibles. I, el més important, tres per sobre del descens. Aprova l’inici o troba que van fer curt en el primer partit contra el Valladolid?
Està prou bé. Al final, els resultats són una mica el que mereixes. I els partits que hem fet ens han donat per sumar aquests quatre punts que, vist l’inici que teníem, és per estar contents. Pel que n’hem tret i per les sensacions que l’equip ha transmès, que per mi han estat positives. Sobretot perquè hem mantingut les constants competitives de les últimes temporades. Això em fa estar satisfet i és una base sobre la qual hem de mirar de continuar creixent.
Millors resultats que sensacions o millors sensacions que resultats?
Equilibrat. Pel que fa als resultats, hem fet de tot: guanyar, empatar i perdre. I pel que fa a sensacions, ens ha tocat afrontar diferents situacions. Hem dut el pes i hem tingut el control en un partit [Valladolid], hem hagut d’aplicar-nos en defensa i tractar d’aprofitar els contraatacs en un altre [Real Madrid]. I a Vila-real vam haver d’aguantar les envestides del rival en la primera part i vam saber-los contrarestar en la segona.
Precisament, al camp de la Ceràmica vostè va tornar a la defensa de tres centrals. Primer amb un 3-4-3 i, després del 0-1, amb un 3-5-2. S’hi veurà abocat o va ser una qüestió puntual?
Per a aquest partit vam tenir en compte la manera de jugar del Vila-real, amb dos puntes que es despengen i s’obren molt amb l’objectiu de treure els centrals de lloc. I vam creure que amb una defensa de cinc era més fàcil controlar-los. Això em va donar peu a recuperar aquesta idea. I també disposàvem d’Aday, que contra el Madrid encara no el veia al 100% per jugar des d’un inici. Tot plegat ens va permetre jugar a Vila-real amb dos laterals llargs i utilitzar el 3-4-2-1. I fer més un doble pivot i dos interiors per contrarestar el joc del seu mig del camp. El dibuix, l’hem anat evolucionant. El resultat divendres va ser bo, l’equip es va trobar còmode i això és el més positiu. A partir d’aquí, veurem de cara al següent partit quin és el pla que més ens convé. El millor de tot és que puguem usar dues maneres diferents de jugar i que ens serveixin totes dues. Això ens farà més complets i més forts.
La plantilla es va confeccionar clarament per a Machín. I només hi ha tres cares realment noves: Porro, Roberts i Doumbia. Massa poc per intentar fer un gir tan dràstic?
El sistema que l’equip ha utilitzat els últims anys és una fortalesa que l’equip domina i que hem de continuar aprofitant. I li anirem donant matisos que ens poden fer que siguem un equip més ric de recursos. Si som capaços de dominar diferents fórmules per contrarestar els rivals, això serà molt millor per a nosaltres.
Amb quatre defenses i la plantilla que té, li sobren centrals i li falten laterals?
Ja s’ha vist en aquest període que hem pogut utilitzar Muniesa en una posició en què es troba còmode. I tenim Ramalho per la dreta per poder fer aquesta mateixa funció. Tenim jugadors que es poden adaptar als dos sistemes. És una riquesa que haurem d’aprofitar.
L’últim dia de mercat, el pitjor escenari era perdre Portu i perdre el partit. S’esperava que el dia acabés tan bé?
Sempre s’ha de ser positiu i pensar que les coses podien acabar bé. El resultat va ser molt bo, i la circumstància que Portu es quedés, una gran alegria. Portu és una fortalesa molt gran que té aquest equip i la volem continuar aprofitant. Aquell divendres va acabar de la millor manera possible. Que un jugador com ell es quedi és bo per a tots. I treballarem perquè pugui continuar disfrutant del futbol i seguir creixent, i perquè senti que estar aquí també és un premi. I que fer una bona temporada també servirà perquè li puguin venir coses molt millors.
Vostè gairebé va donar per perdut Portu. El va fer baixar de l’autocar, com aquell qui diu. Li va sorprendre que l’operació es trenqués? N’estava gaire pendent, a Vila-real?
Jo estava més enfocat en el partit, però està clar que el cap de Portu podia estar en un altre lloc perquè hi havia una circumstància que era clau en el seu futur. Un cop això ha passat, ja està treballant per centrar-se al 100% i d’alguna manera seguir en la línia de tot el que ha fet fins ara.
Però el continua veient amb el cap en un altre lloc?
