Girona

Una gesta que capgira el guió

L’apoteòsica remuntada al Santiago Bernabéu transforma l’estat d’ànim del Girona, que es pren amb molta més confiança i tranquil·litat la lluita per la permanència

La manera com va arribar el triomf reforça Eusebio i revalora diversos protagonistes

No hi havia millor escenari possible per aixecar-se. L’apoteòsica victòria del Girona al Santiago Bernabéu multiplica els efectes positius que hauria significat tallar la pèssima ratxa contra un rival de menys pes. L’equip blanc-i-vermell va ser capaç de dinamitar una lliga per la qual el Madrid es començava a veure capaç de lluitar, després d’encadenar cinc victòries i de veure els símptomes de debilitat del Barça. Contra tots els pronòstics, el Girona va fer emmudir el Bernabéu, va completar la segona remuntada contra el Madrid –dos dels quatre cops que s’han trobat a primera divisió– i va alçar la veu quan més compromesa havia quedat la seva situació fora de la zona de descens. L’històric 1-2 a Chamartín carrega de confiança, autoestima i tranquil·litat els gironins. Pel que va significar, i també per com va arribar, amb una segona part d’un nivell molt alt de joc, concentració, valentia i convicció.

El Girona confia que el partidàs al camp del Madrid marqui un punt d’inflexió en la seva trajectòria, tant o més rellevant que el que va fer al camp de la Real Sociedad. Anoeta va ser l’escenari on Eusebio va apostar decididament per la línia de tres centrals, que no va moure d’inici fins que, diumenge, va rescatar la línia de quatre, la seva idea original quan va aterrar a Montilivi. L’encallada s’havia accentuat tant, que el tècnic va decidir remoure-ho tot, i li va sortir bé.

Punts i convicció

El Girona afrontava la 23a jornada de lliga amb un punt de marge respecte a la zona de descens i el risc d’acabar-la al pou. Ja li van anar bé els resultats previs al seu partit –amb la derrota del Rayo, esquivava caure als tres últims llocs– però el que el va impulsar de debò va ser la seva remuntada. Els gironins, ara quinzens, han ampliat d’un a quatre els punts de distància respecte a la zona prohibida. I no és només la distància, sinó també la confiança que han recuperat de cop, una vegada trencada la sèrie de deu jornades (4 punts de 30) sense guanyar. Amb encara catorze jornades per jugar-se, el Girona té molta feina per fer. L’escenari, però, se li ha aclarit.

J. 13 Espanyol-Girona 1-3
El 25 de novembre, el Girona confirmava a Cornellà-el Prat la seva millor sèrie del curs (10 punts de 12). L’equip, setè, tenia 9 punts de marge respecte a la zona de descens.
LA MALA RATXA
J. 14 Girona-Atlético 1-1
J. 15 Athletic-Girona 1-0
J. 16 Sevilla-Girona 2-0
J. 17 Girona-Getafe 1-1
J. 18 Llevant-Girona 2-2
J. 19 Girona-Alavés 1-1
J. 20 Betis-Girona 3-2
J. 21 Girona-Barça 0-2
J. 22 Eibar-Girona 3-1
J. 23 GIRONA-OSCA 0-2
10 jornades
sense guanyar
4 punts
de 30 possibles
1 punt de marge
respecte a la zona de descens
RATXA TRENCADA
J. 24 R. Madrid-Girona 1-2
Gairebé tres mesos després de l’últim triomf, el Girona la fa grossa al Bernabéu, talla la pèssima ratxa i agafa aire, amb quatre punts de marge respecte a la zona de descens.

Valentia i compromís

X.M.

Un altre nom propi de la històrica victòria al Bernabéu és Àlex Granell. Actiu com a interior, el gironí va treballar molt en la pressió i va tenir molt pes en la segona part a l’hora d’assumir el control del joc des del mig del camp, amb l’equip cada vegada més valent i més endavant. I un cop acabat el partit, el capità del Girona va fer un discurs ple de compromís, en destacar les victòries del Girona contra el Madrid en moments de dificultat per a Catalunya i recordar el patiment dels presos polítics que estan sent jutjats al Tribunal Suprem. Les paraules de Granell van generar una allau de felicitacions d’arreu del país i també l’animadversió dels sectors més espanyolistes.

Profunditat i activitat

X.M.

Com en els millors temps, Stuani i Portu van certificar la victòria del Girona. L’atac, però, va tenir un altre protagonista, inesperat pel rendiment que havia ofert en versions anteriors. Choco Lozano va ser una de les apostes d’Eusebio en el descans i va tenir 45 minuts de plena activitat. En el 4-1-4-1, es va escorar a l’esquerra i va trobar molta profunditat pel costat defensat per Odriozola, que no el va saber frenar. Des de l’esquerra, l’hondureny va arribar sovint a l’àrea i va fer el xut que, rebutjat per Courtois, Portu va convertir en l’1-2. Choco Lozano continua sense haver-se estrenat com a golejador en la lliga, però va guanyar crèdit amb la seva actuació al Bernabéu.

Responsabilitat

X.M.

En el 4-1-4-1 que va idear Eusebio, Douglas Luiz hi va tenir un paper rellevant. El brasiler era l’encarregat de dur el timó, com a pivot davant de la defensa, i va assumir la responsabilitat amb encert. Encarregat d’anar a buscar la pilota al darrere per començar a fer-la circular, el mig cedit pel City va estar precís i efectiu en les passades i va saber progressar endavant, com en la jugada en què va habilitar Choco Lozano i que va acabar convertint-se en l’1-2 de Portu. També va ser protagonista destacat de l’1-1, perquè va fer el xut que Sergio Ramos va treure amb la mà. Després d’una fase de temporada molt apagat, Douglas va recuperar la titularitat –feia cinc jornades que no jugava d’inici– i va completar el seu millor partit amb el Girona.

Doble aposta guanyadora

X.M.

Si algú capitalitza la victòria al Bernabéu, és Eusebio Sacristán. L’entrenador del Girona havia rebut sempre la confiança de la direcció esportiva, i ell mateix s’agafava a l’esperit amb què treballaven els seus jugadors, però la victòria no arribava de cap manera i el 0-2 a casa contra el cuer el deixava en una situació delicada. Per frenar la caiguda lliure d’un equip que no parava d’encaixar gols, Eusebio va decidir arraconar l’esquema amb tres centrals i apostar per un 4-1-4-1. No va ser l’única aposta destacada del tècnic de La Seca, que al descans va fer un doble canvi (Aleix i Choco Lozano van entrar per Pere Pons i Porro) que va ser determinant. El Girona es va fer l’amo en la segona part, i els gols de Stuani i Portu van traduir la superioritat blanc-i-vermella. Eusebio, que va tenir una intervenció que va ser molt benvinguda per al Girona en el desenvolupament del partit, va sortir molt reforçat del Santiago Bernabéu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)