Girona

El segon curs, un repte a l’abast?

El Girona vol evitar ser el desè equip ascendit a primera en els últims vint anys que baixa en la segona temporada

Dels últims 61 equips ascendits, vint van perdre la categoria el primer curs

Fa escassos quinze dies que el Girona ha començat el seu segon curs en la màxima categoria del futbol estatal. Amb el mercat tancat i l’assegurança de mantenir gairebé tot el bloc que la temporada passada va firmar una estrena a primera divisió notable, el club de Montilivi afronta la segona campanya a màximes revolucions amb l’únic objectiu d’aconseguir la permanència per gaudir d’un tercer any a primera que li permetria iniciar el procés de consolidació en la categoria més competitiva.

Si bé hi ha una tendència instaurada que diu que el segon curs a primera comporta una dificultat de grans dimensions per a cada un dels equips que l’han d’afrontar, en els últims vint cursos en la màxima categoria, entre els 61 equips que han aconseguit pujar de segona A a primera, vint ja van baixar després del seu primer curs (gairebé un terç), només nou van tornar a Plata el segon any i, fins a 32 equips s’hi van mantenir més de dues campanyes, el repte que té el Girona aquest any, una fita que en les últimes vint temporades ha estat més a l’abast per als equips que han superat l’obstacle del primer.

El primer curs, el difícil

A més de les tendències que atorguen a la segona temporada consecutiva dels equips a primera, un nivell de dificultat major, n’hi ha d’altres en què asseguren que en el primer curs l’objectiu prioritari de la permanència es converteix en un repte més viable gràcies a la inèrcia de l’ascens aconseguit mesos abans i la fam dels futbolistes i l’afició davant l’estrena. Les estadístiques dels darrers vint cursos, però, indiquen que dels 61 equips ascendits des de segona A, vint ja van perdre la categoria tot just un any després de tastar la glòria. El gairebé un terç de clubs que tenen un pas efímer per primera davant dels nou equips que perden la categoria en el seu segon curs denota que la primera campanya, per a molts, és un obstacle complicat de salvar. I és que, combinant els descensos dels equips ascendits en els últims vint cursos, 29 de 61 no superen les dues primeres campanyes en la categoria.

Bona dada dels novells

En els últims anys, diversos equips han traçat un camí semblant al del Girona. El Màlaga, refundat com a Màlaga CF, el curs 1999/2000; el Getafe, la temporada 2004/05; l’Almeria, el curs 2007/08; l’Eibar, el 2014/15, i el Leganés, el 2016/17 han estat els últims clubs que van participar per primera vegada en la seva història a primera divisió en els últims vint anys i van aconseguir salvar-se el primer i el segon curs –la majoria van encadenar diverses temporades–, un bon exemple per al club de Montilivi, que intentarà repetir o acostar-se a la seva trajectòria, si bé és cert que el Màlaga i l’Almeria actualment competeixen a segona A. De fet, l’únic equip novell a primera en les dues últimes dècades que va perdre la categoria en la segona campanya va ser el Numància, que després d’estrenar-se i aconseguir la permanència la campanya 1999/2000, va baixar la temporada següent (2000/01) –el Vila-real el curs 1998/99 i el Xerez, el 2009/10 també van ser novells, però en el seu cas van descendir un any després de pujar a primera.

El Girona, juntament amb el Llevant i el Getafe, són els últims tres equips ascendits que han superat la primera campanya en la màxima categoria. Els gironins hauran de suar de valent per superar amb èxit el segon curs, per tots els factors a favor en el primer any que, a priori, desapareixen, però també pel gran canvi que ha suposat la marxa de Machín i l’arribada d’Eusebio en el seu lloc. Calcar l’inici del primer curs brillant –4 punts de 9 possibles– i mantenir jugadors clau segur que serà un plus.

PUJA I BAIXA

Vint dels 61 últims equips ascendits a primera van baixar després del primer curs

VOL EL SEGON CURS

El Girona, el Llevant i el Getafe són els tres últims que han superat la primera campanya

MÉS DE DOS ANYS

Fins a 32 equips dels últims 61 que han pujat a 1a van superar el primer i el segon curs

PRECEDENT A EVITAR

El Numància va ser l’últim equip novell (2000/01) que va baixar en el seu segon curs
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)