És cert que també ha d’assimilar el que ha viscut i el que ha suposat per a ell continuar al Girona. I d’alguna manera s’ha de tornar a il·lusionar amb la possibilitat que aquí pot ser molt feliç. Ell també sap que continuarà tenint sempre la possibilitat de viure aquests somnis en clubs que aspiren a objectius majors que el nostre.
Quan Quique Cárcel li va dir just després del partit de Vila-real que Portu es quedava, quina va ser la seva reacció?
De molta alegria. Els tres punts ja havien estat una satisfacció enorme. I que Portu es quedés va ser una altra gran notícia. Per a tots, i també volem que ho sigui per a ell.
La gent sembla encantada amb el que pot aportar Roberts. És incompatible amb Portu?
De cap manera. El que veig és que tenir bons jugadors ens permet ser un equip competitiu. I com més competeixin entre ells, més se’n beneficiarà el Girona. Són jugadors de característiques diferents i això ens permet utilitzar-los per separat, però també junts. La participació de l’un i l’altre dependrà del rendiment de cadascun. Com més rendiment, més minuts. Però vull que tots dos, i per extensió tots els jugadors de la plantilla, se sentin importants.
Mantenen Stuani i Portu, que entre tots dos van marcar 32 gols la temporada passada. I hi afegeixen Doumbia. Com l’ha vist i què pot aportar?
La idea que ens ha portat a la seva contractació és que sumi més gols. En tota la seva carrera n’ha fet. Té aquesta capacitat. I per al Girona tenir un futbolista així és molt important per arrodonir el que ja tenim a dalt. Stuani ens dona mentalitat, lideratge i seguretat; Portu, qualitat, eficàcia i esperit; Choco també està fent grans passes endavant; Patrick aportarà desequilibri... I, si hi afegim Borja i altres futbolistes amb capacitat ofensiva, ens queda una línia d’atac molt completa. I el perfil de Doumbia ens ho millora perquè és un jugador d’àrea, amb gol i experiència. Ve de no estar competint i necessita una mica de temps per agafar el seu millor nivell, però és una cosa que ara no ens preocupa.
Douglas no volia venir i el Girona també era un pèl reticent a repetir la cessió. Com ho veu?
Douglas és talent i qualitat, però també ha guanyat consistència defensiva i ha anat millorant les condicions físiques. I que hagi decidit tornar després de l’experiència que va tenir, vol dir que s’ha marcat el repte de demostrar el que no va poder demostrar la temporada passada. Aquesta autoexigència li anirà molt bé tant en l’aspecte esportiu com també humà. I li permetrà fer un salt que és necessari per arribar a ser titular al Manchester City. Mentrestant, el Girona s’aprofitarà d’un jugador que, a més de qualitat, ens aportarà equilibri.
I on el veu Douglas?
A molts llocs. Amb tres al mig, pot jugar tant de pivot com d’interior. També el veig en el doble pivot. Té el doble vessant. Defensiu i organitzatiu.
Douglas ha arribat per Timor. No s’ha volgut quedar o no l’han pogut retenir?
S’han donat dues circumstàncies. Nosaltres teníem la possibilitat que vingués Douglas i hi havia un club [Las Palmas] que havia apostat molt fort per Timor. I a la plantilla hi ha molta competitivitat i jo entenia que no podia frenar una molt bona sortida a un jugador a qui no li podia garantir la titularitat, tot i que havia estat titular en els dos primers partits.
Una mica com Rubén Alcaraz?
Si fa no fa, el mateix. Quan hi ha equips tan interessats per un jugador i tu no li pots assegurar que aquí sigui més important que la resta, moltes vegades això acaba derivant en una sortida.
Pedro Porro és una troballa?
De moment, tot el que ha mostrat ens fa pensar que sí, que es pot tractar d’un tresor. Perquè quan arribes aquí i et trobes un noi de 18 anys fent la pretemporada, no saps ben bé que et pot donar. Se li endevinaven bones condicions, però no sabíem com respondria competint al màxim nivell. Ha demostrat que té personalitat i caràcter, i ens està oferint regularitat i rendiment. Això ens fa il·lusionar de cara al seu futur, però també hem de ser molt cauts i anar veient com evoluciona. S’ha de deixar que tot porti el seu temps i el seu procés, però està clar que, si segueix en aquesta línia, estarem davant una cosa molt positiva per al Girona.
