El comiat també té un mal final

El Girona es queda molt lluny de la supercarambola que necessitava per mantenir-se en primera i certifica un descens que era un fet des de la setmana passada

Ni el Rayo, que s’arriba a posar 0-2 a Balaídos, esperona els d’Eusebio, tristos i resignadíssims

ALAVÉS 2 GIRONA 1

GOLS:1-0 (40’) Wakaso. 2-0 (83’) Calleri. 2-1 (86’) Portu.ÀRBITRE:Melero López (col·legi andalús).Targetes grogues:Pina (45’), Rolán (54’) i Calleri (55’) de l’Alavés, i Soni (33’), Muniesa (58’) i Planas (64’) del Girona.Targetes vermelles:cap.PÚBLIC:11.549 espectadors a l’estadi de Mendizorrotza. VISITANT: Iraizoz Valery Bernardo Alcalá Planas
RESTA DE CONVOCATS: Pachecp (p.), Duarte, Ely i Martín

Ni Balaídos ni Mendizorrotza eren estadis propicis perquè els astres s’alineessin fent la vertical per la cornisa cantàbrica i tingués lloc el miracle que necessitava el Girona, que era eixugar tres punts i set gols al Celta en 90 minuts. El Rayo almenys hi va posar emoció amb un 0-2 que, al final, va ser un 2-2, però no pas el Girona, que va tenir un comiat a l’alçada del que ha estat la recta final de curs. La jornada d’ahir només va servir per certificar el que ja estava escrit des de la setmana passada, que era el descens dels d’Eusebio Sacristán a segona A. Faltava l’hora exacta, que finalment va ser les 22.43, el moment en què Melero López va xiular el final de l’Alavés-Girona després de quatre minuts de temps afegit. Podien haver estat vuit, zero o noranta; res no hauria canviat. Tothom ho tenia assumit i aquesta vegada no hi va haver l’escena de la setmana anterior a l’estadi, amb els jugadors caient a plom estesos a terra, plorant i sense forces ni consol possible.

Ahir, només hi va haver caps cots i resignació abans d’agafar l’autocar per fer més de 600 quilòmetres de tornada, un tast del que espera el curs vinent a plata, en què els ingressos televisius cauran en picat i els xàrters seran un luxe, no com aquest curs, en què l’expedició i uns quants més han viatjat a cos de rei. Ahir, va ser la constatació d’un descens anunciat que el Girona s’ha acabat guanyant a pols després d’haver perdut nou dels deu últims partits de lliga (lamentable balanç de 3 punts de 30). I també l’amarga cirereta d’una desfeta molt difícil d’explicar, perquè a deu jornades del final i amb nou punts de coixí sobre el descens, la salvació només estava pendent de posar-hi el llacet. Es fa fins i tot complex d’entendre què feia Eusebio encara a la banqueta, però així ho va voler la direcció esportiva. O la propietat. Pràcticament tothom veia que l’equip descarrilava, però qui manava no va moure ni un dit per evitar el daltabaix. Ni un revulsiu. Ni un cop d’efecte. Res de res.

Onze poc engrescador

L’última alineació d’Eusebio en el Girona –el tècnic no continuarà el curs vinent ni de conya– va ser també l’enèsima constatació que Pedro Porro i Patrick Roberts en deuen haver fet alguna de molt grossa i que ningú no sap. L’extremeny, la sensació de principis de curs, té tots els números per jugar l’Eurocopa sub-21 amb la selecció espanyola, però el de La Seca l’ha esborrat del mapa en el tram final, quan el Girona s’ha jugat –i perdut– les garrofes. I a l’anglès, un home City, un futbolista desequilibrant i un dels jugadors predilectes de l’afició, tres quartes parts del mateix.

El tècnic, en canvi, va fer un gest amb Gorka Iraizoz, el primer fitxatge del Girona en primera divisió, perquè pogués acomiadar-se sobre la gespa del club i qui sap si del futbol. També va confiar el lateral esquerre a Carles Planas, que s’ha passat més de mitja vida lesionat des que és en el Girona. Va insistir amb Muniesa de mig centre perquè en el seu esquema de defensa de quatre en una plantilla pensada per jugar amb tres centrals, quan no hi és Douglas Luiz hi ha un autèntic desert. Va tornar a premiar Choco Lozano, que sempre acaba apareixent en l’equip titular en el moment més inesperat, ahir per jugar en punta amb Portu. I també va constatar que n’està tip que un futbolista de dos milions d’euros com Doumbia tingui una productivitat inversament proporcional a la seva nòmina. L’ivorià, castigat la setmana passada a la llotja, ahir va veure com el jugador del filial Kevin Soni el relegava a la banqueta. I tot i que va sortir en el minut 37 i va enviar una rematada al pal, farà bé el club de començar a parlar dels papers de separació.

