I darrere seu... el desert

Entre Portu i Stuani han marcat 60 dels 87 gols que el Girona ha anotat en els dos cursos a primera

Cap altre jugador ha tingut una contribució notable i, de fet, un defensa que enguany no ha marcat, Juanpe, és el tercer màxim artiller de l’equip a l’elit

Stuani i Portu, Portu i Stuani, són els noms del gol del Girona a primera divisió. El 7 i el 9 han acaparat la producció golejadora dels blanc-i-vermells a l’elit, sent futbolistes absolutament capitals i imprescindibles, per mèrits propis, sobretot en el cas del charrúa, però també per demèrit de la resta, ja que no hi ha hagut un altre jugador en la plantilla en les dues temporades que l’equip ha militat en la màxima categoria que hagi protagonitzat una contribució golejadora notable, ni tan sols destacable. Stuani i Portu són el 69% de les dianes del Girona a primera, i 60 dels 87 gols anotats en els dos cursos porten la signatura d’un dels dos: 40 de l’uruguaià i 20 del murcià, repartits en 21 (2017/18) i 19 (2018/19) del davanter i 11 (2017/18) i 9 (2018/19) de l’extrem. No és estrany que, amb el descens, diversos clubs els tinguin a l’agenda.

El percentatge ha crescut i ha estat més elevat en aquesta última campanya, la del descens. En la passada van fer el 64% dels gols, 32 de 50, i en aquesta, el 75%, 28 de 37. És evident, doncs, que l’equip ha trobat a faltar una aportació extra: aquest curs, a banda de Stuani i Portu, només han celebrat un gol set jugadors blanc-i-vermells més: Doumbia (2), Aleix García (2), Borja García (1), Bernardo (1), Alcalá (1), Ramalho (1) i Pere Pons (1), nombres molt pobres, també indicatius de tot plegat. De fet, amb 9, el que ha orientat Eusebio Sacristán és l’equip del campionat que menys futbolistes li han marcat i també, de retruc, un dels menys golejadors. Amb 37 dianes a favor, és el segon que menys ha marcat en la lliga, empatat amb el Leganés i només superat pel Valladolid, amb 32.

Olunga, entre els 4 primers

Una explicació que al Girona li ha faltat complementar Stuani i Portu és que el jugador blanc-i-vermell que completa el podi de màxims golejadors de l’entitat a primera és un defensa, Juanpe, que, a més, aquesta última temporada no ha fet ni un gol. Amb les cinc dianes que va anotar el curs passat, a les ordres de Pablo Machín, n’ha tingut prou el central canari per ser un dels tres més prolífics.

El nom que li segueix les passes també posa de manifest el problema, Michael Olunga, que amb tres dianes és el quart màxim artiller del club a l’elit, empatat amb Aleix García i Borja García. El davanter kenyà, que només va militar de blanc-i-vermell la temporada passada, en què va entrar amb comptagotes –va disputar 426 minuts, repartits en 14 partits amb 4 titularitats–, els va fer tots en el mateix partit, en aquella golejada memorable al Las Palmas a Montilivi (6-0) en què va signar un hat-trick. Olunga té una mitjana d’un gol cada 142 minuts. Els mateixos gols que l’ariet africà han sumat Aleix i Borja, això sí, amb més minuts disputats. El primer curs, el d’Ulldecona va participar menys i va fer un gol, en aquest n’ha fet dos. El cas del madrileny ha estat a l’inrevés, tot i jugar més o menys el mateix, aquesta campanya ha marcat una diana, mentre que la passada en va fer dues.

Després d’aquests, ja venen jugadors amb dues dianes en el seu compte personal. Darrere de Stuani i Portu hi ha hagut un desert golejador.

LES DADES

69%
dels gols
del Girona a primera són de Stuani o de Portu. Són 60 dels 87 anotats en dos cursos.