Girona

Girona-Sevilla

A distància física, no emocional

Jordi Guerrero i Jordi Balcells veuran des de la graderia un duel que esperaven viure a la banqueta visitant, després d’anys d’èxits a la local

Tots dos confien en la reacció del Girona i veuen arguments per a l’optimisme

“Ningú s’imagina estar anys a primera divisió sense patir. Ho hem d’acceptar”, explica Jordi Guerrero
“Hauríem d’ajudar entre tots. Si xiulem, costarà. Al Pizjuán, no paren de cantar i animar”, diu l’arbucienc
“Soc optimista de mena i, coneixent el grup, encara més. S’hi ha de confiar i ajudar-los”, diu Balcells
“Després de tants anys es viu el parèntesi amb tranquil·litat i expectació pel futur”, afirma el lloretenc

En rebre el calendari, els ulls se’n van anar directament cap al Girona-Sevilla. La rebuda al Sánchez Pizjuán ja era especial, però res com tornar a casa. Si s’hi arribava. “Quan veus que el partit és tan tard, el primer pensament és si hi arribaràs”, reconeix Jordi Balcells. “I penses també que tant de bo hi arribem tots amb la feina encarrilada, sense urgència ni risc de prendre mal”, hi afegeix Jordi Guerrero. Ni una cosa, ni l’altra. Els dos gironins que formen el nucli del cos tècnic de Pablo Machín no s’asseuran diumenge a la banqueta visitant, tal com esperaven, ni tampoc a la local, on tan bons records van deixar. Els tocarà viure el duel des d’una perspectiva diferent. A la graderia de Montilivi, on han anat sempre que han pogut, amb l’esperança que el seu Girona se n’acabi sortint. El factor emocional és potent, i tant el segon entrenador com el preparador físic s’agafen a arguments per a l’optimisme en un moment inesperadament delicat a Montilivi.

Tant Balcells, vinculat al club des del 2004, com Guerrero –va treballar durant quatre anys i mig al primer equip, però ja hi havia estat al futbol de base– van tancar l’estiu passat una etapa brillant i carregada d’emocions fortes a Girona. Després d’una estrena de luxe a primera, sense haver de patir per la permanència i atrevint-se fins i tot a pensar en Europa, el Girona s’ha col·lapsat de manera fatídica amb una dinàmica que l’ha abocat fins a la zona de descens. I això que l’equip va ser capaç d’eliminar l’Atlético de la copa al Wanda, de puntuar al Camp Nou i de guanyar al Bernabéu. “El futbol és imprevisible i la temporada, molt llarga. Tots hem de ser conscients que som a primera i que tot costa molt”, explica, sempre en primera persona, Jordi Guerrero. “La zona de descens era a nou punts, i ara hi hem caigut. La situació és complicada, però quan puges a primera hi pots comptar. Tots aspirem a estar com més anys millor a primera. Però ningú s’imagina estar anys a primera divisió sense patir. Hi ha clubs que han fet grans coses i que també estan patint a baix. Ho hem d’acceptar”, hi afegeix l’arbucienc. “Esperem que l’equip sigui capaç de superar la situació. La ratxa és dolenta, però l’equip tampoc ha estat tan lluny de guanyar. Ha competit i ha estat a prop. No ens hem de desesperar.” Hi està d’acord Jordi Balcells, que també pateix com un aficionat més: “Ho vivim des de la distància, però també des de la proximitat que et fa tenir la relació que has fet amb tantes persones de dins.” El preparador físic vol ser positiu: “Hem de confiar molt en aquests jugadors i en aquest grup humà. Coneixent-los com els conec, estic convençut que ho donaran tot per aconseguir l’objectiu. Jo soc optimista de mena i, coneixent el grup humà que hi ha, encara ho soc més. Senten molt el Girona i s’ho deixaran tot.”

