Girona

IÑAKI ALONSO

ENTRENADOR D’ALCALÁ AL REAL UNIÓN (2A A) EL CURS 2009/10

“Alcalá no s’ha rendit mai”

“Té un gran físic i és ràpid tot i la seva alçada

“En els moments difícils és quan va demostrar mentalitat guanyadora”

Iñaki Alonso (Durango, 07/08/68) és l’actual entrenador del filial de l’Alavés, cinquè classificat del grup quart de tercera, i en la temporada 2009/10 va dirigir Pedro Alcalá al Real Unión, a segona A. Alonso va entrenar els bascos durant tres cursos –va pujar el 2008/09– i després es va convertir en un rodamon del futbol dirigint el Múrcia, l’Huracán, el Compostel·la i el Rudes croat per, finalment, incorporar-se a l’Alavés.

Va dirigir Pedro Alcalá quan ell tenia 20 anys i afrontava la seva primera experiència a segona A. Què en recorda?
Abans de fitxar jugadors havíem de valorar qualsevol incorporació i estudiar bé els futbolistes. Havíem de fitxar jugadors amb gana i veient el potencial que tenia vam tirar endavant l’operació. El temps ens ha donat la raó i ha explotat fins a arribar a primera divisió. Ho podia haver fet abans? Segurament, però ha anat cremant etapes. Amb el Real Unión va jugar diversos partits com a titular i va anar adquirint experiència a la categoria. Tenia un físic increïble, es girava bé i ràpid tot i la seva alçada i tenia un gran colpeig.
Suposo que està orgullós de veure’l a la màxima categoria?
Sense cap mena de dubte. Quan veus nois pels quals vas apostar al seu dia que ara juguen al màxim nivell, et reafirma i et reforça en la idea que vas prendre bones decisions. Llavors ell començava a jugar i era molt jove. S’havia de formar com a persona i com a futbolista.
S’ho ha hagut de treballar fins al premi més gros de primera?
Alcalá s’ha treballat la seva carrera i ningú li ha regalat res. Quan un futbolista que és a segona A fa algun pas enrere o en fals apareixen els moments difícils i és llavors quan va demostrar la mentalitat guanyadora que l’ha portat a ser de primera. No s’ha rendit mai i sempre ha treballat per progressar i cremar etapes.
Gran físic, bé al tall, bon colpeig... Sempre hi ha marge per millorar algun aspecte?
Quan era jove era impulsiu i havia de controlar la potència. Aquest físic li donava per molt però era una mica inconscient del físic i el cos que tenia. Fins fa poc estava treballant en els aspectes relacionats amb l’alt rendiment dins de l’Alavés i sé que tots els futbolistes poden millorar cada dia. Segur que en Pedro Alcalá, en el timing de salt, la fortalesa en el joc aeri, etc., pot millorar. Depèn de la persona i el jugador, el fet de voler progressar i millorar.
En la seva primera etapa amb Pablo Machín i el seu sistema característic amb tres centrals, Alcalá va destacar com a lliure. És una posició ideal?
Segur. Alcalá, tenint en compte el físic que té, va molt ràpid al tall. Amb els tres centrals has de manejar el cos a cos ja que et busquen debilitats, però a segona A, en aquella posició, va mostrar un nivell brutal i va ser clau en l’ascens del Girona a primera divisió.
Curiosament, però, ara amb Eusebio Sacristán ha trobat la regularitat i igualment un bon rendiment a la màxima categoria com a central en una línia de quatre defenses?
Ho pot fer gràcies a l’experiència i el bagatge adquirit en tots aquests anys de carrera. El fet de no etiquetar-se en una única estructura de tres centrals i ser capaç de jugar o controlar una línia de quatre, amb els espais que es genera, el fa ser millor jugador i, sobretot, fa que valgui molt més per al seu equip i el mercat en general.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)