Territorial

Una dècada de protagonisme

1a catalana. La permanència de la Jonquera permet que per tercer cop en els últims deu anys s’assoleixi el màxim d’equips de la demarcació gironina en la categoria, amb un total de set

El pes dels equips de la demarcació gironina a primera catalana ha anat en augment en els últims deu anys, i les xifres així ho demostren. Si fa una dècada –el curs 2009/10– només hi havia tres equips del territori en la categoria (Guíxols, Banyoles i Peralada), de cara a la campanya que ve s’assolirà de nou el rècord de presència gironina, amb set clubs gironins que competiran en aquest nivell. La reestructuració de categories implantada la temporada 2011/12 i la consolidació de projectes de la demarcació han ajudat a fer que en els darrers deu anys sigui habitual veure quatre, cinc o sis equips de les nostres comarques en la competició.

Si bé és cert que la presència de conjunts gironins és habitual a primera catalana, també ho és que sovint queden encallats en aquesta categoria i costa fer el pas cap a tercera. En l’última dècada els resultats demostren que hi ha hagut tres campions gironins que han fet el salt directament cap a tercera divisió –l’Olot, la temporada 2010/11; el Figueres, la 2011/12, i el Peralada, la 2013/14–, i fins a cinc equips han pogut pujar de categoria. Més enllà dels tres campions, també van fer un pas endavant el Palamós –tibat cap amunt després de la compra de la plaça a segona B de l’Espanyol B l’estiu del 2012– i la Jonquera, subcampió en la campanya 2015/16.

Per contra, en l’apartat de descensos d’equips de la demarcació cap a un nivell inferior, se n’han produït set en els últims deu anys. En el pas per primera catalana hi trobem equips que de pujada –el Figueres o l’Olot–, o de baixada –el Blanes o l’Abadessenc–, només hi van competir un curs en la darrera dècada.

El Lloret, un il·lustre

Mantenir-se en una categoria tan competitiva no és gens fàcil, i alguns clubs gironins s’han convertit en especialistes en aquest repte. El Farners, que ha baixat aquesta temporada, encadenava vuit cursos a primera catalana, un fet que deixa el Lloret com l’equip més veterà d’aquest últims deu anys. Els lloretencs encetaran el novè campionat de primera catalana en una categoria en què sovint hi ha clubs il·lustres del futbol català i gironí. El Guíxols hi va competir un munt d’anys però va caure a segona el curs 2014/15, el Banyoles ha tancat una gran temporada i d’altres com el Palamós, el Figueres o l’Olot també han hagut de suar de valent per guanyar-se el prestigi en la màxima categoria que gestiona la FCF.

LA XIFRA

9
cursos seguits
a primera catalana sumarà el Lloret. El més veterà dels gironins en l’última dècada

MIRANT AMUNT

El Peralada va ser l’últim campió gironí (2013/14), i la Jonquera, l’últim ascens (2015/16)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)