Amb Machín, la intensitat era innegociable. Amb vostè, també és així o en sacrificaria un petit percentatge a canvi de tenir més talent?
No, no. La intensitat sempre és important, innegociable. Per competir al màxim nivell, és la base. Una exigència. La manera de demanar-ho pot ser diferent, però en el fons tots volem el mateix. Si no hi ha això, és molt difícil competir al màxim nivell.
Només s’han jugat tres jornades de lliga. Ja visualitza com poden anar les coses?
L’inici només ha mostrat que per un costat hi haurà el Barça i el Real Madrid i que s’haurà de veure si se’ls unirà altre cop l’Atlético de Madrid, que, per plantilla i potencial, jo crec que serà així. I la resta ja dependrà de inèrcies, dinàmiques...
Deixar tres rivals per sota ja seria un èxit o s’ha de mirar més amunt per no patir tant?
Jo sempre soc ambiciós i vull el màxim, però sé quin és l’objectiu principal del club i la importància de consolidar l’equip a primera divisió. Aquest és el nostre gran repte i la prioritat que hem d’enfocar. Però també tinc clar que, una vegada assolit, no em voldré conformar només amb això.
Ha patit molt durant l’estiu veient que podien marxar les primeres espases de la plantilla, no només Portu?
He tingut confiança. Sí que al principi, amb tot el que es deia, podies pensar que podia passar qualsevol cosa. Però han anat passant els dies i Quique també m’ha anat tranquil·litzant en el sentit que el club també tenia el convenciment que volia els millors jugadors en la plantilla i que, en la mesura de les seves possibilitats, faria tot el possible per aconseguir-ho. Ha quedat clar que finalment el Girona no s’ha deixat endur per cants de sirena i que el club ha estat dur i ferm pel que fa a les possibles sortides. Si algú volia alguna cosa, la forma de demostrar-ho era pagant-ho.
S’ha quedat amb una plantilla curta, de només 21 jugadors. Suficient?
Crec que està bé, perquè sempre es bo que tinguem la porta oberta del filial perquè els jugadors del planter puguin veure que hi ha possibilitats de treure el cap al primer equip. Que al filial tothom tingui propera la possibilitat de fer el salt al primer equip, això és molt bo.
Ja s’hi veu, als Estats Units, en el Girona-Barça?
Mantinc el que vaig dir. Tot el que siguin coses positives per al creixement de la nostra lliga seran ben rebudes. I si a l’hora de tirar-ho endavant es compta amb tots els actors implicats, tots estarem més contents.
El VAR els va jugar a favor a Vila-real. Altres cops els jugarà en contra. Com veu el sistema del Videoarbitratge?
Hi estic totalment a favor. Totes les decisions que es prenen fan justícia. I la justícia sempre ha de ser benvinguda

La quarta banqueta

Va començar entrenant el Celta, a segona A. Quin va ser el principal aprenentatge a Vigo?
Sobretot vaig aprendre que entrenar no és només un tema futbolístic. És un tema de gestió, de persones. I que per fer un bon treball en grup, gestionar-lo bé té una importància cabdal.
També va dirigir el filial del Barça a segona A. Tres anys molt bons i un últim de força més complicat.
Van ser tres bons anys i podien haver estat quatre bons anys. No n’hi va haver cap de fàcil, perquè treballar amb plantilles joves sempre fa que hagis d’estar molt alerta perquè has d’acompanyar jugadors inexperts en el seu creixement competitiu. I la satisfacció de fer bones temporades amb jugadors joves és molt i molt gran.
Va fer el salt a primera amb la Real Sociedad. Quin és el gran canvi que nota de segona a primera?
La qualitat. Totes les categories són exigents en si mateixes, però quan arribes a la màxima divisió perceps que hi ha un salt de nivell. Guardo una experiència molt positiva en un gran club com la Real. És el club que em va permetre arribar a primera com a entrenador.
I, finalment, el Girona. S’ho va haver de rumiar molt?
De cap manera. Vaig trobar el que buscava, just el que volia en la meva nova etapa, un lloc on m’agradava la manera com es feien les coses. I un cop he estat aquí he constatat un nivell de professionalitat molt gran dins el club. Estic encantat amb la gestió de l’àrea esportiva i amb l’ambient que es respira perquè tot és molt esportiu. M’ajuda a disfrutar del meu treball en el dia a dia i aquí tinc la tranquil·litat de poder-ho fer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)