Girona

NECROLÒGICA

Xavi Agustí, el més llest de tots

Jugador golejador, va ser secretari tècnic, vicepresident i entrenador del Girona
Intuïtiu, motivador i hàbil, s’expliquen mil anècdotes del seu pas pel món del futbol

En Xavi Agustí en sabia molt, de futbol. Una figura com la seva seria impossible en el futbol d’avui en dia, però durant quaranta anys va ser figura central del futbol gironí i català. Jugador de gran nivell i entrenador de molts equips a tercera i segona B, va ser abans secretari tècnic i directiu del Girona i figura clau per descobrir jugadors i portar-los a grans clubs. Feia d’informador quan encara no hi havia representats com els d’ara. Però sobretot va ser enamorat i seguidor fidel del Banyoles i el Girona. Xavier Agustí Boschdemont (Banyoles, 1940) va morir la nit de dimarts als 82 anys. Casat amb Dolors Hereu, deixa cinc fills. La cerimònia exequial es farà aquest matí a les deu, a l’església de Santa Maria dels Turers de Banyoles.

Amb Xavi Agustí desapareix una part de la memòria del futbol gironí. Fill d’una reconeguda família de Banyoles, va destacar ben aviat en el món de futbol i, encara juvenil, va passar del Banyoles a l’Espanyol juvenil i va jugar amistosos amb el primer equip. Amb 20 anys va fitxar pel Girona, on va destacar com un davanter golejador. Podia jugar en punta o com interior. Va aprofitar un canvi de residència per motius d’estudi per fitxar pel Plus Ultra de Madrid, filial del Real Madrid. Estudiava ciències polítiques, poc habitual en aquella època, i va ser a la universitat on va tenir un incident amb Manuel Fraga Iribarne, llavors professor universitari, en una manifestació en què el va empentar, el va fer caure i el va trepitjar. Abans Fernando Daucik el va voler per a l’Atlético de Madrid, però quan va arribar havia estat destituït. Va jugar diverses temporades amb el Plus Ultra, tot i una lesió al lligament intern i al menisc. El servei militar el va portar a Melilla, ja amb 25 anys. Allà va jugar un any a segona divisió abans de tornar al Girona, on va ser el màxim golejador de la temporada 1966-1967, amb disset gols. Es va retirar, encara jove, al Banyoles.

Maurici Duran Garcia era president del Banyoles i Xavi Agustí en va ser jugador, directiu i fins i tot president. El 1973 Maurici Duran va ser elegit president del Girona i Xavi Agustí va ser la seva mà dreta. Formalment va ser secretari tècnic, directiu i vicepresident, però en realitat era el que hi entenia i ho manegava tot. Va fitxar entrenadors i jugadors i feia i desfeia a Montilivi. Va portar jugadors de primer nivell que feien la mili a Girona. Va descobrir jugadors com Manolo Valle i Arseni Comas que van arribar a primera. Era una persona escoltada i influïa a molts clubs de les comarques. Va deixar el Girona el 1978 després de ser-ne durant dos mesos president en funcions.

Com a entrenador va tenir una llarga trajectòria. Va començar a l’Escala, a l’Olot i després va tenir cinc grans temporades al Banyoles, a tercera divisió. Agafava i “reciclava” jugadors veterans. Va fer debutar Jordi Codina Russet, amb encara no 16 anys.

Amb el cor dividit entre Banyoles i Girona havia de tornar a Montilivi. Ho va fer com a entrenador en un moment delicat, després que l’equip hagués baixat a tercera divisió. El 1988 el va pujar a segona B. Va fer confiança a un jove Delfí Geli que va quedar màxim golejador i va tenir molt a veure amb el seu fitxatge pel Barcelona. Després va fer tres bones temporades, en la darrera de les quals va estar a punt de pujar a Segona A. Es va arribar a la lligueta d’ascens amb el Linense, el Salamanca i el Vila-real. Calia guanyar a Salamanca a la última jornada i no es va fer. Va pujar el Vila-real. Xavi Agustí es va indignar amb la directiva per no haver-se sabut moure als despatxos. Era època de maletins. Va entrenar l’Andorra, el Guíxols, el Sant Andreu i el Vilobí. Va estar a punt de pujar el Figueres a Segona A. Va tenir una oferta per entrenar el Mèrida de segona A i va dir que no. Se’n va penedir. Mai va deixar el futbol i va entrenar equips de l’Escola Esportiva Garrotxa del seu amic Nitus Granados. No l’interessava gaire la preparació física. Sabia llegir els partits, tenia psicologia i en sabia un niu.

D’en Xavi s’expliquen moltes anècdotes. Les millors, en veu baixa. A l’Escala volia suspendre el partit per boira i l’àrbitre no volia. Va arribar a fer jugar 14 o 15 jugadors de cop per deixar-lo en ridícul. El 1985, en una tornada de copa del Rei a Sabadell, va fer jugar 20 jugadors quan només es permetien dos canvis. Va canviar tot l’equip a la mitja part. Quan, indignats els locals, es va fer revisió de fitxes al final del partit, allà eren els onze jugadors que figuraven a l’acta. Els de la segona part. A Banyoles va empetitir el camp perquè no tenia extrems. De fet, quan era jugador del Plus Ultra, jugava també a vegades amb el Banyoles amb una doble fitxa. El 1988 després que es suspengués el darrer partit de la temporada per un penal al minut 88 va impedir que es reprengués el Banyoles-Igualada a Salt. El partit, fixat a les vuit per només tirar un penal, es va suspendre a un quart d’onze per manca de llum. El periodista Jordi Danés, que diu d’ell que sempre anava dues passes per davant de tothom, pot explicar el perquè.

En Xavi era llest, el més llest de tots. Estimava el Banyoles i el Girona. Molts pensen que ha estat el millor entrenador gironí, entre els quals Joaquim Nadal. Va deixar grans polèmiques amb els seus rivals i amics com Waldo Ramos i Joan Mis Quintana, president del Girona, que ell anomenava Joan Cordero Quintana per una juguesca amb un xai pel mig que no es va pagar. Sentir com en demanava pels altaveus de Montilivi a Joan Cordero Quintana era l’ordre del dia. Fins i tot en una prèvia del Girona-Banyoles un periodista va anunciar el debut del juvenil Cordero. El 30 d’abril va fer 82 anys ja molt debilitat físicament. Desenes de jugadors i amics es van reunir a la Garrotxa per celebrar-ho. Dimarts a la nit va morir. Seria de justícia que el Girona el reconegués pujant a primera. Descansi en pau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)