Girona

Forats per treure el cap

Els debuts en quatre dies del bisbalenc Ricard Artero i del banyolí Dawda Camara certifiquen l’oportunitat que representa el context actual per als futbolistes del planter

Míchel confia en el jovent, però també s’hi ha vist abocat per les limitacions de la plantilla i forçat per l’allau de baixes

En quatre dies de diferència, un jugador de la Bisbal d’Empordà i un de Banyoles han vist acomplert el somni de debutar en el futbol professional. Amb dèficit de jugadors gironins a la primera plantilla, la representació de la demarcació s’està inflant amb joves del planter que treuen el cap. Com ja va fer el figuerenc Ureña abans, Ricard Artero va debutar contra l’Alcorcón i Dawda Camara, l’últim d’afegir-s’hi, ho va fer dilluns a l’Heliodoro Rodríguez López. El context ha afavorit la presència múltiple de jugadors molt joves al primer equip. A Míchel no li fa por apostar pel jovent, però s’hi han afegit les limitacions d’una plantilla curta, tancada a l’estiu amb mancances en algunes posicions que ja convidaven a haver de recórrer al planter, i ho ha acabat de condicionar l’allau de baixes. A Tenerife, la banqueta la formaven dos jugadors del primer equip (Juncà i Pablo Moreno, que té 19 anys) juntament amb el dorsal 27 de Gabri, el 29 d’Arnau Ortiz, el 30 de Jona, el 34 d’Àlex Sala, el 36 d’Artero i el 42 de Dawda, el quart jugador del planter que Míchel fa debutar aquesta temporada a segona A després d’Ureña, Gabri i Artero.

Dawda, davanter centre que viu la seva primera temporada de sènior –acaba de fer 19 anys-–, és el màxim golejador del filial i, després de ser citat per Míchel contra l’Osca, va debutar a Tenerife en els últims cinc minuts –més els set que es van acabar jugant d’afegit– per intentar buscar el 2-2, sense èxit. El treball i la personalitat malgrat les adversitats no va tenir recompensa, però a Dawda ningú li traurà l’orgull d’haver arribat on aspirava quan, en edat aleví, va canviar el Porqueres pel Banyoles. Artero hi va arribar d’infantil, des del Bisbalenc. “Són dos jugadors d’aquí, que van arribar en etapes primerenques i que han fet el salt”, explica el director esportiu del planter, Albert Síria.

Rendiment i potencial

Dawda ha anat superant totes les etapes des d’aleví, tot i que no ho ha tingut fàcil. “Sempre ha estat un jugador molt noble; li faltava malícia, capacitat competitiva, i ha tingut lesions importants que l’han fet parar molt. Problemes físics, associats al creixement, que l’han tingut temps sense jugar”, recorda Síria, que prioritza el potencial al rendiment: “Han progressat jugadors que no han ofert rendiment durant l’any, però que tenien capacitat de creixement, progressió. És una de les claus perquè Dawda sigui aquí. Ha estat més de potencial que de rendiment, amb diverses lesions, però l’hem mantingut perquè hem cregut en la seva progressió. Qui té potencial ha de continuar, i no aquell que ofereix rendiment per unes condicions físiques o puntuals.” Síria defineix el davanter banyolí: “És un atleta que juga bé a futbol, amb una genètica que el fa diferent. Descarrega molt bé i dona molt d’aire a l’equip, però també té mobilitat. I, havent estat construït aquí, entén el futbol, amb una bona capacitat de lectura.” El màxim responsable del planter li veu un punt, que no és menor per a un davanter, per acabar de polir: “Si és capaç de tenir més calma per ser determinant amb el gol, en la definició, serà un davanter molt bo. Abaixar les revolucions, escollir bé, amb precisió. El mercat no té aquest tipus de davanters.”