Ajuda durant el partit

El Girona va deixar el llistó molt alt la temporada passada. “Potser també jugàvem amb l’avantatge de la il·lusió del primer any. Al final, però, és el segon any, s’han fet coses espectaculars com guanyar al Bernabéu o a Mestalla, i desitjo, crec i confio que l’equip serà capaç de fer un pas endavant. La capacitat, és indubtable que l’equip la té. Segur que amb l’ajuda de tothom serà més fàcil”, argumenta Balcells. La resposta de Montilivi, de fet, és un dels focus d’atenció. “Quan tu vols que algú rendeixi, l’has d’ajudar. Si comencem xiulant, costarà. Hauríem d’ajudar entre tots l’equip. Al Pizjuán, no paren de cantar i animar. Quan s’acaba, mostren satisfacció o malestar, però durant el partit no hi ha cap excusa”, recorda Guerrero, que entén que el Girona hagi allargat el crèdit a Eusebio: “Has fet una aposta i la mantens, encara que ara hi ha mals resultats. És una mostra de coherència per part de la directiva i la direcció esportiva.” Entre les ajudes que troba a faltar el Girona hi ha el potencial a pilota aturada, explotat el curs passat. L’exemple és Juanpe, el defensa amb més gols la temporada passada, que encara no s’ha estrenat en aquesta. “Això és circumstancial. Senyor Messi al marge, hi ha èpoques de més encert i de menys. El Girona ha tingut rematades per fer gol que pel que sigui, pel pal o per un rebot, no han entrat”, relativitza l’arbucienc.

“La feina ben feta”

El Sevilla va acomiadar Machín arran de l’eliminació de l’Europa League. Joaquín Caparrós, dies abans del retorn de Monchi a la direcció esportiva, va ocupar la banqueta, en un moviment que convida a pensar que alguna cosa més que els resultats hi havia en la mesura dràstica. “Vull pensar que és per l’eliminació, però sí que s’ajunten molts temes que no pots controlar”, diu Guerrero. “Pensar en què podria haver passat si no haguéssim rebut el gol de l’Slavia al final de la pròrroga és fer una mica de ciència-ficció. Nosaltres sentíem que teníem recorregut, però aquestes decisions no depenen d’un”, hi afegeix Balcells. Fa la sensació que la destitució no els penalitzarà en excés. “Quan tot és molt recent, et falta perspectiva. I quan fas la valoració global, penso que hem tingut trams de temporada molt bons, en què hem estat capaços entre tots de fer coses molt bones. L’experiència ha estat positiva, amb la sensació de la feina ben feta.” Hi coincideix Guerrero: “Estem molt satisfets de la feina feta. L’eliminació va ser fotuda, però la feina està feta.”

El primer repte professional lluny de Girona va acabar abans d’hora, però també té una cara bona. “Et quedes amb l’experiència que has tingut, tant personal com professional, a més de totes les relacions humanes i d’amistat. Has anat a un club nou, has conegut una altra infraestructura i has vist que ets capaç de desenvolupar-te en un altre entorn”, exposa el preparador físic. “Et veus amb cor d’estar a qualsevol equip, i els jugadors t’han tractat amb la mateixa correcció i professionalitat que a Girona”, explica Guerrero. “No hi ha tanta diferència. La principal és que a Sevilla jugues dos partits per setmana tot l’any, i això canvia la programació i la manera d’entrenar.”

Després de nou mesos molt intensos a Sevilla, els ha tocat aturar-se. “Un parèntesi tan llarg com aquest no l’havia viscut mai. Després de tants anys, es viu amb tranquil·litat, disfrutant del dia a dia amb la família i aprofitant per revisar coses que el bullici del dia a dia no et permet”, relata Balcells. “Ara estic en una fase de descompressió, de no mirar tant de futbol, de triar més el que vull veure”, reconeix Guerrero. Tots, pendents de trobar un nou repte. “Ara que hem entrat una mica a la roda, desitgem assumir un altre projecte”, comenta l’arbucienc. “Hem hagut de passar un procés de pair una situació que no ens havia tocat viure fins ara. I ara, expectants pel que pugui arribar en el futur”, sentencia Balcells.

50
partits
a la banqueta del Sevilla van acumular Machín, Guerrero i Balcells entre lliga, copa i Europa League, amb 26 victòries, 9 empats i 15 derrotes
classificat
era en el moment de la destitució el Sevilla, que va arribar a ser líder dues jornades
14
anys
al Girona va acumular Jordi Balcells al Girona, des que es va integrar a l’aleví B el 2004. Va ser sis temporades senceres el màxim responsable de la preparació física del primer equip
2n
entrenador
del Girona durant quatre anys i mig va ser Jordi Guerrero. Hi va entrar amb l’arribada de Javi López i s’hi va quedar durant tota l’etapa de Machín, que se’l va endur també a Sevilla juntament amb Balcells i l’analista Carles Martínez
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)