Girona

Adaptació nutricional

D’importància. El paper de l’encarregat d’equilibrar i adequar l’alimentació als futbolistes del Girona, Sergi Mateo, ha estat cabdal durant el confinament per mantenir el bon to de la plantilla

Després de gairebé 50 dies de confinament, sense poder sortir de casa i continuar amb els plans d’entrenaments estipulats per a aquest punt de la temporada, el cos tècnic del Girona ha hagut d’adaptar-se a la situació amb uns mitjans canviants i limitats depenent del jugador. Si bé Pep Lluís Martí ha hagut de redreçar les xerrades cap a la psicologia i els preparadors físics, confeccionar plans acurats per mantenir la forma dels futbolistes, Sergi Mateo, Mate, el nutricionista del club, ha hagut de readaptar totes les dietes als nous hàbits físics dels jugadors, que no paren, però que tampoc poden tenir la mobilitat necessària per fer les activitats més habituals damunt del camp.

“En el moment que vam saber que la plantilla s’havia de confinar vam tractar aquesta etapa amb similituds respecte a les pautes generals del període de descans, al Nadal o a l’estiu. El problema és que ha durat massa i hem hagut d’anar fent evolucionar les pautes per fer-les molt més individualitzades. Hem de tenir en compte que els jugadors estan limitats pel que fa a l’espai, s’han perdut les adaptacions de l’entrenament, a les quals ara ens haurem de posar una altra vegada”, comenta Mate, l’autèntic expert en la matèria en el Girona: “S’ha d’estar preparat i conviure amb la incertesa per tal de tornar als entrenaments, des del punt de vista nutricional, en les millors condicions possibles, és a dir, pel que fa a la composició corporal, intentar no guanyar el greix corporal que es pot guanyar, o no perdre la massa muscular i intentar mantenir-la”, hi afegeix.

Pautes individuals

Cada jugador del Girona disposa d’una dieta individual i personalitzada segons les necessitats i els gustos alimentaris que tenen per fer-ho més amè: “Vam enviar unes pautes generals sobre la ingesta de verdures, hortalisses, fruites i fruits secs, a més de la reducció de carbohidrats o cereals (aquests, sempre que hi estiguin presents, ha de ser de manera integral), augmentar la ingesta de proteïnes, assegurar una ingesta de greixos saludables i una hidratació constant. També s’ha receptat suplementació clínica a base d’omega 3, vitamina D, etc. com a complement”, comenta el nutricionista, content de la resposta dels jugadors: “Des del primer dia, la resposta és exemplar i això diu molt d’ells. Estan centrats en l’objectiu que tenim tots de pujar a primera divisió i estan complint en tot, encara que formi part de la seva feina; els aplaudeixo. Estic en contacte amb ells i posem en comú idees, noves receptes, canvis en les pautes, consells a l’hora d’anar a comprar, etc.”

Sergi Mateo demana cada matí als jugadors el seu pes com a variable única per mantenir un control dels seus nivells d’acord amb la competició: “Des de la meva parcel·la de la nutrició demano una foto de la bàscula amb el seu pes. El pes és un paràmetre de composició molt variable, ja que pot indicar una disminució de massa muscular o un augment de greix corporal, però, com a mínim assegurem, dins els recursos, una variable de la composició corporal. El pes ha d’estar a prop del pes objectiu que han de tenir durant la competició”, argumenta Mate, sabedor que ha de motivar als futbolistes en una etapa dura i diferents per a ells: “Ens ha passat a tots que tenim dies bons o dolents. Costa mantenir una motivació constant, hi ha jugadors que viuen sols i la nostra feina és que se sentin motivats i amb la predisposició màxima per tornar als entrenaments en la millor condició”.

Amb la tornada als entrenaments en l’horitzó, per a Mate torna a venir la feina per adaptar de nou les pautes a les noves metodologies físiques: “Amb el retorn als entrenaments de camp es tornarà a adaptar tota la nutrició, de nou individualitzada segons necessitats i gustos, en funció de la despesa energètica que tenen de més i en funció de preparar el màxim els jugadors; com arriben respecte a la inactivitat i els objectius i temps que tenim per poder posar-nos bé a nivell de composició corporal i de rendiment, per tal que no afecti en els entrenaments la certa inactivitat del confinament”, conclou Sergi Mateo, ja una peça indispensable del club.

LES REACCIONS

El confinament ha durat massa i hem hagut d’adaptar les pautes fent-les més individualitzades i tenint en compte les necessitats i gustos
Demano a cada jugador una foto de la bàscula amb el seu pes, ja que pot ser variable i pot indicar una disminució de la massa muscular
Sergi Mateo
nutricionista del girona

Un nou llibre, a punt de sortir

J.S.

Després de publicar “Se juega como se come”, una guia nutricional per a futbolistes, Sergi Mateo està a punt de veure com un segon llibre sortirà a la llum properament. És Cocina, que sales, amb diversos aspectes i receptes per menjar sa: “Hi hem posat molta dedicació i treball. Hi tinc dipositada molta il·lusió i sorprendrà molta gent. Serà una bona eina per traduir a la taula els coneixements que tothom té, però en funció de les necessitats dels jugadors, els gustos, els aliments que tingui…. Serà molt divertit i esperem el moment oportú per publicar-lo, que tot es posi a lloc i que la gent estigui bé”, diu Mate.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)