Girona

Un penal que val una supercopa

Un gol d’Stuani des dels onze metres dona el primer títol del futbol professional al club de Montilivi

Arran del 0-1 (69’) el Barça es va despertar i va acabar assetjant la porteria gironina

El capità va alçar el trofeu, entregat pel president Quim Torra

barça 0 girona 1

BARÇA:Cillessen; Wague, Murillo, Umtiti (Oriol Busquets, 45’), Miranda; Todibo (Chumi, 66’), Aleñá, Riqui Puig; Malcom, Collado (Abel Ruiz, 76’) i Prince. GIRONA:Iraizoz (Suárez, 45’); Pedro Porro (Raúl García, 45’), Bernardo (Alcalá, 45’), Muniesa, Valery; Aleix Garcia, Pere Pons (Douglas Luiz, 45’ (Èric Montes, 48’)), Granell (Paik, 45’), Roberts (Stuani, 65’), Choco Lozano (Borja García, 65’) i Doumbia (Portu, 65’). GOLS:0-1 (69’) Stuani, de penal.ÀRBITRE:Medié Jiménez (Vallès Occidental-Sabadell).T.G.:a Èric Montes (85’) i Stuani (86’), del Girona.T.V.:cap.PÚBLIC:10.722 espectadors a la Nova Creu Alta de Sabadell.

Àlex Granell va alçar damunt la gespa de la Nova Creu Alta el trofeu de la supercopa de Catalunya que li va entregar el president de la Generalitat, Quim Torra, i que va significar el primer títol del Girona en el futbol professional. El conjunt d’Eusebio Sacristán el va assolir després de derrotar el Barça per la mínima gràcies a un gol de penal del seu valor més segur, Stuani. La final, que va passar per diversos estats de joc però cap d’especialment brillant, es va animar precisament arran de la pena màxima forçada per Valery i materialitzada pel davanter uruguaià (69’). I malgrat que el Barça es va despertar i va acabar assetjant la porteria de Suárez en els últims minuts, els blaugrana no van ser a temps de forçar l’empat i dur la resolució del duel als onze metres, el punt des d’on el pitxitxi del Girona va dictar sentència una estona abans.

La primera part

Tot i haver-hi un títol en joc, el duel es va acostar més a un partit típic de pretemporada, però amb un pèl més de ritme. Eusebio va fer un onze amb deu futbolistes de la primera plantilla més Valery (l’escalenc és a 45 minuts de lliga de ser-ho de ple dret) i Valverde va haver de recórrer al filial perquè en la convocatòria no tenia prou jugadors del primer equip. Això sí, el tècnic blaugrana va posar d’entrada els set que tenia i hi va afegir Wague, Miranda, Collado i Riqui Puig.

El Girona va dur la veu cantant en els primers compassos de partit, amb l’única excepció d’un parell d’accions individuals de Malcom, que va fer passar una mala estona a Valery. L’escalenc, que es va anar entonant, va tenir més participació que l’altre lateral, Porro. I la banda esquerra (amb Lozano) va ser més llarga i profunda que la dreta (amb Patrick Roberts evidenciant que necessita minuts per agafar ritme competitiu). En el 4-1-4-1, del qual Eusebio sembla que ja no es despendrà, el de La Seca va apostar per Pere Pons per jugar al davant de la defensa i al darrere d’Aleix Garcia i Àlex Granell. A davant, Doumbia va ensenyar més cosetes de les habituals i se’l va veure prou concentrat en el partit (molt més que el 9 rival, Boateng). També a Bernardo i a un inspirat Muniesa, la feina dels quals va anar creixent perquè quan el Barça es va espolsar el domini inicial blanc-i-vermell, els de Valverde també van poder maniobrar amb la pilota a prop de la frontal. Choco i Roberts haurien pogut marcar el 0-1 però no van trobar porteria, i Malcom també va tenir la possibilitat de fer l’1-0, però Iraizoz va estar pletòric de reflexos.

