Girona

Malaguanyat crit de gol

El Girona desaprofitarà la contribució de Stuani, que amb 19 gols és el quart màxim artiller del campionat

Només ha passat cinc vegades en la història de la lliga que un equip hagi baixat tenint un golejador amb aquesta xifra

Tret d’un miracle, el Girona consumarà dissabte la pèrdua de la categoria. Un descens de difícil digestió per moltíssims factors, entre els quals, Cristhian Stuani. I és que el conjunt entrenat per Eusebio Sacristán es convertirà en equip de segona A tenint a un futbolista que li ha marcat 19 dianes i que és el quart màxim golejador del campionat, tan sols superat per tres que juguen als gegants, Barça i Madrid. Només Leo Messi (34), Luis Suárez (21) i Karim Benzema (21) han anotat més gols que el davanter dels blanc-i-vermells, que, tot i el seu espectacular rendiment, no podrà evitar la caiguda a l’infern.

De fet, aquest és un cas excepcional. Al llarg de la història, pocs equips han desaprofitat la contribució d’un davanter que s’ha acostat a la vintena de dianes. Només cinc vegades ha passat en totes les edicions de la lliga –que es va iniciar la campanya 1928/29– que un conjunt descendís tenint a les seves files a un jugador que li fes 19 gols o més. El Girona està a punt de convertir-se en el sisè.

La primera vegada que es va donar va ser en la lliga 1935/36, la darrera que es va disputar abans que s’interrompés la competició durant tres temporades per la Guerra Civil. L’Osasuna va ser el que va baixar aquella temporada i ho va fer malgrat els 20 gols que va marcar Julián Vergara. Dues dècades després es va repetir un descens similar i, en la campanya 1957/58, el Valladolid va perdre la categoria amb Manuel Badenes com a màxim golejador del campionat, amb 19 dianes, empatat amb Alfredo di Stéfano (Madrid) i Ricardo Alós (València). El següent cas va tenir Enrique Castro Quini com a protagonista el curs 1975/76; el Brujo també va ser el pitxitxi amb 21 gols, però tampoc va poder evitar que l’Sporting quedés últim i baixés. Quatre anys més tard, en la temporada 1979/80 va passar-li al Rayo Vallecano, que va descendir amb un jugador com Fernando Morena, autor de 21 dianes. I finalment, l’últim precedent d’aquest estil, i l’únic amb la lliga de tres punts, data de la campanya 1999/00, quan l’Atlético va descendir, tot i tenir Jimmy Floyd Hasselbaink, que en aquell campionat va anotar 24 gols.

D’aquesta manera, si no s’alineen els astres dissabte, Stuani engreixarà aquesta llista negra. L’uruguaià ho ha intentat tot, i és el màxim golejador històric de l’entitat gironina en el futbol professional, amb 40 dianes fetes en dues temporades i que ha marcat un 53% dels gols de l’equip (19 de 36) en aquesta. Malaguanyats crits.

LES DADES

53%
dels gols
de l’equip ha marcat Stuani aquest curs. 19 dels 36 que ha fet l’equip, son seus.
40
dianes
ha anotat l’uruguaià amb el Girona a a primera. És el màxim golejador històric del club.
1935/36
Descendit OSASUNA Golejador JULIÁN VERGARA (20 dianes)
1957/58
Descendit VALLADOLID Golejador MANUEL BADENES (19 dianes)
1975/76
Descendit SPORTING DE GIJÓN Golejador QUINI (21 dianes)
1979/80
Descendit RAYO VALLECANO Golejador FERNANDO MORENA (21 dianes)
1999/00
Descendit ATLÉTICO DE MADRID Golejador J. F. HASSELBAINK (24 dianes)

Ha marcat a tots els equips; amb el Girona només li’n falten tres

Aquesta ha estat la setena campanya de Stuani a la primera divisió del futbol estatal, en què ha defensat la samarreta del Llevant (2010/11) i del Racing de Santander (2011/12) una temporada; la de l’Espanyol (2012-2015), tres i la del Girona (2017-2019), en què de moment n’encadena dues. Enlloc s’ha mostrat tan prolífic com al club gironí, però, tot i això, a tot arreu sempre ha fet gols i els números canten. I és que en la màxima categoria ha marcat gols a tots els rivals als quals s’ha enfrontat durant tots aquests anys, no se n’ha deixat cap. A més, amb l’elàstica blanc-i-vermella ha superat el seu sostre de gols –12 amb l’Espanyol a la 2014/15–, el curs passat en va fer 21 i aquest en suma 19, i també ha palesat la seva voracitat. De gironí, Stuani ha marcat a tots els equips menys a tres, el Valladolid, el Sevilla i el Betis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)