Pretès però lligat

A Artero, l’oportunitat li va arribar quatre dies abans, en l’últim partit a casa, contra l’Alcorcón. Míchel ja n’havia parlat molt bé més d’una vegada, però va preferir esperar a tenir una fase més tranquil·la i còmoda (3-1) per donar-li responsabilitat. I amb les mancances al mig del camp, multiplicades per les lesions –un parell de mesos sense Borja García ni Darío, i la baixa de Terrats es pot enfilar als quatre mesos—, és fàcil que el bisbalenc vagi tenint més presència al primer equip, al qual ja està integrat, sense haver tornat a jugar al filial des de fa setmanes. “És un migcampista modern”, resumeix Síria, abans de desenvolupar-ho: “Té unes capacitats físiques i tècniques privilegiades, amb una potència d’arrencada que li permet superar pressions amb verticalitat. No és un mig centre constructor, sinó un interior, un 8 de projecció ofensiva i verticalitat, amb molt de recorregut ofensiu.” Síria destaca “la intel·ligència” d’un jugador que ha madurat molt i que “farà que sigui futbolista d’elit”. De fet, diversos clubs de primer nivell s’han interessat per Artero, però el Girona el té lligat i protegit.

Míchel recuperarà per al Girona-Cartagena de diumenge Stuani i Samu Saiz, un cop superada la sanció, i tindrà una mica més d’aire. Però, tal com té de limitada la plantilla, no només és probable que els que han tret el cap –Ureña, Gabri, Artero, Dawda-- acumulin presències, sinó que altres companys tinguin també l’oportunitat.

LA XIFRA

4
jugadors del planter
ha fet debutar a segona A Míchel: Ureña, Gabri, Artero i Dawda
q. PUIG / GFC
4
jugadors del planter
ha fet debutar a segona A Míchel: Ureña, Gabri, Artero i Dawda
38. ARNAU Martínez
11 partits, 917 minuts
Manté dorsal del filial, però és de ple dret del primer equip des de la irrupció de la temporada passada. La cita amb la selecció espanyola sub-19 ha fet tallar la continuïtat del premianenc, un dels jugadors més destacats.
32. Òscar UREÑA
9 partits, 324 minuts
El figuerenc, una de les sorpreses del curs, és un recurs habitual per a Míchel, tot i que ara està lesionat i acumula tres partits de baixa
27. GABRI Martínez
4 partits, 109 minuts
L’extrem de Sant Fost de Campcentelles va tornar a jugar a Tenerife, després d’un temps sense fer-ho.
36. Ricard ARTERO
1 partit, 17 minuts
En la vuitena convocatòria, Míchel va fer debutar contra l’Alcorcón el migcampista de la Bisbal d’Empordà.
42. DAWDA Camara
1 partit, 5 minuts
Ja havia estat convocat contra l’Osca, i a Tenerife, sense Stuani i perdent 1-0, el banyolí va debutar en el futbol professional.
* (26. IBRA KÉBÉ)
11 partits, 371 minuts
Va començar el curs amb dorsal del filial, però just abans del tancament del mercat li van fer fitxa del primer equip (6)
SENSE MINUTS
30. JONATAN MORILLA
Porter. 2 convocatòries
33. LOÏC WILLIAMS
Central. 4 convocatòries
40. ÁLEX CASTRO
Davanter. 2 convocatòries.
29. ARNAU ORTIZ
Mitjapunta.3 convocatòries.
34. ÀLEX SALA
Migcampista. 2 convocatòries.
Va començar el curs amb dorsal del filial, però just abans del tancament del mercat li van fer fitxa del primer equip (6)
SENSE MINUTS
30. JONATAN MORILLA
Porter. 2 convocatòries
33. LOÏC WILLIAMS
Central. 4 convocatòries
40. ÁLEX CASTRO
Davanter. 2 convocatòries.
29. ARNAU ORTIZ
Mitjapunta.3 convocatòries.
34. ÀLEX SALA
Migcampista. 2 convocatòries.

ANYS DE TREBALL ANYS DE TREBALL

Dawda, al Girona des que era aleví, i Artero, des d’infantil, fan tots els esglaons Dawda, al Girona des que era aleví, i Artero, des d’infantil, fan tots els esglaons

LA VALORACIÓ

Artero és un interior de projecció ofensiva i verticalitat amb molt recorregut i intel·ligència
Albert Síria
DIRECTOR DE L’ACADÈMIA GFC
Dawda ha tingut anys amb lesions sense rendiment, i l’hem mantingut per potencial. Dona aire a l’equip, descarrega i té mobilitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)