Res a fer

Si el Rayo feia els deures (i els va fer durant molta estona), el Girona necessitava mitja dotzena de gols. Però n’havia fet quatre els vuit últims partits i ahir n’havia de fer sis en 90 minuts. I a sobre sense Stuani. Que això era un impossible se sabia a Girona, a Vigo, a Valladolid (tot i que ja no els importava) i a la Xina Popular. El Girona no va ni reaccionar al 0-1 a Balaídos, que era l’altre resultat que necessitava. Fins i tot va encaixar l’1-0 poc abans del descans, que va premiar el millor joc de l’Alavés i va castigar un Girona que va ser el primer a rendir-se i a no creure en el miracle.

La segona part només va servir per fer més patètic el comiat dels blanc-i-vermells a primera. Semblava que Eusebio moriria amb les seves idees i la defensa de quatre, però els dubtes el van perseguir fins al darrer dia. En el descans, amb la sortida de Roberts per Soni, el tècnic va tornar a la defensa de tres i va situar Valery i Planas als carrils. El de Sant Celoni va acabar rellevat per Aday que, en pocs minuts, li va triplicar la productivitat.

L’Alavés, que duia més de dos mesos desconnectat, va acabar generant molt més que no pas els gironins, perduts en la gespa enmig dels càntics de Mendizorrotza. Els locals van trobar el premi del segon gol i Abelardo va avançar l’homenatge a Calleri i a Jony. Del possible 3-0 (ni l’àrbitre ni el VAR van veure un més que possible penal sobre Álex Blanco) es va passar al 2-1 que no va donar la més mínima esperança al Girona –aleshores encara necessitava set gols–, però com a mínim li va permetre la possibilitat de no tancar el curs amb una nova derrota. No va ser així. I fins i tot el Celta va acabar salvant els mobles contra un Rayo que, segurament, va demostrar més orgull a Balaídos que no pas el Girona a Vitòria. Un descens, catorze anys després.

PLE DE DUBTES

Eusebio va començar amb defensa de quatre i va acabar amb tres centrals

L’ONZE

Hi van ser Planas, Muniesa i Choco, que es va lesionar i va ser rellevat per Doumbia (37’)

LA PRIMERA PART

Wakaso va marcar l’1-0 (40’) i els gironins no van rematar entre els tres pals

NI L’ORGULL FINAL

El gol de Portu va ser insuficient i l’equip ha acabat de mala manera: 3 punts de 30

MINUT A MINUT

4’ El primer córner del partit és favorable a l’Alavés. L’executa Jony sense cap perill. 7’ Portu controla a l’escaire esquerre de l’àrea i busca un xut de rosca que surt desviat.
9’ Gran carrera de Jony que acaba amb un xut ras que exigeix una bona estirada d’Iraizoz. 12’ Ximo finalitza una jugada embolicada a l’àrea amb un xut potent que un defensor gironí envia a córner. 20’ Soni rep amb espai a la banda dreta i intenta un xut amb rosca sense èxit.
27’ Rematada de Portu amb el cap des de l’interior de l’àrea que s’escapa per sobre el travesser.
29’ Soni caça la pilota a la frontal i connecta un bon xut que marxa arran del pal esquerre de la porteria.
40’ Wakaso resol amb un potent xut una pilota que queda morta a l’àrea i marca l’1-0.
48’ Calleri guanya l’esquena al central i remata de manera clara de cap des del punt de penal. Bona aturada d’Iraizoz. 50’ Portu desequilibra per l’esquerra però en el moment de fer la rematada li queda molt tova. 72’ Adrián Marín s’escapa de dos defensors a la banda esquerra i sorprèn amb un xut que se’n va al lateral de la porteria del Girona.
78’ Doumbia envia un bon cop de cap al pal en la millor ocasió del partit.
83’ Calleri endreça la pilota des de l’interior de l’àrea i deixa el 2-0 al marcador
86’ Portu retalla diferències amb un xut potent només d’entrar a l’àrea per la banda dreta (2-1).