Girona

Del Bernabéu al Camp Nou

Cristhian Stuani capitalitza més que mai el poder golejador del Girona, amb cinc gols dels set de l’equip que l’han catapultat fins al capdamunt de la llista de pitxitxis

Mig any després de fer un doblet al camp del Madrid (6-3), l’efectivitat de l’uruguaià va ser clau per aconseguir un punt a Barcelona

Els 21 gols amb què va tancar la temporada de l’estrena del Girona a primera divisió eren el seu rècord al màxim nivell –a només un dels que va fer a segona A amb l’Albacete– i era agosarat pensar que Cristhian Stuani seria capaç de rendir a un nivell de productivitat tan alt. El fet és que l’uruguaià ha començat el segon curs de blanc-i-vermell a un ritme fins i tot superior a l’anterior. Tot i que es va quedar sense veure porteria en les dues primeres jornades, Stuani va ser fonamental a Vila-real, amb una aparició que va valer tres punts. Al cap d’una setmana, va fer el seu primer doblet de la temporada, contra el Celta. I diumenge passat va brillar amb llum pròpia al Camp Nou, on va exhibir una efectivitat espectacular. Els dos gols contra el Barça no només van permetre a l’equip gironí obtenir un punt històric al Camp Nou. El doblet confirma també el seu paper capital en el poder ofensiu de l’equip d’Eusebio Sacristán i situa l’uruguaià al capdamunt de la llista de golejadors de primera divisió. Autor de cinc gols en cinc jornades –els ha concentrat en les tres últimes–, Stuani comparteix la condició de màxim golejador de primera amb Leo Messi.

Des del primer dia

“Stuani és un luxe per al Girona”, va dir a la sala de premsa del Camp Nou Eusebio, que va reproduir una frase que ja havia pronunciat Pablo Machín durant la pretemporada de l’estrena a primera. L’exjugador de l’Espanyol va ser indiscutible per a Machín i va tancar el curs passat marcant 21 dels 50 gols –el 42%– de l’equip. El percentatge s’ha enfilat fins al 71% en l’arrencada de la segona temporada en la màxima categoria, perquè cinc dels set gols són obra de l’exdavanter del Middlesbrough. La capitalitat de Stuani es reflecteix en el fet que 26 dels 57 gols (un 45,6%) del conjunt blanc-i-vermell a primera divisió són seus.

Cristhian Stuani ha donat molts punts al Girona des de la seva arribada a Montilivi. Una de les nits en què va brillar, malgrat que l’equip no ho va poder aprofitar, va ser la del 18 de març, en què va marcar dos gols al Santiago Bernabéu. El Girona, però, va perdre amb contundència el dia que Cristiano Ronaldo va fer un pòquer de gols (6-3). Al cap de mig any, i en un altre escenari imponent, Stuani va tornar a fer un doblet, i aquesta vegada sí que va servir per obtenir un punt per al record dels gironins. Era el primer Barça-Girona de Stuani, que la temporada passada es va perdre per decisió tècnica els dos partits de lliga contra el conjunt blaugrana.

L’únic davanter

L’estat de gràcia de Stuani davant de porteria contrasta amb l’aportació dels altres jugadors ofensius. Portu, la segona principal referència, s’ha mostrat molt actiu en l’arrencada, però no ha vist porteria. El murcià no ha fet cap gol des del Girona-Celta del curs passat, el 27 de febrer. Choco Lozano, que ha jugat dos partits de titular i un de suplent, tampoc n’ha marcat cap. L’hondureny es va perdre el Girona-Celta per lesió i, tot i que va rebre l’alta mèdica abans, no va entrar en la convocatòria per al partit al Camp Nou. Qui sí que va jugar els primers minuts de la temporada a Barcelona és Seydou Doumbia, un dels fitxatges destacats de l’estiu. L’ivorià, que va substituir Portu en la recta final (84’), va passar inadvertit. Després d’una temporada de molta inactivitat a Portugal, Doumbia té de moment un paper molt residual a Montilivi, tot i que en la primera setmana de tres partits –dijous contra el Betis i diumenge al camp de l’Osca– aspira a començar a tenir més presència a l’equip d’Eusebio. Tampoc ha entrat gaire en joc Patrick Roberts, que ha acumulat tot just 43 minuts en tres participacions i que no va jugar al Camp Nou.

Més enllà de Stuani, els únics jugadors del Girona que han vist porteria en la lliga són el central Pedro Alcalá i el mitjapunta Borja García. Alcalá va marcar de cap en el llançament d’un córner contra el Celta, el seu segon gol a primera divisió. El madrileny va ser l’autor del primer gol de l’equip en la lliga, en la segona jornada, contra el Madrid a Montilivi.

El repte de la quarta

Amb cinc gols en tres partits i un percentatge d’encert altíssim en la rematada, Cristhian Stuani viu una fase de màxima inspiració. L’uruguaià ja va enllaçar dues fases de tres jornades seguides veient porteria el curs passat –de la jornada 10 a la 12 i de la 27 a la 29–, però no les va poder allargar. Ara, té l’oportunitat d’enllaçar quatre partits marcant. El Betis l’espera dijous. A Montilivi, sense tants focus com al Camp Nou, però amb la mateixa fam.

EN XIFRES

45,6%
dels gols del Girona a primera
ha marcat Cristhian Stuani. En va fer 21 dels 50 de la temporada passada (el 42%) i n’acumula 5 dels 7 del curs actual (71%)
3
jornades seguides
marcant acumula l’uruguaià. En l’estrena a primera divisió del Girona, va tenir dues fases de tres jornades (cap de més llarga) veient porteria
2
gols
acumulava Stuani en les cinc primeres jornades de la temporada passada, els que va marcar el primer dia contra l’Atlético. Són tres menys dels que ha fet ara
3
gols
al Camp Nou, on ja havia marcat amb el Llevant la temporada 2010/11 (2-1). El curs passat, no va jugar cap partit contra el Barça

Recull el testimoni d’Inui

No és gaire habitual veure un jugador visitant marcant dos gols al Camp Nou. A primera divisió, Cristhian Stuani va recollir diumenge el testimoni de Takashi Inui, l’últim que ho havia aconseguit. Era el 21 de maig del 2017, en l’últim partit de lliga. El Barça tenia possibilitats de celebrar el títol, tot i que necessitava una ensopegada del Real Madrid contra el Màlaga. La sorpresa la va provocar Inui, que va marcar el 0-1 (7’) i el 0-2 (60’). El Barça va acabar remuntant (4-2), però el Madrid no va fallar i es va assegurar el títol de lliga.

Es treu l’espina del curs anterior

Cristhian Stuani es va treure l’espina de la temporada passada, en què no va jugar ni un sol minut contra el Barça en la lliga. El pitxitxi va descansar en el duel de la primera volta a Montilivi, en què Machín va fer un munt de rotacions. I al Camp Nou, tot i que el tècnic va fer un onze molt més habitual, Stuani es va quedar a la banqueta i ni tan sols va entrar en la recta final. Diumenge, després del partit, va compartir una estona amb Luis Suárez, company a la selecció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)