Girona

L’exigència comença a València

El Girona, que va arrencar el 2018 amb derrota a Mestalla, començarà al camp del Llevant un gener molt carregat

El 2-1 contra el València va trencar una sèrie de tres anys seguits començant l’any natural amb victòria dels blanc-i-vermells

El Girona encetarà el 2019 a la mateixa ciutat on va començar el 2018. A tres quilòmetres de Mestalla, on els gironins van veure com el València els remuntava el 0-1 de Portu, els blanc-i-vermells visitaran el Ciutat de València, on es reprendrà la lliga de primera divisió després del parèntesi de Nadal. El primer partit de la divuitena jornada serà també el primer d’un gener molt carregat i exigent per al conjunt d’Eusebio Sacristán, que combinarà lliga i copa. De moment, té sis partits assegurats durant el gener, que s’enfilarien fins a vuit si l’equip fos capaç d’eliminar l’Atlético de Madrid i arribar als quarts de final de la copa. En la lliga, després de la visita al Llevant, l’equip tancarà la primera volta a casa, contra l’Alavés –dissabte 12, 18.30 h–, visitarà el Betis i acabarà rebent el Barça, en el partit que ha tornat a Montilivi un cop frustrada la iniciativa de dur-lo a Miami.

La derrota de l’any passat al camp del València, el dia de Reis, va trencar la dinàmica del Girona, que s’havia acostumat a arrencar amb molt bon peu l’any natural. En les tres anteriors experiències amb Pablo Machín a la banqueta, els blanc-i-vermells havien tornat de l’aturada de Nadal amb els tres punts. El curs de l’ascens van confirmar el seu idil·li amb l’estadi del Saragossa (0-2). Un any abans, van obtenir una victòria per la mínima contra el Valladolid que els permetia esquivar la zona de descens i que va servir com a punt d’inflexió per anar progressant fins al play-off d’ascens. I en la primera temporada completa de Machín, el Girona va començar el mes de gener amb un triomf que li va dur molta feina a Palamós, en el derbi contra el Llagostera (1-2).

Les tres victòries seguides amb Machín contrasten amb els retorns després de festes de les anteriors experiències a la Lliga de Futbol Professional, perquè el Girona no havia estat capaç de guanyar-ne cap des que es va instal·lar a segona A. Va començar amb una derrota inapel·lable al camp del Nàstic (3-0), el van seguir dos empats –al camp del Recreativo (2-2) i a casa contra el Cartagena (1-1)– i dues derrotes per la mínima, al camp del Còrdova i a casa contra l’Almeria, el rival que el va acabar deixant sense ascens a primera en la temporada amb Rubi a la banqueta. Fa cinc anys, els gironins es van haver de conformar amb un punt a Montilivi contra la Ponferradina (1-1). El balanç global del Girona entre primera i segona A, en la seva primera cita de l’any, és de tres victòries, tres empats i quatre derrotes.

Densitat compartida

El rival de demà del Girona té un calendari immediat similar. El Llevant, que va eliminar els gironins en els setzens de copa de la temporada passada, també ha arribat als vuitens en aquesta edició, i rebrà la setmana que ve (dijous) el Barça. Tindrà un dia més que el Girona per afrontar el duel de copa, però en canvi veurà reduït el descans fins al partit de lliga següent, precisament al camp de l’Atlético –el diumenge 13 (12 h)–, el rival dels gironins en la copa. El Llevant, com el Girona, ha fet en camp contrari 12 dels 22 punts en la lliga.

El primer duel de lliga del 2019 és un dels sis que tindrà com a mínim el Girona aquest mes
3-3-4
és el balanç
de victòries, empats i derrotes del Girona en el primer partit de l’any a l’LFP

Dos anys seguits jugant el 2 de gener, a segona A

X.M.

El Llevant-Girona de demà (19 h) és el primer dels dos partits que ha programat la Lliga de Futbol Professional –l’Espanyol rebrà el Leganés (21 h)– per obrir la 18a jornada, que presenta una modificació –queda buida la franja del dissabte a la tarda (18.30 h), per les cavalcades de Reis– respecte a l’habitual. Tot i que serà dels primers equips que s’hi posaran, no serà ni de bon tros el partit que el Girona haurà hagut d’afrontar en una data molt propera al cap d’any. Quan competia a segona A, va haver de jugar dos partits el 2 de gener. La més delicada va ser la temporada 2009/10, perquè li va tocar visitar el Recreativo de Huelva. Enmig de diversos embolics per queixes de jugadors per impagaments i pel retard de Brian Sarmiento, l’equip va agafar un avió cap a Sevilla el dia de cap d’any al matí per ser a Huelva el dia abans del partit, que va acabar empatant (2-2). L’any següent, el Girona va tornar a jugar el 2 de gener, però a casa contra el Cartagena (1-1). Des que competeix a l’LFP, el Girona ha jugat tant el dia de Reis –el 2013, a casa contra l’Almeria, i l’any passat, a Mestalla, ja a primera– com la vigília, a casa contra la Ponferradina, fa cinc anys. Tant el 2012 com el 2017, amb més parèntesis per les vacances de Nadal, no va tenir el primer partit del gener fins al dia 8.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)