Lesió de Douglas

No va ser un bon inici de la segona part. En tres minuts, el Girona va concedir un contraatac després d’un córner a favor (ja li ha passat més d’una vegada); a Roberts li devia venir al cap l’esquinç muscular de fa tres mesos i va desaccelerar després d’arrencar amb dos metres d’avantatge. El pitjor de tot, però, va ser la lesió muscular que es va fer Douglas quan no feia ni 100 segons que era a la gespa, possiblement perquè no es va escalfar de manera convenient. I sense el brasiler, Eusebio haurà de sospesar qui farà les funcions d’un jugador que semblava que tenia el lloc assegurat al davant de la defensa. De sobte, les revolucions del partit van caure gairebé en picat.

Stuani decideix

Eusebio va buscar el cop de gràcia posant-hi de cop Stuani, Portu i Borja. El va trobar, tot i que el desbrossador va ser Valery i el rookie que va picar l’ham i li va fer penal, Collado. Stuani, infal·lible, va marcar l’únic gol i, tot i que el Barça va acabar forçant la màquina, tancant el rival i forçant molts córners, els gironins se’n van sortir com van poder i van acabar emportant-se el trofeu.

LA PRIMERA PART

Equilibri, amb millor posada en escena del Girona i el Barça creixent de mica en mica

LESIÓ DE DOUGLAS

El brasiler, que es va lesionar només de saltar a la gespa, va ser la pitjor notícia de la final

INCERTESA

Valery va provocar el penal del 0-1, però el Barça va tenir ocasions al final per fer l’1-1

MINUT A MINUT

3’ Malcom rep a l’espai, fa la retallada per dins davant de Valery i posa una pilota a dins de l’àrea petita que Gorka intercepta molt bé.
5’ Bona jugada del Choco Lozano, que s’escapa de Murillo però fa una centrada potent que es passeja per davant de la porteria de Cillessen.
10’ Granell rep a la zona de tres quarts, aixeca el cap i prova el xut des de la llarga distància, que atura ben col·locat Cillessen.
12’ Bona jugada personal de Doumbia, que s’escapa de diversos contrincants, però fa la centrada massa passada sense trobar cap rematador.
15’ Falta lateral que executa Malcom al punt de penal. Umtiti salta més que ningú però no impacta bé amb el cap i Gorka la pot aturar sense problemes.
20’ Centrada d’Aleix Garcia cap a Doumbia, que es trobava a la frontal de l’àrea petita. L’ivorià remata amb la testa però Cillessen bloca.
23’ Passada a l’espai d’Aleix Garcia cap al Choco Lozano. Wague no el pot aturar i l’hondureny acaba rematant a dins de l’àrea massa creuat a fora.
26’ Valery supera Wague i aconsegueix fer una centrada que Roberts toca lleugerament des del primer pal però no canvia suficientment la trajectòria per trobar porteria.
39’ Malcom ho intenta per l’esquerra, fa la centrada però Gorka hi posa els punys i en segona instància rebutja a córner davant l’oposició de Prince.
47’ Contraatac iniciat per Riqui Puig, que fa l’obertura cap a Collado. L’extrem ho prova amb l’esquerra però un defensor del Girona hi posa la cama.
64’ Nou contraatac del Barça. Aleñá arriba a la frontal, prova el xut però envia la pilota als núvols després que li botés malament abans de l’impacte.
69’ Bona anticipació de Valery, que força el penal davant l’entrada de Collado. Stuani executa la pena màxima i bat Cillessen pel costat dret. L’holandès havia endevinat la trajectòria però l’uruguaià ha ajustat molt bé el xut (1-0).
74’ Passada entre línies cap a Prince, que remata creuat de primeres però Suárez l’atura sense problemes.
76’ Paik fa la passada per l’arribada de Raúl García però el lateral fa un xut molt fluix a les mans de Cillessen.
80’ Centrada de Malcom des de la dreta i Aleñá amb el cap remata al travesser després que Suárez desviés la pilota amb la punta dels dits. El rebuig del mateix Aleñá acaba en córner.
91’ Rematada amb el cap de Chumi, que rebutja Muniesa, i de Murillo, en el refús, que va a fora per poc.