Reus

Reus

El ‘déjà-vu’ de Xavier Llastarri

El dirigent deixa el Reus anunciant la seva dimissió en un moment d’inestabilitat i incertesa per segon cop en nou anys

Després de plegar el 2009, va tornar el 2012 per comandar la segona transformació del club en SAE

Xaver Llastarri va viure diumenge, en la visita de l’Osasuna a l’estadi municipal, el seu darrer partit com a president del Reus. El ja exdirigient del club roig-i-negre va anunciar divendres passat, a través d’una carta publicada a la web del club, que no podia més i plegava. Llastarri, doncs, decideix fer un pas al costat en un moment de gran incertesa per al futur de l’entitat, ja que si bé ell explica en el comunicat que “la continuïtat del club està garantida”, els jugadors, en peu de guerra pels impagaments i les promeses incomplertes, han denunciat la SAE i la viabilitat del projecte no està encara assegurada.

El fins diumenge màxim dirigent del Reus –un paper més simbòlic que no pas real, ja que qui controla el club de facto és Joan Oliver– reviu el desenllaç de l’estiu del 2009. Fart pels insults i amenaces que relata haver rebut, Llastarri torna a marxar en un moment en què tothom es fa preguntes. Fa nou anys i mig, va prendre la mateixa decisió i la va anunciar en una roda de premsa. Llavors, va plegar amb tota la junta sense explicar el perquè, en una compareixença peculiar i emotiva, ja que el tècnic Natxo González va trucar al vicepresident Cristóbal Simón i aquest últim va activar l’altaveu del mòbil perquè Llastarri pogués compartir amb els mitjans les lloances de l’entrenador basc.

Aquella primera dimissió, en tot cas, va deixar palesa la situació límit que vivia la SAE, llavors propietat d’Antonio Alonso, i l’entitat també va estar a punt de desaparèixer. Ho va evitar la intervenció de l’Ajuntament, que va assumir deute i va iniciar la reconversió de la SAE en club. Ramon Alabart va presidir el Reus en aquella etapa, en què l’equip va pujar a segona B.

El retorn i els anys daurats

Xavier Llastarri no trigaria a tornar al club. Ho faria tres anys després. Va presentar l’única candidatura a la presidència i va accedir automàticament al càrrec. L’octubre del 2012 va prendre possessió i, argumentant la manca de recursos econòmics, poc després va proposar convertir de nou el club SAE per facilitar l’entrada de Joan Oliver i els seus diners. L’assemblea ho aprovaria el setembre del 2013. El Reus tornava a ser propietat d’un empresari i no dels seus socis.

L’entrada de capital que va aportar Joan Oliver, ben relacionat amb intermediaris i representants, va permetre a l’equip del Baix Camp fer un salt qualitatiu. Així, després d’uns anys de consolidació a la segona divisió B i d’un play-off fallit, la temporada 2015/16 el Reus va fer història i va aconseguir el memorable ascens a segona A, una categoria desconeguda fins llavors per l’entitat. S’obria una etapa il·lusionant i el projecte es va consolidar amb dues temporades en què l’equip es va salvar sense massa patiment. Per desgràcia, enguany, just quan s’havia fet un bloc més ambiciós, els problemes econòmics han posat en risc un projecte que ja no compta amb Xavier Llastarri.

1
ascens
a segona divisió A és el gran llegat de la darrera etapa de Xavier Llastarri al Reus. Va aconseguir-lo Natxo González la temporada 2015/16.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)