Girona

Escenari de solitud a segona A

Amb els descensos del Nàstic i el Reus, i ja sense cap equip de segona B en la lluita per l’ascens, el Girona serà l’únic club català a segona A

En les nou temporades que van militar a plata abans de pujar a primera, els gironins sempre van compartir representació amb, com a mínim, un equip més del territori català

El Girona competirà la temporada vinent a segona A després de consumar el descens de primera divisió ja fa tres setmanes. Abans de l’ascens històric a la màxima categoria, el conjunt blanc-i-vermell ja va militar a plata durant nou cursos consecutius, entre el 2008/09 i el 2016/17, per tant, tornarà a un escenari conegut, tot i que diferent de l’habitual pel que fa als representants catalans que l’acompanyaran. Si bé en les anteriors campanyes, els de Montilivi havien estat sempre ben acompanyats per altres clubs del territori, el curs vinent el Girona serà l’únic representant de Catalunya que jugarà a segona A, un fet que no passava des de la temporada 2007/08, en la qual el Nàstic ja hi va competir sol –un curs abans no hi va haver cap català a la categoria i un després s’hi va afegir el Girona.

Tres descensos nefastos

La carambola que ha portat a l’escenari actual dels equips catalans a segona A ha estat d’allò més esperpèntica. El Girona va dilapidar un marge de nou punts respecte al descens en les últimes deu jornades del campionat que el va deixar sense opcions fermes en l’últim partit, mentre que el paper del Reus i el Nàstic a segona A ha estat indigne. Els reusencs ja van acabar el mercat d’estiu amb problemes amb el límit salarial que van desembocar en un descens administratiu en finalitzar la primera volta de la lliga. Amb els del Baix Camp fora de combat, el Nàstic no ha aconseguit la regularitat necessària per evitar el descens, encara amb cinc jornades per disputar-se. El conjunt grana ha estat tot un despropòsit amb múltiples canvis en la seva plantilla i sense un rumb fix durant la campanya.

Sempre acompanyat

En els nou cursos que va encadenar a segona A abans de l’ascens a primera, el Girona sempre va tenir com a mínim un acompanyant català a la categoria. De fet, entre el 2008 i el 2017 o el Nàstic o el Barça B sempre han estat al costat dels gironins, que han vist com en quatre temporades seguides el Sabadell també hi va ser i, fins i tot, el Llagostera o el mateix Reus.

En el curs 2011/12 i en el 2014/15, a part del Girona hi va haver tres catalans més a plata, amb el Nàstic, el Barça B i el Sabadell, i el Barça B, el Sabadell i el Llagostera, respectivament. Aquells van ser els anys de més èxit des de finals dels vuitanta i l’inici dels anys noranta en què la presència d’equips catalans a segona A era multitudinària. Fins a cinc equips, amb el Figueres i el Palamós com a protagonistes i amb la sorpresa del Mollerussa la temporada 1988/89, competien regularment en una categoria que a finals dels noranta i coincidint amb els primers anys de segle, fa gairebé dues dècades, va veure com es reduïa a mínims la representació catalana. El Lleida en set anys consecutius, el Nàstic o el Terrassa van passar a ser els protagonistes fins que en el curs 2006/07 cap equip català es va colar a segona A, en l’única campanya òrfena de les últimes 50.

Amb el final previsible del Nàstic i el Reus, a més de la manca d’un equip català prou potent i amb bagatge de segona B per lluitar per l’ascens, tots els factors indicaven que la campanya 2019/20 havia de ser la segona del segle sense catalans. Desgraciadament hi serà el Girona, que lluitarà per estar-hi el menor temps possible.

ELS MÉS HABITUALS

Des del 2008 al 2017, el Girona ha vist com o Nàstic o Barça B sempre l’acompanyaven

TRES CLUBS MÉS

En el curs 2011/12 i en el 2014/15 hi va haver quatre equips catalans en total a 2a A

UN BUIT A 2A A

En les últimes 50 temporades, només en el curs 2006/07 no hi va haver cap català

DE RÈCORD

En el curs 1988/89 91/92 i 92/93 hi va haver fins a cinc clubs catalans a segona A
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)