Girona

En caiguda lliure i sense xarxa

Cinquena derrota seguida del Girona, que sortirà dimarts de Valladolid en descens si no millora els 90 minuts d’ahir a Vigo

A Balaídos, els d’Eusebio van llençar la primera part sencera a les escombraries i, quan van fer el més difícil, l’1-1 els va durar un quart d’hora

Celta 2 Girona 1

GOLS:1-0 (34’) Iago Aspas. 1-1 (53’) Portu. 2-1 (69’) Boufal.ÀRBITRE:Del Cerro Grande (col·legi madrileny).Targetes grogues:A Okay (47’) i Boufal (69’), del Celta, i a Douglas Luiz (76’), del Girona.Targetes vermelles:Cap.PÚBLIC:20.546 espectadors a l’estadi de Balaídos. GIRONA: Bounou Pedro Porro Alcalá Bernardo Raúl García
Soni (85’) Douglas Luiz
Roberts
Juanpe (45’) Pere Pons Aleix Garcia
Borja García (45’) Portu
Stuani
RESTA DE CONVOCATS: Gorka (p.), Doumbia, Muniesa i Soni.
CELTA: Rubén Blanco Hugo Mallo Cabral Araújo Lucas Olaza Lobotka Okay
Boudebouz
Jozabed (88’) Boufal
Hjulsager (80’) Iago Aspas
David Costas (90’) Maxi Gómez
RESTA DE CONVOCATS: Sergio Álvarez (p,), David Costas, Jensen i Hjulsager.

El Girona tampoc no va fer els deures a Balaídos i va continuar amb la seva caiguda lliure. El 0 de 15 ja és de rècord i, si els d’Eusebio són incapaços de sobreviure al que els espera dimarts a Valladolid, al juliol no s’haurà d’estar pendent de quan visitaran Montilivi el Barça i el Madrid, perquè els rivals del curs 2019/20 seran el Majadahonda, el Numància, l’Alcorcón i divuit més. Els gironins van arribar a tenir un coixí de punts respecte al descens que semblava un matalàs (+10 en la primera volta i +9 no fa gaires setmanes), però aquesta situació de confort ha desaparegut per complet per la inoperància de l’equip, ja no només ara davant la pròpia afició, sinó també a camp contrari. Ahir, el Girona va llençar literalment 45 minuts a les escombraries. I, quan va aconseguir fer el més difícil, no va tenir capacitat per aguantar l’1-1, que hauria estat un mal menor i fins i tot un bon resultat. El Celta, com el Vila-real la setmana passada i l’Espanyol en fa dues, va trobar en el Girona la cura als seus mals, cosa que és perquè a Montilivi s’ho facin mirar.

Pèssima primera part

Eusebio va sacrificar dos intocables, el central Juanpe i el mitjapunta Borja García. Al darrere, el tècnic va preferir la capacitat de lideratge de Bernardo i el bon to que està exhibint Alcalá en la línia de quatre en comptes del canari, que està un graó més avall d’aquell Juanpe que el curs passat va ser el defensa més realitzador de primera divisió. Més sorprenent encara va ser la suplència de Borja García, el far de l’equip i el jugador que més criteri té amb la pilota als peus. El tècnic va prioritzar el desequilibri a la pausa i va posar dos punyals com són Portu i Roberts a les bandes per intentar trencar el Celta amb velocitat.

Però una cosa és la teoria i l’altra, la pràctica. A la pissarra, tots els entrenadors guanyen el partit, fins i tot el del cuer quan juga al camp del líder. I quan el pla d’Eusebio es va traslladar sobre la gespa, res no va sortir. El Girona va fer una pressió alta per evitar que el Celta fes arribar la pilota a tres quartes parts de camp, l’hàbitat de Boudebouz, Boufal, Iago Aspas i Maxi Gómez. El problema és que ni tan sols s’havia jugat un quart d’hora que Bounou ja havia tret tres mans salvadores. A l’altra àrea, en canvi, Rubén Blanco no va tocar ni una sola pilota. Stuani es va barallar sol a dalt i no va tenir les ajudes de Patrick Roberts ni de Portu, diluïts per complet. Si el Celta va trigar més de mitja hora a marcar va ser també perquè Maxi va fallar el que no sol fallar. Per desgràcia per al Girona, el que no va perdonar va ser el que no perdona mai i l’únic futbolista al qual no es pot deixar sol a dins de l’àrea. Iago Aspas va clavar l’1-0 després que Boufal deixés clavat Porro, que va tenir una feinada per frenar el turc i també Olaza.

