Girona

Una formació al costat dels millors

Unzué ha treballat i crescut al costat de grans tècnics com Rijkaard, Guardiola o Luis Enrique

Entrenant al primer nivell ho ha guanyat absolutament tot

El bagatge i l’experiència del nou tècnic del Girona, Juan Carlos Unzué, poden semblar poca cosa si es posen en un sac només les dues aventures com a primer entrenador que ha viscut al llarg de la seva dilatada trajectòria. Des que va penjar els guants com a porter professional, el 2003, el navarrès només ha encapçalat el cos tècnic del Numància, a segona divisió A, i el Celta de Vigo, a primera divisió. Amb els de Sòria, Unzué va completar una temporada tranquil·la en la categoria de plata però lluny de l’ambició que tenia a l’inici de curs, mentre que amb els gallecs la història va ser la mateixa, i el projecte a Balaídos es va donar per tancat.

Tot i aquestes experiències breus com a primer entrenador, el nou preparador del Girona no havia abandonat la banqueta d’un equip professional fins l’estiu passat. Catorze temporades vivint la rutina i la pressió amb plantilles de primer nivell, i per sobre de tot, aprenent dels millors de l’ofici, ja que Unzué, molt vinculat al Barça, ha pogut beure de la font del coneixement d’entrenaments de nivell mundial.

Enlairament blaugrana

Si el gran trampolí de la carrera d’Unzué com a porter va ser el Barça –hi va arribar per mitjà de Cruyff i, tot i estar a l’ombra de Zubizarreta, després de dos cursos va fer el salt al Sevilla, on es va consolidar com a professional–, com a entrenador també va trobar a la casa blaugrana la rampa de llançament. En concret, com a preparador de porters del primer equip, on va arribar a l’inici de l’era Laporta formant equip amb el cos tècnic que encapçalava Frank Rijkaard.

Unzué va viure de ben a prop el dia a dia del renaixement d’un equip que va viure el seu gran moment de glòria amb la Champions de París (2006). Com a mestres en aquesta primera etapa va tenir el mateix Rijkaard (2003-2008) i Pep Guardiola, amb qui va compartir vestidor i coneixements també com a preparador de porters entre el 2008 i el 2010, en una primera etapa, i en el curs 2011/12, en la segona. Amb el de Santpedor, Unzué va veure la confecció, consolidació i mecanismes de joc d’un dels millors equips de tots els temps: un Barça que va meravellar amb un triplet per a la història durant la campanya 2008/09.

Un punt d’inflexió

Tancada l’etapa al Barça i després del projecte frustrat d’entrenar el Racing de Santander (2011/12), per la falta d’acord en el contracte a pocs dies de començar la temporada, Unzué va fer un pas més en la seva carrera a les banquetes i va deixar la preparació de porters per convertir-se en la mà dreta de Luis Enrique. Amb el de Gijón, l’entesa va ser màxima al Celta de Vigo, on van aconseguir signar una gran temporada (2012/13). El bon joc a Balaídos els va servir per tornar de nou al Camp Nou. En les tres temporades que van dirigir la primera plantilla del Barça, els resultats van tornar a ser excel·lents, i en la 2014/15 Unzué va viure i guanyar el seu segon triplet com a membre d’un cos tècnic.

Amb totes aquestes experiències acumulades, hi ha diversos factors que semblen clars en la manera d’entrenar i jugar de Juan Carlos Unzué. D’una banda, l’ascendència del llegat de Cruyff en la carpeta de tàctiques del nou entrenador gironí, ja que tècnics com Rijkaard o Guardiola han estat ferms defensors del joc de possessió que va començar a instaurar al Barça l’holandès volador des de la seva arribada a la banqueta. De l’altra, la capacitat de competir i de conviure amb la pressió –tot i que no des de la primera línia– d’haver d’obtenir bons resultats amb les seves plantilles. Si bé és cert que en la carrera individual a la banqueta els èxits se li han resistit, tampoc es pot dir que hi hagi fracassat.

Ara caldrà veure com tota aquesta formació adquirida al costat dels millors es posa en pràctica a Montilivi, on tot sembla indicar que l’àrea esportiva disposarà dels recursos econòmics suficients per armar una plantilla competitiva que tindrà com a objectiu clar el retorn a primera.

PER A LA HISTÒRIA

2
triplets
ha guanyat Unzué com a membre del cos tècnic del Barça. Els dels cursos 2008/09 i 2014/15

UN ORIGEN CLAR

Cruyff va apostar per ell com a porter, i també l’ha influït com a entrenador

PREPARAT

14
temporades
com a membre d’un cos tècnic de primer nivell té Unzué com a bagatge

Les paraules a Neymar, una mostra del caràcter de Juan Carlos Unzué

El fet d’haver format part del cos tècnic del primer equip del Barça ha permès a Unzué aprendre i haver de tractar amb les estrelles mundials que han passat pel vestidor blaugrana al llarg d’un bon grapat de temporades. En aquest escenari, l’ara tècnic del Girona no s’ha mostrat cohibit, i un clar exemple és l’enganxada que va tenir amb Neymar durant la temporada 2016/17. L’entrenador navarrès va recriminar l’actitud del jugador durant l’entrenament, i Neymar no va encaixar gens bé l’advertiment. Unzué va avisar el crac que si no canviava certes coses la seva carrera podria caure en declivi. Sembla que potser no anava del tot desencaminat. D’altra banda, Unzué també va saber connectar amb altres pesos pesants del vestidor com per exemple Messi o Luis Suárez.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)