Girona

Una segona de primera divisió

Els dos rivals amb els quals el Girona s’haurà d’enfrontar en quatre dies acumulen 90 cursos d’experiència en la màxima categoria

Només el Saragossa (58 temporades) té més presència en l’elit que el Deportivo (46) i el Racing (44)

Sembla el món a l’inrevés, però si algú hagués estat una vintena d’anys hivernant i agafés un diari per mirar els resultats de futbol segurament es preguntaria què ha passat perquè a primera hi hagi equips com el Getafe, l’Eibar o el Leganés, i a segona A, històrics com el Saragossa, el Deportivo, l’Oviedo, el Màlaga i uns quants més. És obvi que en la màxima categoria no hi ha lloc per a tots, i que menys el Barça, el Madrid i l’Athletic, tothom hi ha caigut un any o un altre; però també és cert que el control pressupostari que ha fet molt bé al futbol també ha estat una condemna –segurament merescuda– per a clubs amb una massa social espectacular, però que es van arribar a creure que endeutar-se sortia gratis. I el pas pel purgatori d’equips com per exemple el Saragossa (58 temporades a primera, però que ja enllaça set cursos a segona i en la majoria ha tingut restriccions econòmiques molt serioses) està sent molt més llarg i feixuc del que s’esperaven.

Ara, aquesta travessa pel desert és per als acabats de baixar de primera divisió que han allargat més el braç que la màniga i que a segona A es troben amb una caiguda brutal dels ingressos i uns contractes inassumibles (a pesar de la compensació pel descens). I si no es recupera de seguida la màxima categoria, el drama està servit: que ho preguntin a Las Palmas o al Màlaga. I alerta amb el Girona, si la temporada culmina –va per aquest camí– amb el fracàs d’un no ascens.

Dos rivals amb història

L’equip d’Unzué encara té dos partits contra dos equips que sumen 90 temporades a primera divisió. El Deportivo, rival de demà, n’hi ha jugat 46, i 41 a segona A. Només va desaparèixer del futbol professional la temporada 1974/75 (va jugar a tercera perquè la segona B no existia) i la 1980/81.

El Racing, rival de diumenge, ha estat més un Dragon Khan, amb 44 temporades a primera, 35 a segona A, 6 a segona B (cinc de les quals, en els últims set anys) i quatre a tercera.

Ni el Deportivo ni el Racing –tampoc el Girona– estan signant una temporada esplendorosa. Més aviat passa el contrari. Els gallecs estan en zona de descens i els cantàbrics no, tot i tenir els mateixos punts (7).

Només cinc equips de l’actual segona A no han jugat mai a primera (Alcorcón, Lugo, Fuenlabrada, Mirandés i Ponferradina). Els 17 restants, que sí que hi han estat –el Girona, dos anys– acumulen un total de 387 temporades en l’elit.

DOTZE DE SEGUITS

Els vuit rivals que han jugat contra el Girona ho han fet a 1a, i els quatre propers, també

MOLTA HISTÒRIA

Dels 22 equips de 2a A, 17 tenen passat a la màxima divisió, i entre tots sumen 387 cursos

HORES BAIXES

El Deportivo està en descens i el Racing no, però tots dos tenen els mateixos punts (7)
Sporting 47
temporades
Tenerife 43
Cadis 41
Deportivo 41
Elx 39
Oviedo 37
Rayo Vallecano 37
Màlaga (*) 36
Ràcing 37
Las Palmas 30
Saragossa 23
Albacete 23
Girona 22
Dotze temporades repartides en les dècades dels anys 30, 40 i 50 i deu a partir del curs 2008/09 (LFP)
Numància 21
Almeria (**) 18
Extremadura (***) 15
Alcorcón 10
Osca 9
Lugo 9
Ponferradina 7
Mirandés 6
Fuenlabrada 1
REFUNDACIONS
(*)
CD Màlaga + Màlaga CF
(**)
AD Almeria + CA Almeria + UD Almeria
(***)
CF Extremadura + Extremadura UD
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)