Tres centrals i el VAR

Eusebio va desfer tot el seu pla en el descans, com era evident. Va sacrificar dos dels set jugadors que van tenir una presència testimonial en la primera part (Aleix i Roberts) i va passar del 4-1-4-1 al 3-3-2-2, amb Juanpe, Bernardo i Alcalá a l’eix; els carrilers i Douglas al davant; Borja i Pere Pons un graó més amunt i Stuani i Portu a dalt. I la primera aproximació va ser el gol de Portu, que sense el VAR hauria estat anul·lat injustament. Això sí, es van necessitar cinc minuts per validar una acció que no oferia cap dubte.

Però quan el Girona va aconseguir per primer cop tenir el partit on volia, va aparèixer Boufal per fer el 2-1 i encendre altre cop Balaídos. Era un moment en què el Celta semblava grogui i el partit feia més pinta d’1-2 que de 2-1. Tot i que quedava un munt –21 minuts i 6 d’afegit– i que el Girona va dur la veu cantant, el domini va ser estèril. Eusebio va jugar la carta de Soni en comptes de la de Doumbia, però el Girona va acabar caient en la teranyina local. Tots els canvis d’Escribá van ser amarrateguis i l’única consigna va ser la d’aguantar el 2-1 i emmerdar de ple el Girona –ho va intentar amb xuts de Stuani i Pere Pons en el temps afegit– en el vagó de cua, el que tard o d’hora ha de descarrilar.

UNA CARICATURA

El Girona no va comparèixer en el primer acte i, en el descans, la millor notícia va ser l’1-0

EL VAR, AL RESCAT

Amb Juanpe i Borja i el canvi de dibuix, l’equip va millorar i Portu va fer l’1-1 (48’)

EL 2-1, LETAL

Quan el Girona va aconseguir tenir per primer cop el partit on volia, va aparèixer Boufal

FINS AL MINUT 96

En l’afegit, Stuani i Pere Pons haurien pogut fer el 2-2 i emmudir la festa a Balaídos

MINUT A MINUT

6’ Bona jugada combinada del Celta. Maxi Gómez rep a la frontal, cedeix cap a Iago Aspas, que la passa a Boufal. L’extrem prova el xut però Bounou refusa amb l’ajuda de Bernardo.
9’ Excursió de Raúl García per l’esquerra. El lateral arriba a la línia de fons, fa la centrada al punt de penal, però Stuani remata amb el cap a fora.
12’ Pèrdua de pilota d’Aleix Garcia davant d’Okay. Boudebouz la controla, prova el xut i Bounou refusa amb alguna dificultat.
13’ Maxi Gómez trenca Alcalá i prova el xut davant Bounou, que topa amb el cos del marroquí.
27’ Gran ocasió del Celta. Combinen Iago Aspas i Boudebouz, que fa la centrada al segon pal. Maxi Gómez remata amb el cap a fora per molt poc.
34’ Boufal es desfà de Pedro Porro, arriba fins a la ratlla de fons, fa la passada a Iago Aspas, que remata a plaer i supera Bounou (1-0).
48’ Passada a l’espai de Pedro Alcalá, Stuani salta per damunt de la pilota, Portu rep i fa un xut creuat que supera Rubén Blanco.
53’ Després de gairebé cinc minuts, l’àrbitre, a instàncies del VAR, dona gol (1-1).
60’ Lucas Olaza prova la centrada al cor de l’àrea, però Maxi Gómez remata al cos de Bounou.
66’ La pilota li cau a Iago Aspas, que es regira però acaba rematant tou a les mans de Bounou.
69’ Boufal es cuina el segon gol del Celta. Rep, encara Porro i fa un xut amb rosca que toca al pal i entra a dins de la porteria (2-1).
74’ Cursa de Boudebouz, que retalla Douglas Luiz a dins de l’àrea, prova el xut i Bounou posa la punta dels dits per desviar a córner.
94’ Bona arribada de Porro, que fa la centrada cap a Stuani, l’uruguaià, però, topa amb Cabral.