Girona

Una pretemporada a l’inrevés

El Girona ha acabat la fase de preparació amb males sensacions i transmetent seriosos dubtes sobre la fiabilitat d’una plantilla feta per pujar

Tot i que els resultats s’han d’agafar amb pinces, l’equip d’Unzué no ha guanyat cap dels últims quatre partits, dels quals tres han acabat en derrota

Una cosa són els resultats i una altra, les sensacions. En la lliga, els resultats són prioritaris i en la pretemporada, intranscendents. Durant la fase de preparació, l’objectiu no és guanyar, sinó posar l’equip a punt: treballar els conceptes, assolir un nivell físic òptim, acoblar les peces noves. En definitiva, engreixar la maquinària de la millor manera possible per a quan arribi l’hora de la veritat.

A partir d’aquest cap de setmana, les victòries i les derrotes ja seran rellevants. Per al Girona i per als seus 21 rivals. I fa tota la pinta que els d’Unzué no han acabat d’aprofitar el mes de treball, amb estada a Manchester inclosa. La pretemporada sembla que ha sortit a l’inrevés: es va començar fort (tres victòries) i s’ha acabat fent un gir cap a la deriva (un empat i tres derrotes). Això, en clau de resultats. Perquè les sensacions són pitjors: l’assaig general contra l’Osca –rival directe a segona A– va posar de manifest aspectes molt preocupants més enllà del 0-2. Defensivament, els blanc-i-vermells van patir molt cada vegada que el rival es va plantar a tres quartes parts de camp. Ofensivament, els d’Unzué van tenir una feinada per fer pessigolles al seu rival malgrat tenir noms com Stuani, Marc Gual, Borja García, Samu Saiz... No hi va haver tampoc equilibri al mig del camp, on fan més falta que mai jugadors de les característiques de Pere Pons, Rubén Alcaraz i David Timor, per posar tres exemples. Ni el sistema ha quedat del tot definit: el tècnic ha sortit en els dos últims partits amb un 4-3-3, però en la segona meitat contra l’Osca va tornar a la defensa de tres. Això de dubtar i canviar de dibuix al primer revés ja ho feia Eusebio.

Feina per fer

També és cert que Juan Carlos Unzué no ha pogut treballar des del minut 1 amb una plantilla ben definida, perquè a hores d’ara encara hi ha interrogants molt importants. Sortirà Bounou? Continuarà Cristhian Stuani? Canviaran d’aires Borja García i Granell? Trobarà Doumbia una sortida o continuarà arrossegant-se a Montilivi? Fa quatre dies va perdre Pedro Porro. Fa unes setmanes, la lesió de Valery també va ser un cop dur, perquè incorpora una baixa en una de les poques posicions que semblaven ben cobertes. Aquesta incertesa també ha jugat en contra d’un cos tècnic nou de trinca que necessitava conèixer-se, perquè Unzué, Chicho i Juan Carlos Moreno mai havien treballat plegats.

És segur que la fotografia de la plantilla variarà en els propers dies. Hi han d’aterrar Gumbau i possiblement Gallar, però també un central que apuntali un eix que en els últims dies no ha transmès bones vibracions. I tot i que en atac l’equip tampoc ha acabat de convèncer –un gol en els últims tres partits–, ja se sap que quan s’ajunten futbolistes com Borja, Samu Saiz, Stuani i Marc Gual, no en pot sortir res dolent.

Un repartiment dispers

El Girona ha acabat la pretemporada amb divuit jugadors, que a hores d’ara es poden considerar del primer equip. Entre els quals, però, hi ha jugadors com Doumbia i Valery, amb els quals no es pot comptar encara que sigui per motius ben diferents. De fet, Doumbia no ha tingut ni participació, igual que Bounou, que va tornar tard després dels compromisos internacionals, i després, entre algunes molèsties i la incertesa sobre el seu futur, no ha acabat jugant. La teoria diria que, amb una plantilla així de curta, bona part dels jugadors haurien hagut d’acumular molts minuts, però la realitat està molt allunyada d’aquest escenari, per motius diversos. Primer, perquè les lesions han estat un llast per a una llarga llista de jugadors com ara Juanpe, Jairo, Borja, Planas, Diamanka, Valery, Maffeo, Porro –ja fora del club–, Aday i Mojica. I segon, perquè Juan Carlos Unzué ha utilitzat un total de 35 jugadors en els set partits de la pretemporada: divuit del primer equip, sis del Girona B, dos del juvenil i nou que el curs passat estaven al Peralada, dels quals ja han deixat el club Montes i Boselli.

Amb una nòmina de jugadors tan gran, s’entén que el repartiment dels minuts hagi estat molt dispers. De fet, només Iago López i Pachón han participat en els set amistosos que han jugat els gironins, tot i que no són dels que més rodatge acumulen de la plantilla. I és que qui més minuts ha acumulat en la pretemporada és Alcalá. El central de Mazarrón, que només s’ha quedat sense jugar el partit del Nàstic, en què tot el protagonisme va ser per als més joves, ha acumulat 426 minuts a les cames després de jugar el partit sencer contra el Leeds, contra el Montpeller i contra l’Osca. Seguint Alcalá, hi ha Maxi Villa, a qui Unzué ha hagut d’utilitzar més del previst per les baixes de Maffeo i Valery i per l’absència de més centrals. A l’altre extrem hi ha Planas, i és que, deixant de banda els més joves, ha estat el que menys ha jugat. El lateral, de fet, només va disputar una part contra l’Al-Arabi, duel que no va poder ni acabar per una lesió que l’ha tingut apartat la resta de la pretemporada. En definitiva, la història de sempre. Stuani (63’), Aday (69’), Maffeo (72’), Mojica (114’) i Diamanka (141’) són altres jugadors del primer equip que no arriben del tot rodats a l’inici de la lliga.

En el capítol golejador, la temporada tampoc ha deixat grans conclusions. Marc Gual, que va marcar en els dos primers partits, semblava que despuntaria en aquest aspecte, però ja no ha tornat a veure porteria. El seu relleu va ser Granell, que és l’altre jugador amb dues dianes en la pretemporada, mentre que els altres cinc gols del Girona s’han repartit entre Juanpe, Borja, Soni –l’únic golejador que encara no es pot considerar cent per cent de la plantilla–, Choco Lozano i Mojica. A l’altra porteria la cosa no ha estat tan ajustada. Dels nou gols que ha encaixat el Girona en la pretemporada, sis els va rebre Suárez –condicionat pel 2-3 contra el Leeds–, mentre que Juan Carlos ha encaixat els altres tres, i dos van ser els de la prova definitiva contra l’Osca.

Unzué ha utilitzat 35 jugadors en total entre els del primer equip i els joves, una barbaritat

TOC D’ATENCIÓ

Els últims partits obliguen els gironins a espavilar en la setmana que comença la competició

DUBTES

A més de les sensacions a corregir, el Girona ha d’acabar de definir la plantilla en tres setmanes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)