Girona

Reminiscències del bienni negre

El Girona visitarà dilluns un Athletic en crisi, que acaba de canviar l’entrenador i encadena 13 jornades sense guanyar

L’espantós inici de lliga protagonitzat és calcat del de les temporades 2005/06 i 2006/07, d’infaust record per a l’entitat biscaïna

San Mamés serà escenari dilluns d’un xoc de dinàmiques. I és que el millor Girona, que encadena vuit partits sense conèixer la derrota, visitarà el pitjor Athletic, amb nou entrenador i immers en la ratxa més infame de la seva història en la lliga, 13 jornades consecutives sense guanyar. Aviat farà quatre mesos que el conjunt biscaí no celebra una victòria en el campionat de la regularitat, exactament des del 20 d’agost, quan en la jornada 1 es va imposar (2-1) al Leganés. Des d’aleshores, la tempesta: vuit empats i cinc derrotes, que han comportat la destitució del tècnic, Eduardo Berizzo, rellevat per Gaizka Garitano, i que tenen l’equip en posicions de descens i part de l’afició –desencantada ja des del curs passat– desil·lusionada. La crisi, ja per si mateixa important, s’aguditza amb les eleccions a la presidència a l’horitzó, que donen a l’ambient un halo d’incertesa i inestabilitat, en què només la classificació per als vuitens de la copa, assolida ahir contra l’Osca, significa una via d’escapament, encara que segurament, ara mateix, fa més nosa que servei.

Aquells maleïts dos anys

Els registres que acumula el conjunt biscaí no porten bons records. Després de 14 jornades, suma 11 punts, els mateixos que tenia l’equip en aquest moment del curs en les campanyes 2005/06 i 2006/07, infaustes en la memòria del club basc. El període que comprèn aquestes dues temporades és conegut a Bilbao com el “bienni negre”, dos anys en què els blanc-i-vermells van estar a punt de perdre la categoria i en què tot el curs, en ambdós casos, va ser un calvari.

Els números d’enguany evoquen aquell maleït període; mai cap equip de l’Athletic ha sumat menys d’onze punts en aquest moment del campionat i és per això que a la capital de Biscaia ja es comença a parlar del bienni negre. Durant aquells dos anys van passar pel club dos presidents, quatre entrenadors i el descens a segona divisió va sobrevolar amb força La Catedral, i el punt culminant i final va ser l’última jornada del curs 2006/07, en què l’equip va aconseguir la permanència en una última jornada cardíaca. Hauria estat la primera vegada a segona divisió per a un Athletic que no ha jugat mai en la categoria de plata del futbol estatal –l’Athletic, el Barça i el Real Madrid són els únics clubs de la lliga que no hi han jugat mai.

La prioritat ara, doncs, és evitar arribar a aquell nivell de patiment i de risc, encara que els senyals d’alarma ja fa un quant temps que estan encesos. Amb l’adeu d’Ernesto Valverde, la campanya passada va ser poc estimulant i va acabar amb José Ángel Ziganda fora del club, i aquesta, tot i arribar fitxatges importants com Yuri Berchiche (PSG), Dani Garcia i Ander Capa (Eibar), i amb Berizzo a la banqueta, ha anat pitjor. De fet, aquest 2018 l’Athletic només ha guanyat sis partits de lliga, dels 35 partits –ajuntant els dos campionats– que ha disputat.

Al vestidor blanc-i-vermell són molt conscients de com de delicat és el moment. “Mai he estat en descens en la jornada 14 i ara m’està tocant viure aquesta situació. Però d’aquestes situacions se’n surt amb personalitat i fent un pas endavant. Hem de lluitar per cada partit com si fos una final i la de dilluns ho és”, va manifestar durant la setmana Óscar de Marcos, un dels pesos pesants dels bilbaïns. “Sé que pot semblar egoista, però dilluns necessitem l’afició més que mai. Quan sapiguem on som, podrem sortir-ne”, hi va afegir el lateral dret. “Hem de mirar endavant, que ningú en dubti. L’afició ha d’estar amb nosaltres i nosaltres hi deixarem la vida”, va manifestar Iker Muniain, un altre futbolista important del conjunt basc. “Ara mateix som al fang, hem d’arremangar-nos i a pic i pala”, va explicar l’atacant. El Girona doncs, es trobarà a San Mamés un rival desesperat.

PITJOR ARRENCADA

Cap equip de l’Athletic ha tingut mai menys d’11 punts en la jornada 14 de lliga

MALS RECORDS

Amb els mateixos registres en aquest moment del curs, l’equip va estar a punt de baixar

ALARMES

Aquest 2018, amb Ziganda i Berizzo, el conjunt només ha guanyat dos partits de lliga
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)